Οργιάζουν οι φήμες για τη συμφωνία: Νέο σενάριο για το ρόλο του ΔΝΤ - iefimerida.gr

Οργιάζουν οι φήμες για τη συμφωνία: Νέο σενάριο για το ρόλο του ΔΝΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα όργιο... φημών επικρατεί τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την πιθανότητα συμφωνίας της Ελλάδας και των δανειστών της.

Η τελευταία σημαντική, εφόσον επισημοποιηθεί, εξέλιξη αναφέρει ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να πει «ναι» στην πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα.

Οπως μεταδίδει ο Guardian το Ταμείο φέρεται να ετοιμάζεται να συμφωνήσει για πολιτική λύση στην Ελλάδα, ενώ, θα ζητήσει από την Αθήνα οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στο δικό της πλαίσιο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η πρόταση συνεχίζει να μην περιλαμβάνει σύγκλιση στα ζητήματα των συντάξεων και της βιωσιμότητας του χρέους.

Ετοιμο το κείμενο των δανειστών

Το πλάνο των δανειστών, σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ, των Financial Times, είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί αύριο στην Αθήνα. Οπως έγραψε ο δημοσιογράφος στο Twitter, οι τεχνικές ομάδες των δανειστών ολοκλήρωσαν το κείμενο για τη συμφωνία το απόγευμα της Τρίτης και η παρουσίασή του θα γίνει την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, πηγή της ευρωζώνης δήλωνε στο Reuters ότι η ελληνική πρόταση ήταν ανεπαρκής και δεν βρίσκεται επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων. Οπως σημείωσε, η πρόταση δεν περιείχε σημαντικές παραχωρήσεις στα βασικά εκκρεμή ζητήματα, δηλαδή το συνταξιοδοτικό και τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, τους δημοσιονομικούς στόχους και το μέγεθος του Δημοσίου, τα οποία έχουν αποτελέσει τα κωλύματα των τετράμηνων σκληρών διαπραγματεύσεων.

Ο Ντάισελμπλουμ προσγείωσε τους πάντες απότομα

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από τις δηλώσεις-βόμβα του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η πρόοδος στις συζητήσεις είναι αργή και οι ελληνικές προτάσεις ανεπαρκείς.

Ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ τόνισε ότι η πρόοδος στην Ελλάδα είναι αργή και ανεπαρκής, ενώ, υπογράμμισε ότι η πρόταση της Ελλάδας πρέπει να πληροί τις οικονομικές συνθήκες. «Δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να συναντηθούμε στο μέσο».

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε στους δημοσιογράφους ότι «θα κάνω τα πάντα για να βγάλω την Ελλάδα από την άβυσσο», αλλά ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι ειλικρινής με τους ψηφοφόρους της».

Αναλυτικά τι είπε ο Ντάισελμπλουμ

«Δεν θα τα βρούμε στο μέσο της διαδρομής με την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις. Τα μέτρα που θα πάρουν οι Ελληνες πρέπει να είναι όσο ισχυρά όσο είχαμε συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πρέπει να υπάρχει ο σωστός προϋπολογισμός. Η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της. Οι Ελληνες πρέπει να σηκωθούν πάλι, δεν μπορούν να είναι για πάντα έτσι.
Δεν θα υπάρξει εκταμίευση αυτή την εβδομάδα. Η πραγματική διορία είναι στο τέλος του μήνα. Τότε τελειώνει το πρόγραμμα, αν δεν υπάρχει συμφωνία.
Αποψη μου είναι ότι πρέπει να τους βγάλουμε από την άβυσσο και να μπουν στο σωστό οικονομικό δρόμο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό απαιτεί όλα τα μέτρα.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει στους ψηφοφόρους της ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Ακόμη κι αν κέρδισες τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις- ίσως υπερβολικά πολλές- πρέπει να πας στους ψηφοφόρους σου και να εξηγήσεις ότι η οικονομία ξανά έχει καταρρεύσει πλήρως, τα φορολογικά έσοδα έχουν μείνει πίσω, οι επενδυτές ξανά φεύγουν, υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτές τις υποσχέσεις.
Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης να υπάρξει συμφωνία. Κάποιοι κρίνουν πολύ ανάλαφρα τις συνέπειες που αυτό θα έχει στη νομισματική ένωση και το ευρώ».

Τσίπρας: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βαδίσουν στον δρόμο του ρεαλισμού

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ξανά την πεποίθηση ότι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες «θα βαδίσουν στον δρόμο του ρεαλισμού».

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου την αντιπροσωπεία του Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μια πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης, πιστεύω όμως ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να μείνει η Ευρώπη ενωμένη, αυτός είναι ο στόχος μας». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει σε μια διαιρεμένη Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που, όπως είπε, ενώ πραγματοποιούμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, έχουμε κάνει και πολλές υποχωρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο σταθερή κατάσταση για ολόκληρη την Ευρώπη.

Για την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους Θεσμούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε καταθέσει εξαιρετικά ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος» και πρόσθεσε ότι «νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ανακάμψει, με ένα τρόπο όμως δικαιότερο, καθώς τα τελευταία πέντε διαδοχικά χρόνια ύφεσης υπήρξαν καταστροφικά για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ