Θα μπορούσε ένα παράλληλο νόμισμα να σώσει την Ελλάδα; -Το Bloomberg απαντά - iefimerida.gr

Θα μπορούσε ένα παράλληλο νόμισμα να σώσει την Ελλάδα; -Το Bloomberg απαντά

(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας χειροτερεύει, μία περίεργη ιδέα επιμένει να εμφανίζεται. Εκείνη του παράλληλου νομίσματος. Το Bloomberg απαντά στο αν αυτό είναι εφικτό.

Αρκετές φορές έχει συζητηθεί τελευταία η περίπτωση ενός παράλληλου νομίσματος, που μαζί με το ευρώ θα μπορούσε να κυκλοφορήσει εντός της Ελλάδας και να χρησιμοποιείται για κάθε πληρωμή, από φόρους, μέχρι τρόφιμα και ρούχα, αναφέρει το Bloomberg. Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πει κάποια στιγμή ότι μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί ένα παράλληλο νόμισμα αν αποτύχουν οι συζητήσεις με τους δανειστές, σημειώνει το πρακτορείο.

Η γενικότερη ιδέα είναι η απελευθέρωση των ευρώ για την πληρωμή ξένων χρεών και η ενεργοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης με τη διανομή περισσοτέρων χρημάτων εσωτερικά. Το νόμισμα θα μπορούσε να είναι ένα ΙΟU της ελληνικής κυβέρνησης, που θα περνά από τον έναν στον άλλον. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να τυπώσει αυτό το νέο νόμισμα ή να δημιουργήσει ηλεκτρονικά έγγραφα αν αυτό είναι εικονικό και να το ξοδέψει καλύπτοντας τα έξοδά της, μεταξύ άλλων και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, συνεχίζει το Bloomberg.

Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή νομισματικών μέτρων τόνωσης, γιατί δεν ελέγχει τα χρήματά της η ίδια, αλλά η ΕΚΤ. Και δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερα ελλείμματα, γιατί δεν θα το ανεχθούν οι δανειστές, σχολιάζει.

«Είναι όμως αυτή η ιδέα κάτι παραπάνω από μία διανοητική άσκηση;», αναρωτιέται το Bloomberg. «Δυστυχώς για την Ελλάδα, πιθανότατα όχι», απαντά.

«Οχι, δεν είναι καλή ιδέα και όχι δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί», τονίζει ο Τζέικομπ Φανκ Κιεργκάαρντ, του Peterson Institute for International Economics. Μία τέτοια κίνηση σίγουρα θα ενοχλούσε τους άλλους Ευρωπαίους, όπως και την ΕΚΤ, εξηγεί ο ίδιος. «Πολιτικά θα χειροτέρευε τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα», πρόσθεσε.

Οπως θα ήταν φυσικό, οι άνθρωποι θα ήταν καχύποπτοι με το νέο νόμισμα, θεωρώντας το αστείο και δεν θα το δέχονταν με τους ίδιους όρους με τα ευρώ, συνέχισε ο Κιεργκάαρντ. «Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της Ελλάδας, θα φοβούνταν ότι η κυβέρνηση θα τυπώσει υπερβολικά πολλά, δημιουργώντας μία υπερπροσφορά που θα προκαλούσε την υποβάθμιση της αξίας του νομίσματος. Και επειδή η αρχική κατανομή θα προκαλούσε μικρότερη οικονομική έξαρση από εκείνη την οποία θα υπολόγιζε η κυβέρνηση, όντως θα έμπαινε στον πειρασμό να τυπώσει περισσότερα», εξήγησε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παράλληλο νόμισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ