Ούτε ρήξη, ούτε λύση -Η κυβέρνηση φέρνει μέτρα, ελπίζει σε ρύθμιση χρέους - iefimerida.gr

Ούτε ρήξη, ούτε λύση -Η κυβέρνηση φέρνει μέτρα, ελπίζει σε ρύθμιση χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δίχως να μπορεί κανείς πια να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών Αθήνας-εταίρων, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ μετά τη δίωρη συνάντησή τους κατέληξαν στην κοινή συνισταμένη πως θα πρέπει να συνεχιστούν για άλλη μια φορά οι συνομιλίες σε επίπεδο θεσμών.

Μετά από ατέρμονες διαβουλεύσεις τεσσάρων μηνών, η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως μια «έντιμη και επωφελή συμφωνία» που θα βάζει φρένο στην οικονομική αβεβαιότητα και θα δίνει λύση, για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Αυτό άλλωστε ήταν και το... μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει με τους πιστωτές, δίχως όμως να πάρει πολιτική λύση. Ωστόσο, στις δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος και μίλησε για προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών που χωρίζουν τις δυο πλευρές.

Τετ α τετ Τσίπρα-Γιούνκερ

Κρίσιμο για την πορεία των συζητήσεων θα είναι και το ραντεβού που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Αφού έλυσαν τις διαφορές τους, όπως φάνηκε χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναλαμβάνει και πάλι μεσολαβητική δράση για την αναζήτηση μιας λύσης.

Το... μενού της τριμερούς

Το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ διήρκεσε περίπου δύο ώρες, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για συνάντηση σε εποικοδομητικό κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκαν τα εξής θέματα:

  • το δημοσιονομικό,
  • τα πρωτογενή πλεονάσματα και το πώς μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή από εδώ και πέρα,
  • το χρέος και η επίλυσή του
  • η λειτουργία των Θεσμών και το γεγονός ότι θα πρέπει να κινούνται από εδώ και πέρα με ισχυρή πολιτική κατεύθυνση

Τσίπρας: Να δώσουμε λύση, αλλά με βιώσιμο χρέος

«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη και με χρέος βιώσιμο, σε μία προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι υποχωρήσεις

Ακόμη, όπως όλα δείχνουν, σύγκλιση καταγράφεται στα δημοσιονομικά, με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα να ανεβαίνει από το 0,75% στο 1% για το 2015, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερα μέτρα και φόρους και για τον ελληνικό λαό.

Όσο για τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει ήδη ο μεσαίος συντελεστής να ανέβει στο 12%, χωρίς όμως να αποκλείει και εδώ να υπάρξει μια νέα υποχώρηση άλλης μιας μονάδας, ενώ το πού τελικά θα... κλειδώσει θα εξαρτηθεί από το ύψος του πλεονάσματος.

Σχέδιο παράτασης

Με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και την άρση της αβεβαιότητας, για πρώτη φορά χθες έπεσε στο τραπέζι από κυβερνητικά στελέχη η 9μηνη παράταση, μέχρι τον Μάρτιο του 2016 (οπότε και λήγει το πρόγραμμα του ΔΝΤ).

Επιδιωξη της ελληνικής πλευράς είναι η μείωση του χρέους μέσω της μεταφοράς των ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στον ESM, πέραν της χρήσης των 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονται για το ΤΧΣ, «ώστε να πάρουμε ανάσα και να υπάρχει η δυνατότητα της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση», όπως εξηγούσαν.

Συσκέψεις μέχρι το πρωί

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωναν στο iefimerida.gr πως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

«Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο» σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία που θα πρέπει να καλύπτει και τις δυο πλευρές, εξηγώντας πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για συμφωνία, αρκεί και οι δανειστές να κάνουν κάποια βήματα πίσω στις απαιτήσεις τους.

Τα επόμενα βήματα

Με δεδομένο πως οι τρεις αρχηγοί θα είναι εκ νέου σε ανοικτή γραμμή, στην περίπτωση που ανάψουν το «πράσινο φως», τότε δεν αποκλείεται στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου -ή και νωρίτερα- να «υπογραφεί» το άνοιγμα της συμφωνίας.

Η όποια συμφωνία θα πρέπει πάντως να περάσει από τα κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών, με τα χρονικά περιθώρια να είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα. Κι αυτό γιατί στο τέλος του μήνα λήγει το τρέχον πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση μέτρα ρύθμιση χρέους
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ