Bild: Κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι λένε «ναι» σε σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Bild: Κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι λένε «ναι» σε σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κι ενώ η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών βρίσκεται ίσως στο πλέον κρίσιμο σημείο της, πέντε κορυφαίοι γερμανοί οικονομολόγοι καλούν σήμερα μέσα από την εφημερίδα Bild τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.

Ο Μίχαελ Χούτερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, επισημαίνει ότι «η ιδέα της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης -που προβλέπει βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων- δεν επιτρέπεται να εγκαταλειφθεί» και υπογραμμίζει ότι «αν η Ευρώπη αρχίσει τώρα να σείεται», κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, διατυπώνει για άλλη μία φορά τη γνωστή του θέση. Όπως εκτιμά, «μόνο η έξοδος (σ.σ. της Ελλάδας από το ευρώ) και η υποτίμηση του νομίσματός της μπορεί να εξυγιάνει και πάλι τη χώρα και να αποτρέψει νέα πλήγματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ο καθηγητής Κλέμενς Φουστ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών της Ευρωπαϊκής Οικονομίας (ZEW), εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να εκπληρώσει τους μεταρρυθμιστικούς όρους. Ως εκ τούτου συνιστά στη γερμανική κυβέρνηση να επιδείξει προθυμία διαπραγμάτευσης για τα δάνεια που έχουν δοθεί έως τώρα και τους όρους τους, αλλά, όπως τονίζει, «να μη χορηγήσει σε καμία περίπτωση νέα δάνεια». Σκληρή στάση των δανειστών ζητεί και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, Μίχαελ Χάιζε, επισημαίνοντας ότι «τη χρηματοδότηση κρατικών ελλειμμάτων δεν μπορούν να αναλάβουν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Αυτή πρέπει να είναι η κόκκινη γραμμή». Επικριτικός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται τέλος και ο Κρίστοφ Σμιτ, επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως τονίζει, «είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε για καθαρά ιδεολογικούς λόγους τον ήδη λειτουργικό δρόμο των μεταρρυθμίσεων και δεν θέλει να επανέλθει σε αυτόν».

Πηγή; Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ