ΔΝΤ: Δεν ζητήσαμε ποτέ από τους Ελληνες να περικόψουν τις συντάξεις - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Δεν ζητήσαμε ποτέ από τους Ελληνες να περικόψουν τις συντάξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το ΔΝΤ, αυτά τα πέντε χρόνια εμπλοκής στην ελληνική κρίση υπήρξαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ίσως γι' αυτό τώρα φοβάται πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Το Reuters στρέφει την προσοχή του στην Ουάσιγκτον και στο τι σκέφτεται το Ταμείο γύρω από το μέλλον της Ελλάδας και την εμπλοκή του στη συνέχεια. Το άρθρο αναφέρει πως το ΔΝΤ έχει δανείσει την Ελλάδα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα και έτσι έχει καθίσει στην άβολη θέση του επιβάτη στο αυτοκίνητο της ελληνικής διάσωσης. Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως ποτέ δεν είχε τον έλεγχο του προγράμματος και ότι κλήθηκε να συμβάλλει από τον «ταμία» της ΕΕ (τη Γερμανία) και τις άλλες χώρες.

Τώρα, έφτασε στο σημείο να μην λαμβάνει τα χρήματα που του οφείλονται, καθώς στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα δεν κατέβαλε την πρώτη δόση από τις πληρωμές του μηνός (300 εκατομμύρια ευρώ) και πλέον, αυτές οι πληρωμές πηγαίνουν για το τέλος του μήνα – ομαδοποιημένες.

Η αξιοπιστία του Ταμείου

Οι επικριτές του ΔΝΤ λένε πως όλες αυτές οι παλινωδίες έχουν βλάψει την αξιοπιστία του, καθώς έχει εμπλακεί στην πολιτική, ενώ θα έπρεπε να επιμένει στη διαγραφή χρέους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ο Ουσμάνε Μαντένγκ, πρώην μέλος του ΔΝΤ και τώρα σύμβουλος οικονομικών, αναφέρει: «Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι ένας πολυμερής οργανισμός δεν θα πρέπει να θεσμοθετεί τα ειδικά συμφέροντα ενός υποσυνόλου των μελών του. Το ενδιαφέρον του ΔΝΤ δεν είναι κατ' ανάγκην ευθυγραμμισμένο με αυτά της ΕΕ και της ΕΚΤ».

Αυτοκριτική

Ήδη, από το 2013, το ΔΝΤ είχε προχωρήσει σε μια δημόσια αυτοκριτική για το πώς χειρίστηκαν οι εμπλεκόμενοι το ζήτημα της Ελλάδας. Σε εκείνη την παραδοχή, το Ταμείο είχε επισημάνει το λάθος να μην επιμείνει το 2010 σε κούρεμα του χρέους προς τους ιδιώτες. Αντ' αυτού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβήθηκαν την κατάρρευση της L ehman Brothers και ήθελαν να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες από τις απώλειες.

Τώρα, η Λαγκάρντ είναι -και πάλι- αυτή που μιλάει ανοιχτά για διαγραφή χρέους και ζητάει από την Ευρώπη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο που βρίσκει σε τοίχο – τη γερμανική αντίδραση.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Όπως αναφέρει το Reuters, πίσω από τις κλειστές πόρτες οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει αν δεν πάει σε τρίτο πακέτο στήριξης και δεν γίνει διαγραφή του χρέους της. Επιπλέον, ζητάει στο ακέραιο τα χρήματα που έχει δώσει και δεν επιθυμεί να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια προς την Ελλάδα. Και πάλι, όμως, το Βερολίνο αντιδρά.

Τι είπε για τις συντάξεις

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ δέχεται το τελευταίο διάστημα σφοδρή επίθεση από την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τις απαιτήσεις για περικοπή των συντάξεων και την άρνηση του για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΔΝΤ, υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν στο Reuters ότι το Ταμείο ποτέ δεν ζήτησε από την Ελλάδα να περικόψει τις συντάξεις. Παρά το γεγονός ότι ζητούν από την Ελλάδα να μην δαπανάει περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει και ότι πρέπει να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

«Το πώς θα το καταφέρουν οι Έλληνες είναι ένας στόχος που βρίσκεται στα χέρια τους. Το Ταμείο το μόνο που τους λέει είναι πως αν δεν θέλετε να κάνετε αποταμίευση με αυτό τον τρόπο, πρέπει να βρείτε έναν άλλο», σημειώνει μια πηγή του ΔΝΤ.

Εντέλει, το ΔΝΤ προτιμάει το ρόλο του αντικειμενικού εκτιμητή της κατάστασης και να δίνει συμβουλές οικονομικής φύσης σε μια χώρα για το πώς θα διατηρήσει το χρέος της βάσει της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας και της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Οι γνώστες του αντικειμένου λένε πως το ΔΝΤ θα χαιρόταν να βγει εκτός του ελληνικου προγράμματος, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να το αφήσουν απέξω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ περικοπές συντάξεων Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ