Ντόρα Μπρούντερ, η μικρή Εβραία που έγινε δρόμος στο Παρίσι [εικόνες] - iefimerida.gr

Ντόρα Μπρούντερ, η μικρή Εβραία που έγινε δρόμος στο Παρίσι [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξι μήνες μετά το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο γάλλος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό συγκλόνισε τη Δεύτερα πάλι τη Γαλλία με την ομιλία του στα εγκαίνια του «δρόμου Ντόρα Μπρούντερ», στο κέντρο του Παρισιού.

Μπροστά σε λίγους ανθρώπους και δημοτικούς συμβούλους, την δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, κάποια μέλη της Ντόρας Μπρούντερ, ο Μοντιανό, ο πιο δυσλεκτικός συγγραφέας όλων των εποχών, βρήκε πάλι τα σωστά λόγια και έκανε όλους να ξαναζήσουν την απίστευτη και αληθινή ιστορία της νεαρής Εβραίας Ντόρας Μπρούντερ που μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1942. Την ιστορία της έκανε βιβλίο ο Πατρίκ Μοντινό.

Ντόρα Μπρούντερ, η μικρή Εβραία που έγινε δρόμος στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Η αληθινή Ντόρα Μπρούντερ έγινε μυθιστόρημα από τον Μοντιανό και την 1η Ιουνίου 2015 έγινε δρόμος με το όνομά της στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού. Απίστευτη ιστορία!
«Να, εδώ ζούσε, όπου βρισκόμαστε τώρα. Οι γονείς της παντρεύτηκαν στο δημαρχείο του 18ου διαμερίσματος. Το σχολείο της είναι ακριβώς απέναντι, βλέπουμε την εξωτερική όψη του. Οι παπούδες της έμεναν λίγα βήματα από εδώ» ήταν τα λόγια του συγγραφέα, στη σημερινή εκδήλωση για την Ντόρα Μπρούντερ.
«Σήμερα, η Ντόρα Μπρούντερ γίνεται ένα σύμβολο. Εκρποσωπεί στο εξής, στη μνήμη της πόλης, τα χιλιάδες παιδιά και έφηβους που έφυγαν από τη Γαλλία για να δολοφονηθούν στο Αουσβιτς. Είναι η πρώτη φορά που ένα άγνωστο και ανώνυμο κορίτσι εγγράφεται για πάντα στην γεωργαφία του Παρισιού» δήλωσε ο Μοντιάνο, εβραίος στην καταγωγή από τον πατέρα του και με ρίζες από την Θεσσαλονίκη.
Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό έδωσε μια πιο πολιτική αιχμή στη δική της ομιλία. «Τον Ιανουάριο του 2015, 70 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Εβραίοι δολοφονήθηκαν και πάλι στο Παρίσι γι'αυτό που ήταν», τόνισε η Ινταλγκό, κάνοντας αναφορά στη δολοφονία στο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού από τους αδελφούς Κουασί.

Ντόρα Μπρούντερ, η μικρή Εβραία που έγινε δρόμος στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Το διήγημα «Ντόρα Μπρούντερ»
Είναι ένα από τα εμβληματικά και καλύτερα διηγήματα του Πατρίκ Μοντιανό και δημοσιεύτηκε το 1997.
Ο Μοντιανό είναι γνωστός, μανιώδης ερευνητής οδηγών, αρχείων και παλιών χειρογράφων. Μελετώντας παλιές εφημερίδες, τον Δεκέμβριο του 1988, έπεσε τυχαία στο νούμερο της 31ης Δεκεμβρίου 1941 της Paris Soir, όπου υπήρχε η αγγελία αναζήτησης της Dora Bruder.
Αυτή η μικρή αγγελία τον συγκλόνισε βαθιά. Φανταζόταν αυτούς τους γονείς που έχασαν τα ίχνη της κόρης τους την τελευταία ημέρα του χρόνου. Και ήξερε το μέρος που μένουν, γνώριζε το τετράγωνο. Ηταν στο σινεμά Ορνανό 43, δίπλα στο 41, λεωφόρος Ορνανό, όπως έλεγε ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Ντόρα Μπρούντερ, η μικρή Εβραία που έγινε δρόμος στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Αρχίζει αμέσως να ψάχνει τα ίχνη της Ντόρα Μπρούντερ, περίπου 60 χρόνια μετά την εξαφάνισή της, χωρίς να ξέρει τίποτα γι'αυτήν , ούτε για την τύχη που της επιφύλασσε η μοίρα. Η αναζήτηση του Πατρίκ Μοντιανό σε πρόσωπα, δρόμους, ιστορίες και αρχεία για να ανακαλύψει τι απέγινε η Ντόρα Μπρούντερ είναι ένα από τα καλύτερα διηγήματα της γαλλικής λογοτεχνίας.

Ντόρα Μπρούντερ, η μικρή Εβραία που έγινε δρόμος στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Χάρη στον Serge Klarsfeld, δικηγόρο, πρόεδρο της Ενωσης των παιδιών των Εβραίων της Γαλλίας που πήγαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανακαλύπτει αργότερα ότι η Ντόρα Μπρούντερ είναι Εβραία και βρίσκει τις φωτογραφίες της οικογένειάς της.

Ο Πατρίκ Μοντιανό:

Ντόρα Μπρούντερ, η μικρή Εβραία που έγινε δρόμος στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Το βιβλίο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη:

Ντόρα Μπρούντερ, η μικρή Εβραία που έγινε δρόμος στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Ο Πατρίκ Μοντιανό πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Διαβάστε την ιστορία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ