La Tribune:Πρόκληση το σχέδιο των θεσμών-Τελεσίγραφο μπλόφα - iefimerida.gr

La Tribune:Πρόκληση το σχέδιο των θεσμών-Τελεσίγραφο μπλόφα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δανειστές ευθύνονται για το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, γράφει η La Tribune, που χαρακτηρίζει το σχέδιό τους που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα ως απαράδεκτο και πρόκληση, ενώ προσθέτει ότι ήταν μπλόφα το τελεσίγραφο.

«Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση των πιστωτών, οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται. Επομένως το τελεσίγραφο είναι ήδη παρωχημένο. Όμως, ο γόρδιος δεσμός των διαπραγματεύσεων παραμένει και είναι οι συντάξεις», εκτιμά ο αρχισυντάκτης της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας, Ρομαρίκ Γκοντέν.

Tο μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων οφείλεται στην ιδεολογική πόλωση των πιστωτών

Ο ίδιος συμπεραίνει ότι στην πραγματικότητα, το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων οφείλεται στην ιδεολογική πόλωση των πιστωτών που επικεντρώνουν τη λύση σε μια λογιστική προσέγγιση της οικονομίας. «Όμως, η λύση στο πρόβλημα των συντάξεων καθώς και στα άλλα δεινά της Ελλάδας, είναι αλλού: Στην ανάκαμψη της οικονομίας, την επανοικοδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους δημόσιου και ιδιωτικού και στην ενεργό καταπολέμηση της ανεργίας», συμπληρώνει.

Τότε μόνο, τονίζει, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι δυνατή. «Όμως, η κατάσταση σήμερα μοιάζει να έχει ξεφύγει τα όρια της λογικής. Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι μόνο η ελληνική πρόταση αποτελεί ρεαλιστική βάση για τις διαπραγματεύσεις», συνεχίζει.

Σχολιάζοντας την πρόταση των δανειστών, το χαρακτηρίζει απαράδεκτο. «Το σχέδιο αυτό, καρπός των δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ήταν μια πραγματική πρόκληση. Επρόκειτο για μια νέα «κούρα» λιτότητας που θα εξασθένιζε ακόμα περισσότερο τους πιο αδύναμους. Ήταν επίσης μια προσπάθεια πρόκλησης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επέλθει διάσπαση, μέσα από την σαφή θέληση να πατήσουν πάνω στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση Τσίπρα για το θέμα των συντάξεων», προσθέτει.

Για αυτό, συνεχίζει, το απέρριψε ο Ελληνας πρωθυπουργός, για τον οποίο σχολιάζει ότι έδειξε ψυχραιμία. «Εάν ήταν ένα πραγματικό τελεσίγραφο, τότε θα ήταν αδύνατη η συνέχιση των συζητήσεων. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ