Το χρέος «απειλεί» τη διαπραγμάτευση - iefimerida.gr

Το χρέος «απειλεί» τη διαπραγμάτευση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Δεν μας καλύπτει μια αόριστη δέσμευση για το χρέος» τονίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης κοντεύει να... εκραγεί.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμαιεύσει από τους Ευρωπαίους σαφείς δεσμεύσεις για τον τρόπο και το χρόνο διευθέτησης του προβλήματος, προκειμένου να "πατήσει" έτσι ώστε να περάσει μια συμφωνία που θα κινείται σαφώς μακριά από τις προγραμματικές δεσμεύσεις.

Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογη... διάθεση από την άλλη πλευρά, ειδικά τώρα που η Αθήνα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας για μια ακόμα φορά στο ολλανδικό RTL, παρέπεμψε στο... μέλλον, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, να εκταμιευθούν όσα εκκρεμούν και μετά... βλέπουμε. Διαβάζοντας κανείς πίσω από τις γραμμές, αντιλαμβάνεται ότι αν δεν ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο αναφορικά με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν πρόκειται να ειπωθεί ούτε μισή κουβέντα για το Χρέος, πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση επιτοκίων, νέα μετάθεση στις πληρωμές τόκων ή ακόμα και διαγραφή μέρους των οφειλών.

Το «πακέτο» που έστειλε η Αθήνα στους δανειστές περιλαμβάνει μέτρα που καλύπτουν κατ' αρχάς το χρηματοδοτικό «κενό» των επόμενων 12 μηνών, κλείνοντας έτσι το... μάτι προς την πλευρά του ΔΝΤ, που ως γνωστόν δεν μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση αν υπάρχει χρηματοδοτικό "κενό". Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί με περίπου 29 δισ ευρώ από τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ, τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, τη μετακύλιση της πληρωμής τόκων, την καταβολή εκκρεμών δόσεων, την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, δηλαδή χωρίς νέο δάνειο. Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των δανειστών είναι αρνητική, αφού πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες- η αγορά των ομολόγων της ΕΚΤ από τον ESM, η διαγραφή τους και η αντικατάσταση από νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας προκαλεί... αλλεργικά συμπτώματα- δεν υπάρχει η παραμικρή πολιτική βούληση για τέτοιου είδους διευκολύνσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ