Βαρουφάκης; Απών! - iefimerida.gr

Βαρουφάκης; Απών!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απουσία του Γιάνη Βαρουφάκη από την χθεσινή συνάντηση κορυφής Τσίπρα-Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ εμπέδωσε τις υποψίες ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι «κομμένος» από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο δημοσιογράφος Ευτύχης Παλλήκαρης σχολιάζει αυτή την απουσία του Βαρουφάκη από την κρισιμότατη συνάντηση στις Βρυξέλλες σε άρθρο του με τον εύγλωττο τίτλο «Βαρουφάκης; Απών!»:

«Εδώ ο Yanis, εκεί ο Yanis, πού είναι ο Yanis;

Λίγο πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κοινοποιούσε την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην κρίσιμη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: «Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλες θα ενσωματωθεί στην αποστολή και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων Ε. Τσακαλώτος».
Μα πού είναι ο υπουργός Οικονομικών; Στην ανακοίνωση ο Yanis απλώς… αγνοείται.

Απών στην πιο κρίσιμη συνάντηση των τελευταίων μηνών με αντικείμενο την επίτευξη ή μη συμφωνίας. Η απουσία του ήρθε να επιτείνει τις πληροφορίες που τον θέλουν τελειωμένο με την υπογραφή της συμφωνίας. Φανερώνει επίσης τη συμμόρφωση του πρωθυπουργού προς μια έντονη απαίτηση των Θεσμών, να μην έχουν πλέον πάρε-δώσε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Οι φήμες για παραίτηση ή αποπομπή του κ.Βαρουφάκη είχαν φουντώσει λίγα 24ωρα πριν, με την υπόθεση διορισμού και εν συνεχεία παραίτησης της κ. Παναρίτη –στενής συνεργάτιδάς του– από τη θέση του εκπροσώπου της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ο κ. Βαρουφάκης κατόρθωσε με την εμμονή του για την κ. Παναρίτη να αποκτήσει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ μόνο… αντιπάλους. Από το μετριοπαθή ευρωβουλευτή κ. Δημ. Παπαδημούλη μέχρι τους «εξεγερμένους» της Αριστερής Πλατφόρμας – οι οποίοι έτσι κι αλλιώς τον εγκαλούσαν για απαράδεκτες παραχωρήσεις στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να καλύπτει πολιτικά τον κ. Βαρουφάκη. Με non paper, μετά το σάλο που ξέσπασε για την κ. Παναρίτη, η κυβέρνηση έλεγε πως η απόφαση για το διορισμό της στο ΔΝΤ ήταν συλλογική – αλλά και οι πέτρες ξέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν η εμμονή του κ. Βαρουφάκη που έκαμψε τις αντιρρήσεις ακόμα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη. Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά το μπαράζ δηλώσεων «ανυπακοής» στο ΣΥΡΙΖΑ, τηλεφώνησε στον υπουργό Οικονομικών και του ζήτησε την παραίτηση της κ. Παναρίτη.
Παρά την επίσημη κάλυψη, πάντως, είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Βαρουφάκης μετράει μέρες στο υπουργείο του. Ο ίδιος άλλωστε σε μία από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του –είτε βγάζοντας το κράνος του είτε μέσω Twitter– χαρακτήρισε πρόωρες τις φήμες για παραίτησή του…
To θέμα που θα ανακύψει, εφόσον πάμε για συμφωνία, είναι ο τρόπος απομάκρυνσής του. Δύσκολο εγχείρημα, αν συνυπολογιστεί ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του εντός και εκτός συνόρων ότι ο Yanis έπαιζε επιτυχώς το ρόλο του «κακού» στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, πολλοί πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί και βουλευτές, εκτιμούν ότι ο κ. Βαρουφάκης «τελειώνει» με την υπογραφή της συμφωνίας. Ή μήπως όχι; Γιατί υπάρχει και το σενάριο να παραιτηθεί ο ίδιος, αρνούμενος να παραστεί στο Eurogroup για την υπογραφή της συμφωνίας, εφόσον κρίνει ότι είναι μια κακή συμφωνία, οπότε θα βάλει (πολιτικά) πλώρη για άλλα…
Μένει να δούμε πότε οι πρόωρες φήμες για απομάκρυνσή του θα πάψουν να είναι πρόωρες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιάνης Βαρουφάκης απών
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ