Οικονομολόγοι στο Reuters: Απίθανο να πληρώσει η Ελλάδα την ΕΚΤ - iefimerida.gr

Οικονομολόγοι στο Reuters: Απίθανο να πληρώσει η Ελλάδα την ΕΚΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει το ΔΝΤ, αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα συμβεί με τη δόση προς την ΕΚΤ.

Το Reuters επικαλούμενο γνώμες οικονομολόγων και αναλυτών πέρα από την παραπάνω διαπίστωση, τονίζει πως χωρίς την επίτευξη συμφωνίας η χώρα θα «βυθιστεί εξαιτίας της στάσης πληρωμών και περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων, κατάσταση που μοιάζει αρκετά με εκείνη που θα συνόδευε μια έξοδο από το ευρώ».

«Πιστεύουμε ότι η αποπληρωμή της συνολικής δόσης του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο θα είναι δύσκολη. Η αποπληρωμή των 3,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου όμως εμφανίζεται ακόμα πιο απίθανη», υπογραμμίζει ο Michael Gapen, οικονομολόγος της Barclays.

«Χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα θα βυθιστεί σε μια κατάσταση όπου η στάση πληρωμών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα ήταν σχεδόν μόνιμα, μια κατάσταση που μοιάζει αρκετά με εκείνη που θα συνόδευε μια έξοδο από το ευρώ», συμπληρώνει.

Δύσκολη παραμένει και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, εξαιτίας των διαφορών που υπάρχουν. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι κοντά αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα με ποιες απαιτήσεις των δανειστών θα συμβιβαστεί. Από την άλλη πλευρά, οι εταίροι εκφράζουν την έκπληξή τους σχετικά με τις αισιόδοξες δηλώσεις της Αθήνας.

«Η αντιπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ελλήνων προς την λιτότητα είναι ένα βασικό ''αγκάθι'' και σηματοδοτεί ότι μια γρήγορη επίλυση του ελληνικού ζητήματος δεν είναι πιθανή αν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρήσει στις πιέσεις», αναφέρει ο Ben May, οικονομολόγος στην Oxford Economics.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν θα βγει εκτός Ευρωζώνης, δίνοντας πιθανότητα 1/3 στο Grexit.

Παρόλο αυτά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, Mark Zandi, υποστηρίζει ότι πλέον η παγκόσμια οικονομία είναι καλά θωρωακισμένη απέναντι στην Ελλάδα γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ο βασικός δηλαδή «δίαυλος μετάδοσης», είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι ήταν μερικά χρόνια πριν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Reuters Barclays δόση ΕΚΤ ΔΝΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ