Αυτά είναι τα κρυφά σημεία της εργασιακής εφεδρείας - iefimerida.gr

Αυτά είναι τα κρυφά σημεία της εργασιακής εφεδρείας

[node-title]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άμεση αποχώρηση, δια της εργασιακής εφεδρείας και της προσυνταξιοδότησης, για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποφάσισε χτες το υπουργικό συμβούλιο βάζοντας ουσιαστικά στο στόχαστρο όσους έχουν συμπληρώσει συντάξιμα έτη εργασίας ή θα τα συμπλήρωναν σε ένα-δύο χρόνια.

Πρακτικά η κυβέρνηση έδωσε έναν αγώνα προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος που θα έφερναν οι απολύσεις τις οποίες ζητούσε η Τρόικα, που «επέμενε στην άποψη ότι η εργασιακή εφεδρεία έπρεπε να είναι προθάλαμος απολύσεων και όχι προσυνταξιοδοτικό καθεστώς».

Έτσι, από τους 30.000 υπαλλήλους που αποχωρούν, οι 18.000 είναι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του δημόσιου τομέα, οι οποίοι αποκτούν δικαίωμα σύνταξης στους επόμενους 12-24 μήνες. Από αυτούς τους 18.000, όσοι έχουν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου βγαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα που έχουν σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου «τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν». Δηλαδή, η κυβέρνηση βάζει χέρι για πρώτη φορά και στον στενό πυρήνα του δημοσίου καταργώντας οργανικές θέσεις, και βγάζοντας σε πρόωρη σύνταξη τους υπαλλήλους για να αποφύγει τα συνταγματικά κωλύματα.

Το πρώτο κρυφό σημείο εδώ είναι το ακριβές όριο για την εφεδρεία το οποίο θα διευκρινιστεί τους επόμενους μήνες μετά από μελέτη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αν η μελέτη δεν «βγάλει» τον ζητούμενο αριθμό των 18.000 έως 20.000 υπαλλήλων, με όσους θεμελιώνουν δικαίωμα στους επόμενους 12 μήνες, τότε είναι πολύ πιθανό το όριο να διευρυνθεί μέχρι και τους 24 μήνες.

Στο διάστημα των 12 μηνών που οι υπό αποχώρηση δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε εφεδρεία θα πληρώνονται το 60% του μισθού τους και, όπως ξεκαθαρίζει η κυβερνητική απόφαση, θα μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αν φυσικά βρεθεί εργοδότης να προσλάβει έναν εργαζόμενο 55 ή 60 ετών με ανεργία 17%...

Το καλό για όσους βγαίνουν στην εργασιακή εφεδρεία ή σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» είναι ότι μετά τους 12 μήνες θα παίρνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος ή της εφεδρείας.

Μειωμένη αποζημίωση θα πάρουν μόνο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι απολυθούν στο μέλλον, δηλαδή μετά την εφαρμογή του τωρινού σχεδίου «αποχώρησης» των 30.000 εργαζομένων. Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προκύψουν από την 3η και την 5η δράση που προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων και οργανισμών αλλά και υπηρεσιακών μονάδων της κεντρικής κυβέρνησης. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως αναφέρει η χτεσινή απόφαση, η διαδικασία θα τελεί υπό την παρακολούθηση του ΑΣΕΠ και εδώ το κριτήριο δεν θα είναι η ηλικία αλλά οι σπουδές και η εμπειρία. Γι' αυτό το λόγο, πρώτοι που θα βγουν στηνε εφεδρεία θα είναι Δημοτικής και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Πάντως, στην κυβέρνηση κρατάνε μικρό καλάθι για τις δυνατότητες συμπίεσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σημειώνουν ότι η μείωση στο μέλλον (150.000 υπάλληλοι μέχρι το 2015) θα γίνει κυρίως στο στενό δημόσιο τομέα. Κι αυτή η μείωση, επισημαίνεται, θα γίνει ήπια, δηλαδή με φυσιολογικές συνταξιοδοτήσεις, εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων 1 προς 10, και αναδιάρθρωση του κράτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ