Σοβαρότατες ευθύνες Χριστόφια για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική βάση - iefimerida.gr

Σοβαρότατες ευθύνες Χριστόφια για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική βάση

[node-title]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια αποδίδει ευθύνες για την τραγωδία στη ναυτική βάση Μαρί το πόρισμα που παρέδωσε σήμερα ο νομικός Πόλυς Πολυβίου. Σε συνέντευξη Τύπου μάλιστα υποστήριξε «η κυπριακή κυβέρνηση επέδειξε αμέλεια και εγκληματική αδιαφορία».

Το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας αποδίδει ευθύνη στην Πολιτεία συνολικά για ανεπάρκεια, ολιγωρία και αμέλεια στον χειρισμό του θέματος των εκρηκτικών. Οι ευθύνες αποδίδονται στον κ.Δημήτρη Χριστόφια στον βαθμό που γνώριζε την επικινδυνότητα του φορτίου.

«Ο Πρόεδρος γνώριζε επαρκώς για την επικινδυνότητα του φορτίου από τον Φεβρουάριο του 2009. Από τον Φεβρουάριο του 2011 έπρεπε να ήταν κατανοητό σε όλους ότι τα πράγματα οδηγούνταν σε επικίνδυνο σημείο. Επρεπε να ληφθούν μέτρα με εισηγήσεις ξένων εμπειρογνωμόνων. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε τους εμπειρογνώμονες να έρθουν στην Κύπρο», ανάφερε ο κ. Πολυβίου.

«Η απόφαση για την κατακράτηση του φορτίου είχε ληφθεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια και οι αποφάσεις μετέπειτα, όπως η τοποθέτησή του στη ναυτική βάση, ελήφθη ή εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Αμυνας. Η τελική απόφαση για τοποθέτηση του φορτίου στη ναυτική βάση ανήκει και αποδίδεται στον Πρόεδρο Χριστόφια», προστίθεται στο πόρισμα.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «το φορτίο ήταν σαν ωρολογιακή βόμβα. Αυτό ήταν γνωστό στους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών και στον Πρόεδρο Χριστόφια. Η επικινδυνότητα ήταν γνωστή σε όλους τους υπουργούς και στον Πρόεδρο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ