Απίστευτο: Αυξήθηκαν 9,3% οι τιμές στα ξενοδοχεία

Αν πάρει κανείς στα χέρια του τα φρέσκα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, θα διαπιστώσει σε πρώτη ανάγνωση ότι ο αποπληθωρισμός καλεί κρατεί, αποτυπώνοντας την έλλειψη ζήτησης και την καθίζηση της κατανάλωσης.

Μια πιο προσεκτική ματιά θα αποκαλύψει το θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται εδώ και εβδομάδες με τους παράγοντες του Τουρισμού, οι οποίοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους, κλαίνε και οδύρονται για τα δεινά που ξημερώνουν στον κλάδο εν όψει των αλλαγών στους συντελεστές ΦΠΑ, μακαρίζουν τις ανταγωνίστριες χώρες για τις φτηνές τιμές και προειδοποιούν με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας επειδή δεν θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος των νέων τιμολογίων. Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ; Ότι ήδη ξενοδόχοι και «rentroomάδες» έχουν «φουσκώσει» τις τιμές μπαίνοντας στην καλοκαιρινή σεζόν, πριν καν ανακοινωθούν οι αλλαγές στο ΦΠΑ ή στη φορολογία των νομικών προσώπων!

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και εκθέτουν όσους επιμένουν να κραδαίνουν τη σημαία της ανταγωνιστικότητας αλλά με τα λεφτά των άλλων. Το Μάιο, δηλαδή πριν μπουν οι θερμοί μήνες του καλοκαιριού, οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σχέση με τον Απρίλιο! Όχι 1%, ούτε 2%, ούτε 3% αλλά 9,3% μέσα σε έναν μήνα, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,8%! Και μη βιαστεί κάποιος να επικαλεστεί την. εποχικότητα, δηλαδή τη συνήθη αύξηση τιμών μπαίνοντας στους θερινούς μήνες, γιατί τα ετήσια συγκριτικά στοιχεία θα τον διαψεύσουν. Τι λένε αυτά τα στοιχεία; Ότι οι τιμές στα καταλύματα αυξήθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με πέρσι, όταν ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» κατά 2,1%!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ