Ταινίες της Εβδομάδας: Το Jurassic Park επιστρέφει - iefimerida.gr

Ταινίες της Εβδομάδας: Το Jurassic Park επιστρέφει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε σχέση με τις προηγούμενες βδομάδες η τρέχουσα, φαντάζει λίγο πιο φτωχή. Το κινηματογραφικό γεγονός της εβδομάδας είναι η Σπιλμπερική περιπέτεια Jurassic World που είναι χορταστική από κάθε άποψη. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το ντοκιμαντέρ για τη σφαγή του Διστόμου με τις κτηνωδίες των Γερμανών όπως τις διηγούνται στον επιζήσαντα της σφαγής Αργύρη Σφουντούρη. Εντελώς επίκαιρο θέμα με σκηνοθετική οικονομία χωρίς καθόλου μελοδραματισμούς και κορώνες.

Γράφει ο Πάνος Κοκκίδης

Ταινίες της Εβδομάδας: Το Jurassic Park επιστρέφει | iefimerida.gr 0


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΕΛΙΕ - Δράμα / Γαλλία (2015)

  • La famille Belier
  • Σκηνοθεσία: Ερίκ Λαρτιγκό
  • Παίζουν : Καρίν Βιάρ, Φρανσουά Νταμιέν, Ερίκ Ελμοσνίνο, Λουάν Εμερά

Οι Γάλλοι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι είναι άσσοι στο να παρουσιάζουν με ελκυστικό τρόπο μικρές ατομικές ή οικογενειακές ιστορίες του αστικού τοπίου κι εδώ η παράδοση συνεχίζεται με αυτό εδώ το τρυφερό γαλλικό light οικογενειακό δράμα .

Ο σκηνοθέτης Ερίκ Λαρτιγκό παρακολουθεί την οικογένεια της Πολά όπου όλοι είναι κωφοί εκτός από εκείνη. Το μεγαλύτερο πρόβλημά της Πολά είναι η φοβερά πολυάσχολη καθημερινότητά της, αφού όχι μόνο βοηθά την οικογένειά της στη φάρμα τους, αλλά είναι και ο συνδετικός τους κρίκος με τον υπόλοιπο κόσμο. Κάποια στιγμή θα γίνει μέλος της σχολικής χορωδίας. Σύντομα έχει την ευκαιρία να εντυπωσιάσει τους πάντες με την υπέροχη φωνή της και ο καθηγητής της αποφασίζει να την προετοιμάσει για έναν διαγωνισμό τραγουδιού, που μπορεί να της εξασφαλίσει την είσοδο σε μια σπουδαία μουσική σχολή στο Παρίσι. Αυτό θα τη φέρει σε αντίθεση με την οικογένειά της που υπολογίζει πολύ στην βοήθεια και στην παρουσία της στη φάρμα. Τώρα που ο πατέρας της αποφασίζει να βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος της περιοχής. Η ταινία αναρωτιέται πώς, θα ακολουθήσει το όνειρο της όταν ξέρει πόσο ανάγκη την έχουν οι δικοί της. Πώς θα μπορέσει να τους αποχωριστεί;

Το φιλμ ασχολείται με τα διάφορα ενδοοικογενειακά επεισόδια μέχρι τη μεγάλη απόφαση της φυγής πιο πολύ με ένα περιγραφικό τρόπο παρά με μια διάθεση να κοιτάξει τις σχέσεις λίγο πιο βαθιά. Παρ όλ αυτά το φιλμ είναι ευχάριστα τρυφερό, πιο πολύ όμως για μια τηλεοπτική βραδιά παρά για μια έξοδο για κινηματογράφο.

Ταινίες της Εβδομάδας: Το Jurassic Park επιστρέφει | iefimerida.gr 1


JURASSIC WORLD 3D - Περιπέτεια Φαντασίας / ΗΠΑ (2015)

  • Σκηνοθεσία: Κόλιν Τρέβοροου
  • Παίζουν : Κρις Πρατ, Μπράις Ντάλας Χαουαρντ, Τάι Σίμκιν, Βίσεντ Ντ Ονόφριο, Νικ Ρόμπινσον, Ομαρ Σι, Ιρφαν Καν

Τι Συμβαίνει:

Ένας Σπίλμπεργκ όπως τον ξέρουμε! Με πολλούς απ΄τους πιστούς του συνεργάτες προσφέρει ακόμα μια φορά ένα όμορφο κινηματογραφικό ταξίδι. Είναι θαύμα όταν κάποιος (προπαντός τα παιδιά) μπορεί να γευτεί ένα τέτοιο κινηματογραφικό κοκτέιλ και μάλιστα τρισδιάστατο από επαγγελματίες του είδους με όλη τη σημασία της λέξης. Τίποτα δεν ξεφεύγει, τίποτα δεν πάει χαμένο, τίποτα δεν είναι περιττό όπως λένε τα βιβλία του σεναρίου από τον Αριστοτέλη μέχρι σήμερα. Ο Σπήλμπεργκ εξίσου κρίσιμος σκηνοθέτης όσο και ο Γκοντάρ απ την απέναντι μεριά. Διευθύνει σεναριογράφους, σκηνοθέτες, παραγωγούς στο να κάνουν το σωστό. Στο να παράξουν τέλεια Διασκέδαση.

Ο Σπίλμπεργκ γράφει και ξαναγράφει την ίδια ιστορία. Οι άνθρωποι απέναντι στους μεγάλους τους φόβους. Οι πρωταγωνιστές εναντίον του τέρατος. Είτε αυτός είναι καρχαρίας, είτε δεινόσαυρος, είτε εξωγήινος. Όπως κάθε φορά στους πρωταγωνιστές περιλαμβάνονται και δυο παιδιά που θα τραβήξουν τον παθών τους τον τάραχο.

Ενώ όμως γράφει την ίδια ιστορία, πάντα την κινηματογραφεί με ένα φρέσκο μοντέρνο τρόπο εκμεταλλευόμενος στο έπακρο κάθε φορά τις δυνατότητες των εργαλείων του. Πραγματική απόλαυση οι χαρακτήρες του “Jurassic World” , οι σχέσεις τους, η ιστορία, η περιπετειώδης εξέλιξη, οι μάχες δεινοσαύρων και τα τρισδιάστατα animation. Όλα προσεγμένα μέχρι τη λεπτομέρεια με σκηνοθετική ακρίβεια και μαστοριά κατασκευαστή λεπτών κοσμημάτων.

Δυο παιδιά φτάνουν σε ένα διάσημο θεματικό πάρκο στην Κόστα Ρίκα για να απολαύσουν την εμπειρία των δεινοσαύρων. Εκεί διευθύντρια είναι μια συγγενής τους που θα τους προσφέρει την vip εμπειρία. Στο θεματικό αυτό πάρκο που λειτουργεί σαν εργοστάσιο οι γενετιστές, με περίεργες διασταυρώσεις δημιουργούν καινούργια είδη δεινοσαύρων προς τέρψιν των παιδιών. Κάποια στιγμή όμως θα δημιουργήσουν ένα επιθετικό και κακιασμένο τέρας το οποίο θα βρει τρόπο να αποδράσει. Και τότε αρχίζουν τα όργανα… Ξεκινά μια περιπέτεια τόσο αληθινή όσο και φαντασμαγορική καθώς οι δεινόσαυροι αρχίζουν να επιτίθενται στους θεατές και το πάρκο μετατρέπεται σε μια απερίγραπτη κόλαση.

Η ταινία χωρίζεται σε τρείς ιστορίες. Το ερωτικό, γεμάτο εμπόδια ρομάντσο της διευθύντριας του Πάρκου (Μπράις Ντάλας Χαουαρντ) με τον όμορφο γητευτή των δεινοσαύρων (Κρις Πρατ), τα μικρά αδέλφια που χάνονται μέσα στην εχθρική ζούγκλα και ο αδίστακτος στρατιωτικός (Βίσεντ Ντ Ονόφριο) που θέλει να κάνει τους δεινόσαυρους σύγχρονα όπλα για μάχες σώμα με σώμα σαν άλλος Αννίβας. Με διαδοχικά κοψίματα σ αυτές τις τρεις ιστορίες ξετυλίγεται η απόλυτη περιπέτεια με σκηνές που άλλοτε κλείνουν το μάτι στον Χίτσκοκ όπως η επίθεση των πουλιών στους τουρίστες κι άλλοτε θυμίζουν τα σαγόνια του καρχαρία.

Το Jurassic World είναι η καλοκαιρινή περιπέτεια που θα είναι εκεί και θα μας θυμίζει πως εκτός απ την κινηματογραφική λάσπη που μας τριγυρίζει υπάρχει και ο αληθινός, Ατόφιος κινηματογράφος των επαγγελματιών του είδους που ορίζουν την απόσταση που έχει το σινεμά διασκέδασης από τις αρλούμπες που μας περιτριγυρίζουν.

Ταινίες της Εβδομάδας: Το Jurassic Park επιστρέφει | iefimerida.gr 2


ΣΕ ΞΕΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ - Κωμωδία / ΗΠΑ (2015)

  • Σκηνοθεσία: Τομ Μακ Κάρθυ
  • Παίζουν : Άνταμ Σάντλερ, Κλιφ Σμιθ, Στιβ Μπουσέμι, Ντάστιν Χόφμαν,Έλεν Μπάρκιν, Νταν Στίβενς, Μέλονι Ντίαζ

Τι Συμβαίνει:

Ο Μαξ Σίμκιν (Άνταμ Σάντλερ) είναι τέταρτη γενιά τσαγκάρης στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ζει με τη μητέρα του (Λιν Κόεν) και όλη του η ζωή περιστρέφεται γύρω από το τσαγκαράδικο που του άφησε ο πατέρας του (Ντάστιν Χόφμαν). Περνά τις μέρες του επιδιορθώνοντας τα παπούτσια της γειτονιάς. Ο γείτονάς του, ο Τζίμι ο μπαρμπέρης (Στιβ Μπουσέμι) είναι ένας από τους ελάχιστους φίλους που έχει.

Κάποια στιγμή αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει μια παλιά ραπτομηχανή που κρατάει φυλαγμένη στο υπόγειο. Σχεδόν τυχαία συνειδητοποιεί ότι η αυτή η ραπτομηχανή του πατέρα του, δεν είναι μια συνηθισμένη ραπτομηχανή, ούτε ο ίδιος είναι ένας απλός τσαγκάρης.

Όταν η ραπτομηχανή συρράψει τη σόλα ενός παπουτσιού, τότε αν ο τσαγκάρης φορέσει τα παπούτσια αυτά μεταμορφώνεται στον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Αυτό το παράξενο ιδίωμα γίνεται αφορμή ώστε ο Άνταμ Σάντλερ να πραγματοποιήσει μερικές απίθανες μεταμορφώσεις που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τις επιθυμίες και τους φόβους του, αλλά και μια φοβερή γκάγκστερ (Έλεν Μπάρκιν).

Η ιδέα του σεναρίου είναι αρκετά φορεμένη και τα διάφορα επεισόδια με τις μεταμφιέσεις λίγο πολύ αναμενόμενα. Τέλος πάντων περιμένεις να δεις κάτι φρέσκο. Εις μάτην που έλεγαν και οι παλαιότεροι. Έτσι το σενάριο γρήγορα χάνει το βηματισμό του προς ένα καθαρό και αίσιο τέλος και βολοδέρνει ανάμεσα σε αστείες και δραματικές καταστάσεις κυνηγώντας άκομψα την ουρά του. Οι πουλητερές σεναριακές ανατροπές με τον Ντάστιν Χόφμαν δεν φτάνουν για να προσθέσουν αξία στο φιλμ που παραμένει προσγειωμένο στο αεροδρόμιο της φτωχής φαντασίας.

Το ίδιο και με την εμφάνιση της Έλεν Μπάρκιν ως καρικατούρα αρχιγκάγκστερ που είναι πολύ κοντά στο καρτούν παρά σε κάποιο ρόλο. Ο σκηνοθέτης Τομας Μακ Κάρθυ υποτίθεται πως δίνει κάποιες απαντήσεις στο φιλοσοφικό ερώτημα αν μπορεί κάποιος να μπει στη θέση κάποιου άλλου και τελικά να καταλάβει το νόημα της ίδιας του της ύπαρξης.

Φέξε μου και γλίστρησα!

Ταινίες της Εβδομάδας: Το Jurassic Park επιστρέφει | iefimerida.gr 3


KATAΔΙΩΞΗ ΣΕ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΟΥΣ - Περιπέτεια / ΗΠΑ (2015)

  • Survivor
  • Σκηνοθεσία: Tζέιμς Μακ Τιγκ
  • Παίζουν : Πιρς Μπρόσναν, Μιλα Γιόβοβιτς, Ντίλαν Μακντέρμοντ, Έμα Τόμσον, Τζέιμς Μπάσετ 

Τι Συμβαίνει:

Μετά την απομάκρυνσή του από τη σειρά ταινιών «Τζέιμς Μποντ» ο Πιρς Μπρόσναν βάλθηκε να αποδείξει στους παραγωγούς πόσο άδικο είχαν γι΄ αυτή τους την απόφαση. Έτσι γυρίζει τη μια περιπέτεια μετά την άλλη, αλλά μάλλον αποδείχνει πόσο δίκιο είχαν οι παραγωγοί του Μποντ.

Χωρίς το προστατευτισμό των επαγγελματιών στελεχών των ταινιών 007, ο Μπρόσναν εκτίθεται ξανά και ξανά με ένα τρόπο άδικο για το ταλέντο του. Εδώ πάλι υποδύεται τον κακό δολοφόνο με το πιστόλι και «απέναντί» του έχει την άπειρη και δυσκίνητη Γιόβοβιτς που παρά την ομορφιά της δεν μπορεί να βοηθήσει στην απογείωση των ρόλων. Η όμορφη Γιόβοβιτς υποδύεται την υπάλληλο του Υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ που διορίζεται στην Αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο. Όμως όταν όλη της η ομάδα σκοτώνεται από μια έκρηξη βόμβας η ίδια γίνεται στόχος εκτελεστών και βρίσκεται παγιδευμένη για εγκλήματα που δεν έχει κάνει. Αρκετά διαδεδομένο set up. Η Γιόβοβιτς τρέχει αριστερά δεξιά και σε κάθε στροφή και πόρτα περιμένει κάποιος να την ξεκάνει. Ακόμα και οι συνάδελφοί της έχουν πειστεί πως είναι τρομοκράτης. Ο Μπρόσναν την έχει βάλει ψηλά στις προτεραιότητες του για να τη σκοτώσει, αλλά μάλλον τα αρθριτικά του δεν τον αφήνουν γιατι συνεχώς του ξεφεύγει

Λίγο τσάτρα πάτρα και λίγο το προβλέψιμο σενάριο φτιάχνουν μια επίπεδη κινηματογραφική ανάπτυξη και σκηνές που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική καθώς η ιστορία έχει πολλά σεναριακά κενά τα οποία ο σκηνοθέτης τα ξεπερνάει με αφελείς εμπνεύσεις. Ας πούμε δυο ηλικιωμένοι γιαπωνέζοι τουρίστες αναγνωρίζουν τυχαία στο δρόμο τη Γιόβοβιτς καθώς τηλεφωνάει απελπισμένη από ένα τηλεφωνικό θάλαμο και υποτίθεται ειδοποιούν την αστυνομία. Παιδιαρίσματα επαρχιακής κινηματογραφικής σχολής ! Η ταινία κυλάει με εύκολα κλισέ και κλωτσοπατινάδα που δεν προσφέρουν κάτι φρέσκο στους λάτρεις της περιπέτειας. Για τον Μπρόσναν ήρθε νομίζω η εποχή της απόσυρσης από τέτοιους ρόλους.

Ταινίες της Εβδομάδας: Το Jurassic Park επιστρέφει | iefimerida.gr 4


ENA ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ - Ντοκιμαντέρ (2006)

  • Α Song For Argyris
  • Σκηνοθεσία: Στέφαν Χάουπτ
  • Εμφανίζεται ο Αργύρης Σφουντούρης

Τι Συμβαίνει:

Μια εκπληκτικά αληθινή και σπαραχτική ταινία χωρίς φιοριτούρες και κουτούς μελοδραματισμούς που περιγράφει όχι μόνο την δύσκολη ζωή του Αργύρη Σφουντούρη αλλά και τα ανατριχιαστικά γεγονότα που συνέβησαν σε μια από τις αγριότερες σφαγές αμάχων στην ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου που έγινε στο Δίστομο τον Ιούνιο του 1944.

Σε λιγότερο από δύο ώρες ως αντίποινα, σφαγιάζονται άγρια 218 κάτοικοι του χωριού – γυναίκες, άντρες, γέροι, μωρά και βρέφη με απίστευτα κτηνώδη τρόπο. Είναι δύσκολο να αντέξει κάποιος τις ακόμα και τις πιο λιτές περιγραφές. Ο Αργύρης χάνει τους γονείς του γλυτώνει από τύχη και περνά τα επόμενα χρόνια σε ορφανοτροφείο στην Αθήνα, μαζί με άλλα παιδιά θύματα του πολέμου. Επιλέγεται από μία αποστολή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κι έτσι μεταφέρεται σε ένα ορφανοτροφείο στην Ελβετία, όπου μεγαλώνει μαζί με άλλα ορφανά του πολέμου αλλά με πολύ καλύτερους όρους.

Θα σπουδάσει και θα γυρίσει τον κόσμο βοηθώντας παντού. Ο Αργύρης Σφουντούρης περίπου 75 χρονών σήμερα, έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του με τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν όταν ήταν μικρό παιδί σφηνωμένα στη μνήμη του. Τη τραυματική αυτή εμπειρία του, δεν προσπάθησε να την ξεπεράσει μόνος του, αλλά αγωνίστηκε να την κάνει γνωστή στους Γερμανούς μιλώντας για τα γεγονότα στο Δίστομο, ώστε η Γερμανία να αποτρέψει στο μέλλον ανάλογα γεγονότα. Είναι μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους που με τη προσεγμένη στάση του δεν αφήνει περιθώρια για φτηνούς πολιτικάντικους μελοδραματισμούς αλλά για ουσιαστικά συμπεράσματα που είναι υπεράνω αμφισβήτησης. Γι αυτό και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Γερμανία. Ο Αργύρης Σφουντούρης έκανε όσα θα έπρεπε να έχει κάνει μια πατριωτική κυβέρνηση. Και τα έκανε μόνος του. Στην αρχή περιθωριακά και αυτή τη στιγμή σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Η πολιτεία πρέπει να τον αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο. Πρώτιστα πρέπει κάποιος να δει την ταινία ώστε να καταλάβει τι ακριβώς έγινε και με ποιο τρόπο. Ο σκηνοθέτης με άξονα τον Αργύρη ξετυλίγει με απλότητα τα ιστορικά γεγονότα και δίνει τις απαραίτητες πολιτικές διαστάσεις στο θέμα με μια οικονομία και μια αισθητική που ξαφνιάζει για την λιτότητα και την ευθυβολία της. Σπάνια ένα ντοκυμαντέρ για τέτοια τραγικά γεγονότα δεν γλιστρά προς τη φωτογένεια της φρίκης. Κι αυτό κάνει το φιλμ αυτό πιο ουσιαστικό με ένα πολιτικό βάρος αξεπέραστο. Μπράβο!

Ταινίες της Εβδομάδας: Το Jurassic Park επιστρέφει | iefimerida.gr 5


ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ - Αισθηματική / ΗΠΑ (1955)

  • Summertime
  • Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιν
  • Παίζουν : Kάθριν Χεμπορν, Ροσάνο Μπράτσι.

Τι Συμβαίνει:

Η Τζέιν, μια μοναχική γυναίκα από το Οχάιο, φτάνει στη Βενετία για να κάνει τις διακοπές που χρόνια ονειρευόταν. Η Τζέιν αγαπά την ανεξαρτησία της, αλλά δε μπορεί παρά να ζηλεύει τα αμέτρητα ζευγάρια που συναντά γύρω της. Περιπλανιέται άσκοπα με μόνη της συντροφιά μία κάμερα. Συναντά τυχαία το Ρενάτο και μεταξύ τους γεννιέται ο έρωτας. Η Τζέιν είναι έτοιμη να υποκύψει στο φλερτ του Ρενάτο, όταν ανακαλύπτει ότι ο άνδρας αυτός είναι παντρεμένος.

Η ταινία κυκλοφορεί σε επανέκδοση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ