Ιππεύονται οι δράκοι; Γιατί ήταν λάθος το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones [βίντεο] - iefimerida.gr

Ιππεύονται οι δράκοι; Γιατί ήταν λάθος το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά τα εντυπωσιακά αληθοφανή εφέ στο τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones, δράκοι σίγουρα δεν υπάρχουν. Αλλά αν υπήρχαν, θα μπορούσε ένας άνθρωπος να πετάξει πάνω στην πλάτη τους; Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, επιστήμονες βάλθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον Ντρόγκον που καβάλησε η Ντανέιρις στο 9ο επεισόδιο της σεζόν, αλλά και τους γιγάντιους αετούς του Γκάνταλφ στην τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και τους πτερόσαυρους στα Jurassic Park. Κατά πόσο θα μπορούσαν όντως αυτά τα πλάσματα να πετάξουν με έναν άνθρωπο στην πλάτη;

Οπως εξηγεί ο Μάικλ Χαμπίμπ, παλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας που ειδικεύεται στην προϊστορική δυναμική πτήση: «Οι αετοί του Γκάνταλφ θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, σε σχέση με τους πτερόσαυρους και τους δράκους»

Αυτό συμβαίνει λόγω του διαφορετικού μηχανισμού πτήσης που έχουν τα πλάσματα αυτά: Οι αετοί κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο ισχυρά ιπτάμενα ζώα, αλλά οι περισσότεροι μύες τους είναι στα πόδια και τα δάχτυλα, καθώς και στα φτερά. Αν μεγαλώσουν τα φτερά ενός αετού για να μπορέσουν να μεταφέρουν τα Χόμπιτ, θα πρέπει όλοι οι μύες του αετού να μεγαλώσουν εξωφρενικά.

Περισσότερα από 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι μεγαλύτεροι πτερόσαυροι – πιθανότατα ο Quetzalcoatlus ή Hatzegopteryx- ήταν καλύτερα κατασκευασμένοι για καθαρή πτήση: Οχι μόνο έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών (πάνω από 10 μέτρα σε σύγκριση με τα μόλις 2 μέτρα άνοιγμα των αληθινών αετών) , αλλά τα φτερά τους ήταν επίσης κατασκευασμένα από ελαφριές μεμβράνες αντί για φτερά και σάρκα. Με την ίδια επίσης ανατομία υποθέτουμε ότι είναι κατασκευασμένοι και οι δράκοι.

Οι υπολογισμοί του Χαμπίμπ δείχνουν ότι τα φτερά ενός πτερόσαυρου θα μπορούσαν να σηκώσουν το μέγιστο 220-250 κιλά. Αυτό είναι κοντά στο εκτιμώμενο βάρος του πλάσματος, αλλά αν το πλάσμα είχε μία ελαφρώς πιο αποτελεσματική κατασκευή απ' ότι κατά προσέγγιση δείχνουν τα σύγχρονα ανατομικά μοντέλα, τότε το να μεταφέρει ένα άνθρωπο το πολύ 45 κιλών θα ήταν εφικτό.

«Η Φυσική δεν αποκλείει την πιθανότητα να καβαλήσουμε ένα ιπτάμενο ζώο, όμως θα πρέπει η ανατομία του να είναι πολύ συγκεκριμένη. Ωστόσο η ίδια Φυσική εμποδίζει επίσης και την ύπαρξη ενός ιπτάμενου δράκου 20 τόνων» προσθέτει ο Χαμπίμπ.

Ακόμα και αν οι πτερόσαυροι συνυπήρχαν με τους ανθρώπους -πράγμα που δε συνέβη ποτέ- η παραμονή στην πλάτη τους απαιτεί τον καλύτερο αναβάτη ροντέο. Η αεροδυναμική σχεδίαση δείχνει ότι οι πτερόσαυροι δεν ξεκινάνε την πτήση τους αναγκαστικά πρώτα τρέχοντας, όπως ο Ντρόγκον. Αντ 'αυτού, οι σύγχρονοι παλαιοντολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πτερόσαυροι χρησιμοποιούν τα άκρα τους για να ωθήσουν μακριά το έδαφος και να ξεκινήσουν την πτήση τους με ένα ισχυρό άλμα. Οπότε θα πρέπει να είστε τουλάχιστον δεμένοι πάνω τους για να μην πέσετε.

Έτσι την επόμενη φορά που θα δείτε ένα δράκο να μεταφέρει μία δεσποσύνη μακριά από τους εχθρούς της, να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για μαγεία που ξεπερνά κάθε όριο της βιολογίας και της Φυσικής.

Αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να απολαύσουμε μία από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές της 5ης σεζόν

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ