Οι αρχιτεκτονικοί «εφιάλτες» της Γερμανίας - iefimerida.gr

Οι αρχιτεκτονικοί «εφιάλτες» της Γερμανίας

[node-title]
Γιώργος Κοκκόλης

Οι Γερμανοί δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ από την καταστροφή των ιστορικών τους πόλεων ενώ διαστάσεις έχει πάρει το κίνημα «Γκρεμίστε τα» με στόχο την κατεδάφιση των μεταπολεμικών κτιρίων και την αντικατάστασή τους από κτιρία όπως αυτά ήταν προπολεμικά.

Δεν πάει πολύς καιρός που ο Γερμανός αρχιτέκτονας Mπάουερ ξεκίνησε μια εκστρατεία που ονομάζεται "Liebe Deine Stadt" - "Αγαπήστε την πόλη σας" - κατά την οποία προσπάθησε να εξουδετερώσει την πεποίθηση που επικρατεί τόσο στην Κολωνία όσο και αλλού, ότι η πόλη είναι άσχημη. Κάθε μήνα, τοποθετούσε τη φράση "Liebe Deine Stadt» σε γιγαντιαία καλλιγραφικά γράμματα στην κορυφή ενός ιδιαίτερα τερατώδους οικοδομήματος. Ήθελε να επιστήσει την προσοχή των ανθρώπων σε αυτό που νομίζει ότι είναι η μοναδική ομορφιά του είδους του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική παρά τις ''πληγές'' που προκάλει στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.

"Κανείς δεν θα σκεφτόταν τη δημιουργία ενός τέτοιου κτιρίου στο κέντρο της πόλης πια,» είπε ο Μπάουερ για το κτίριο τηλεπικοινωνιών. "Αλλά ήταν ένα σύμβολο της αυγής των μέσων ενημέρωσης τότε. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορείτε να δείτε ότι οι σχεδιαστές παρουσίασαν μια αγαπημένη προσοχή στη λεπτομέρεια. Ήθελα να ευαισθητοποιήσω τους ανθρώπους για τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική."

Ισχυρίζεται ότι ήταν επιτυχής. «Νομίζω ότι ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα νέο άνοιγμα σε αυτό το είδος της αρχιτεκτονικής», δηλώνει.

Μετά τον πόλεμο, η Ανατολική Γερμανία επιχείρησε να αποκαταστήσει τις υποδομές της το ταχύτερο δυνατόν και, όπως σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε προκατασκευασμένες πλάκες σκυροδέματος. Η έμφαση δόθηκε στην αποτελεσματικότητα και όχι στην αισθητική. Τον ίδιο ολισθηρό αρχιτεκτόνικά δρόμο θα ακολουθούσε και η Δυτική Γερμανία στην προσπαθεία της να πετύχει το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα.Ωστόσο ο Μπάουερ μοιάζει «σαν τη μύγα μες το γάλα» στη Γερμανία. Η χώρα δεν έχει ξεπεράσει το σοκ της ολοκληρωτικής καταστροφής που έπληξε τις ιστορικές της πόλης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί σταμάτησαν το Μαίο του 1945, η χώρα είχε χάσει σε πόλεις όπως η Φραγκφούρτη το 80% του μεσαιωνικού ιστορικού τους κέντρου. Οδυνηρότερο παράδειγμα όλων, η ιστορικότερη πόλη της χώρας, η Δρέσδη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αρχιτέκτονες τονίζουν τις ''αρχιτεκτονικές αμαρτίες'' της μεταπολεμικής Γερμανίας. "Πουθενά στον κόσμο ο μοντερνισμός δεν δημιούργησε μια πλατεία αντίστοιχη της Ρωμαικής Πιάτσα Ναβόνα (Piazza Navona)," λέει ο Κρίστοφ Μάκλερ, αρχιτέκτονας, ο οποίος κατέγραψε σε συνεργασία με το SPIEGEL ONLINE τις ''αμαρτίες'' του Έσσε, του τόπου καταγωγής του.

''Γκρεμίστε τα''

Αυτό ήταν το βασικό σύνθημα της Φρόϋμπ, η οποία το 2007, παρουσίασε ένα ημερολόγιο με τις ''αρχιτεκτονικές αμαρτίες'' της χώρας (Bausünden στα γερμανικά) με κάθε σελίδα να συνοδεύεται από το ευφάνταστο σύνθημα..

Η Γερμανία ωστόσο κάνει βήματα για να αποκαταστήσει το ιστορικό παρελθόν της. Πέρα απο το κολοσσιαίο σχέδιο αποκατάστασης της Δρέσδης (με αιχμή του δόρατος την εκκλησία της Φραόυκιρτσε (Frauenkirche) που εγκαινιάστηκε το 2005) και άλλες πόλεις ακολουθούν το φωτεινό παράδειγμα της ιστορικότερης πόλης της Γερμανίας, που βρήκε ξανά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη..

Στη Φραγκφούρτη, πρόσφατα ξεκίνησαν εργασίες κατεδάφισης του δημοτικού κέντρου υπηρεσιών. Το κτήριο ήταν ένα αρχιτεκτονικά άδιάφορο ''κουτί'' της δεκαετίας του '50. Τη θέση του θα καταλάβουν εννέα κτίρια προπολεμικής αρχιτεκτονικής. Στο Βερολίνο το ''Παλάτι της Δημοκρατίας'' ήταν το Κοινοβούλιο της Ανατολικής Γερμανίας και για τους Βερολινέζους ίσως το πιο άσχημο κτίριο της πόλης. Χτίστηκε το 1950 στη θέση ενός υπέροχου νεοκλασσικού παλατιού το οποίο είχε καταστραφεί μερικώς κατά τους Συμμαχικούς βομβαρδισμούς. Σήμερα το ''παλάτι'' έχει γκρεμισθεί και τη θέση του θα καταλάβει ξανά το νεοκλασσικό παλάτι που δέσποζε απέναντι απο τον καθεδρικό ναό της πόλης.

Διδάγματα προς Αθηναίους...

Μακάρι να είχαμε και παραδείγματα από την πόλη μας.. εμβληματικά νεοκλασσικά όπως το Θέατρο Αθηνών και το Ξενοδοχείο Ακταίον στο Φάληρο κατεδαφίστηκαν.. Μακάρι ο μιμητισμός που μας διακατέχει ώς έθνος να μας έκανε να αντιγράψουμε και τα ''καλώς κείμενα'' που συμβαίνουν στη Γερμανία..

Πηγή: cafebabel.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ