Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] - iefimerida.gr

Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Φρανσουά Μιτεράν γνώρισε την ερωμένη του Αν Πινζό όταν εκείνη ήταν 14 ετών και εκείνος υπουργός, το 1958. Ηταν τότε ο νεότερος υπουργός της κυβέρνησης και ο νεότερος βουλευτής. Στα 41 του χρόνια, αυτός που έμελλε να γίνει ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ξεκίνησε τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του.

Ο Μιτεράν βρίσκεται για γκολφ με τον φίλο του Αντρέ Ρουσελέ, τον επικεφαλής του γραφείου του, στο Κλερμόν Φεράν, λίγο έξω από το Παρίσι. Για να ξεκουραστούν πάνε σε ένα φίλο μικροβιοτέχνη, τον Πιερ Πινζό. Η μεγαλύτερη κόρη, Αν, κερνάει τους καλεσμένους λεμονάδες και ακόμη και σήμερα (ζει, ενώ ο Μιτεράν έχει πεθάνει) θυμάται τη στιγμή: «Εκαναν μια συγκλονιστική συζήτηση. Ηταν σαν να άνοιγε η πόρτα προς έναν άλλο κόσμο για μένα».

Η Αν Πινζό δεν έχει μιλήσει ποτέ για τη σχέση της με τον Φρανσουά Μιτεράν, ούτε για τη νόθα κόρη που του χάρισε, τη Μαζαρίν. Εσπασε τη σιωπή της πριν από λίγους μήνες, για χάρη του ανταποκριτή του BBC στο Παρίσι, Philip Short, ο οποίος έχει ήδη γράψει δύο βιογραφίες, μια για τον Μάο Τσε Τουνγκ και μια για τον Πολ Ποτ. Από τις συνομιλίες του με την ερωμένη του Μιτεράν προέκυψε ένα βιβλίο: «Μιτεράν, το πορτρέτο ενός αμφιλεγόμενου προσώπου».

Η Αν Πινζό, νεαρό κορίτσι, σε φωτογραφία του Μιτεράν:

Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Το 1958 τίποτα δεν έγινε ανάμεσα στον Μιτεράν και την Αν, την έφηβη που εντυπωσιάστηκε από τον κύριο που γνώριζε τόσα πολλά πράγματα. Αλλά και αργότερα, όταν η Αν Πινζό έρχεται στο Παρίσι για να σπουδάσει «διακόσμηση πριν παντρευτεί», δεν έχουν σεξουαλική σχέση.

Ο Φρανσουά Μιτεράν εκείνη την εποχή είναι ήδη παντρεμένος με την Ντανιέλ (τη μοναδική σύζυγο της ζωής του) και έχει αποκτήσει τον πρώτο του γιο, τον Ζαν-Κριστόφ. Αργότερα θα αποκτήσει άλλον έναν γιο και το μαράζι του είναι να αποκτήσει μια κόρη.

Η Ντανιέλ Μιτεράν, η μοναδική του σύζυγος:

Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Ο έρωτάς τους ξεκινάει όταν εκείνη γίνεται 20 ετών, το 1963. Το 1965 είναι ήδη εραστές. Εκείνη είναι 22 ετών, εκείνος 49 και είναι η πρώτη φορά που γίνεται υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας (χάνει, φυσικά). Πείθει την Αν να εγκαταλείψει τις σπουδές διακόσμησης και να σπουδάσει Νομική. Την ίδια ώρα οργανώνει τη ζωή του, ώστε να μπορεί να χωρέσει τη διπλή του ζωή ανάμεσα στην οικογένεια με την Ντανιέλ και την Αν.

Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Με τη σύζυγο κάνει δείπνα με οικογενειακούς φίλους, με την Αν τρώνε μαζί, σαν ερωτευμένοι. Με την Ντανιέλ πηγαίνει για διακοπές στις Λαντ της Γαλλίας, με την Αν στις Γκορντ της Γαλλίας. Της υπόσχεται να ανακαινίσουν το εξοχικό του (το ιστορικό για τους Γάλλους Λάτσε) για να ζουν τον έρωτά τους εκεί, αλλά τελικά αποφασίζει να κάνει ένα οικογενειακό εξοχικό.

«Μου έγραφε συγκλονιστικά γράμματα. Είχα πιστέψει ότι εκεί θα ήταν το σπίτι μας, είχα κάνει σχέδια και όνειρα για το εσωτερικό, για τον κήπο. Πίστευα ότι θα ήταν το σπίτι μας, όπως μου έγραφε. Πόσο ηλίθια ήμουν! Το να ανακαλύπτεις ότι δεν είσαι μοναδική είναι πολύ σκληρό», εξομολογείται η Αν Πινζό.

Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Ο Μιτεράν βρήκε τον τρόπο, ωστόσο: Κατασκεύασε ένα σπιτάκι ακριβώς δίπλα, ώστε να συναντά την Αν, ακόμη κι όταν η οικογένειά του ήταν παρούσα. Η Αν Πιζνό ήξερε πάντα ότι ο Μιτεράν ήταν ένας ιδιόρρυθμος εραστής: Πιστός στη γυναίκα του και στην ερωμένη του ταυτόχρονα. «Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει διαζύγιο, ποτέ. Η Ντανιέλ ήταν μια επιλογή και εκείνος δεν εγκατέλειπε ποτέ τις επιλογές του».

Το 1974 η ερωτική τους σχέση συνεχίζεται με πάθος και γεννιέται ένα παιδί, η Μαζαρίν. Το παιδί γεννήθηκε κρυφά σε μια κλινική της πόλης Αβινιόν.

Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Η Αν Πινζό για να σταματήσει τα κουτσομπολιά λέει σε όλους ότι κρατάει ένα παιδάκι για να κερδίζει λίγο χαρτζιλίκι. «Η προγιαγιά μου με γνώρισε χωρίς να ξέρει ότι ήμουν το πραγματικό της εγγόνι», έχει γράψει η Μαζαρίν στο βιβλίο της «Κλεισμένο στόμα», το 2005.

Το 1981 ο Φρανσουά Μιτεράν κερδίζει τις εκλογές και γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας. Η Αν Πινζό κλαίει, όχι από χαρά, αλλά γιατί η Δημοκρατία θα της έκλεβε τον Φρανσουά. Κλείνεται περισσότερο στη σιωπή και στα μυστικά και η παρουσία της γίνεται όσο πιο διακριτική, υπό την προστασία των αστυνομικών.

Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 8


Ο Μιτεράν ξεκινάει πλέον μια διπλή ζωή, σαν Πρόεδρος Δημοκρατίας. Δεν μένει μόνιμα στο προεδρικό μέγαρο, πολύ επικίνδυνο για τις φήμες και τις διαρροές, εκείνος θέλει να κρατήσει απολύτως μυστική τη ζωή του. Εγκαθίσταται σε ένα διαμέρισμα σε μια όχθη του Σηκουάνα και ζει εκεί με την Αν και την κόρη της, για μερικές ώρες. «Το βράδυ γυρνούσε σπίτι μας. Ζούσαμε μαζί, ήταν πολύ ωραία. Ορισμένα πρωινά τρώγαμε μαζί».

Η κρυφή ερωμένη του Μιτεράν και η κόρη του Μαζαρίν κρατήθηκαν επτασφράγιστα μυστικά της Γαλλικής Δημοκρατίας. Καμία εφημερίδα, κανένας δημοσιογράφος, δεσμευμένοι από έναν σιωπηλό κώδικα δεοντολογίας, δεν ανέφεραν ποτέ τίποτα για τη διπλή ζωή του Γάλλου Προέδρου.

Η πρώτη φορά που ξέσπασε θόρυβος ήταν όταν δημοσιεύτηκε αυτή η φωτογραφία του Μιτεράν να βγαίνει από ένα εστιατόριο με τη νόθα κόρη του Μαζαρίν, ενώ ήταν Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 9


Η Αν Πινζό διηγήθηκε στον Βρετανό δημοσιογράφο την τελευταία νύχτα που πέρασαν μαζί. «Στις 3 το πρωί, τηλεφώνησα στον γιατρό Ταρό που τον παρακολουθούσε για την τελευταία φάση του καρκίνου του προστάτη από τον οποίο υπέφερε. Είπα στον γιατρό: "Του λέω να μείνει ξαπλωμένος, αλλά δεν καταλαβαίνει πια. Είναι αρκετά δυνατός, παλεύω μαζί του για να τον κρατήσω στο κρεβάτι αλλά δεν τα καταφέρνω". Ο γιατρός κατάλαβε αμέσως τι συνέβαινε. Ο Φρανσουά του είχε ζητήσει "όταν το μυαλό μου προσβληθεί, σκοτώστε με αμέσως, δεν θέλω να είμαι σε αυτή την κατάσταση". Το πρωί έφτασε ο γιατρός και μου είπε ότι έπρεπε να φύγω. Την ίδια νύχτα του έδωσε μια δόση για να θέσει τέλος. Ετσι, αισθάνομαι ένοχη που τον καταδίκασα, αλλά από την άλλη καταλαβαίνω την άρνησή του να μείνει αναίσθητος ή σε κώμα».

Δύο γυναίκες βρέθηκαν δίπλα του στην κηδεία, την Τρίτη 9 Μαϊου 1996, η Ντανιέλ και η Αν. Μόνο ο θάνατος έλυσε το μυστικό της διπλής ζωής. Στην Ντανιέλ ο Μιτεράν άφησε τη σύνταξή του και τα συγγραφικά του δικαιώματα. Στην Αν άφησε ένα μικρό σπίτι στην περιοχή Γκορντ.
«Μου άφησε δώρο και τη Μαζαρίν, το μοναδικό αληθινό δώρο που μου έκανε», λέει η Αν.

Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 11

Mια εικόνα, χίλιες λέξεις: Στην κηδεία, από αριστερά, η σύζυγος Ντανιέλ, ο γιος, η Μαζαρίν και ακριβώς πίσω, με το βέλο, η Αν.

Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 12


Ο Φρανσουά και η Ντανιέλ Μιτεράν έχουν σήμερα πεθάνει. Η Μαζαρίν είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού και συγγραφέας. Δεν έχει ποτέ παντρευτεί, αλλά από τη σχέση της με τους Ali Baddou και Mohamed Ulad-Mohand έχει τρία παιδιά. Είναι ενεργό μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος και διατηρεί υψηλές σχέσεις με τον Φρανσουά Ολάντ και όλη την ηγεσία του PS.

Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 13
Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 14
Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 15

Η Αν Πινζό, όπως είναι σήμερα:

Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν -Μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 16
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ