Παπανδρέου: «Σβήνουμε τη φωτιά που άλλοι άναψαν στη χώρα» - iefimerida.gr

Παπανδρέου: «Σβήνουμε τη φωτιά που άλλοι άναψαν στη χώρα»

[node-title]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Πράγματι, οι εταίροι μας θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά θα υπάρξουν πάρα πολλοί, είτε καλοπροαίρετοι, είτε κακοπροαίρετοι, οι οποίοι τις επόμενες εβδομάδες θα παρακολουθούν την κάθε μας κίνηση. Και αυτές οι κινήσεις, μπορεί να είναι είτε θετικές, είτε να μας πάνε σε μια δίνη νέων περιπετειών». Με την προειδοποίηση αυτή κατέληξε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο ενέκρινε το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2012 και την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 εργαζομένων στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι «είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα θέλαμε, λόγω του τεράστιου ελλείμματος. Και αυτό δημιουργεί υφεσιακά προβλήματα». Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τελικά η συνταγή θα βγεί και θα πάμε σε ένα ουσιαστικό μοντέλο ανάπτυξης. Είπε ότι έκλεισε ένας πρώτος κύκλος ενόψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης με την ολοκλήρωση των επαφών με την Tρόικα, την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και την κατάληξη στην εργασιακή εφεδρεία τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι «ο στόχος μας είναι ένας και απαρέγκλιτος: η τήρηση όσων έχουμε δεσμευτεί, ώστε να εγγυηθούμε την αξιοπιστία της χώρας και να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου».

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια – παρά τις δυσκολίες. «Φαίνεται πως μία ακόμη από τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας, δηλαδή η έγκρισή της από 17 διαφορετικά Κοινοβούλια, θα αποτελέσει πραγματικότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες» προανήγγειλε ωστόσο προειδοποίησε πως «πολλές σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξαρτώνται πρώτα απ' όλα από εμάς». Επεσήμανε στους υπουργούς την ανάγκη να τηρούν με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα και περιέγραψε τα κρίσιμα ορόσημα των επόμενων εβδομάδων.

Αποκάλυψε ότι την επόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα, τις αποφάσεις του Ιουλίου και, βεβαίως, την αξιολόγηση για το πού βρίσκεται η χώρα μας. Φημολογείται πάντως ότι στο τραπέζι θα τεθεί ένα γαλλογερμανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του χρέους.

Στις 13 Οκτωβρίου, θα συνέλθει το έκτακτο Eurogroup, όπου η Τρόικα θα έχει καταθέσει πια τις αξιολογήσεις της και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση της ΕΕ επί του πρακτέου.

Στις 17 του μηνός, θα έχουμε Συμβούλιο Κορυφής, ενώ στις 18 θα γίνει το επόμενο Eurogroup, πάλι για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση είπε ότι «πολλά από όσα λέγονται μπορεί να είναι και αβάσιμα και άδικα, είναι όμως πραγματικά ως προς τα προβλήματα που έχει η χώρα μας, ενώ άλλα επιτρέπουν να γινόμαστε εμείς ο στόχος διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, που αναζητούν άλλοθι».

Τόνισε επίσης ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης «είναι ιστορικές» και επανέλαβε ότι οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα «αποτελούν ουσιαστικό όρο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση».

Ζήτησε ακόμη από τα κυβερνητικά στελέχη να χτυπάνε «αλύπητα την προπαγάνδα, που παρακάμπτει εντελώς τις ευθύνες αυτών των εμπρηστών και που στοχοποιεί εμάς, ότι δήθεν δεν σβήνουμε πιο γρήγορα τη φωτιά, την οποία άλλοι άναψαν και μετά έφυγαν. Και βεβαίως, υπάρχουν διάφοροι άνεμοι, που φουντώνουν αυτές τις φωτιές. Εμείς είμαστε εδώ δύο χρόνια τώρα και σβήνουμε τη φωτιά που άλλοι άναψαν στη χώρα. Πατήσαμε φρένο μπροστά στην καταστροφή, στην οποία άλλοι οδηγούσαν τη χώρα» είπε με έμφαση ο κ. Παπανδρέου.

Παραδέχθηκε ότι γίνονται και λάθη και υπάρχουν καθυστερήσεις, «αλλά τουλάχιστον εμείς κινούμαστε και παίρνουμε αποφάσεις» όπως είπε.

Η κριτική είναι πολύ εύκολη και ισοπεδωτική. Τώρα, μειώνονται τα ελλείμματα, με τις προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών, αλλά είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν, ακριβώς αυτό τον πόνο των πολιτών, να τον εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος.

Εάν είχαν προχωρήσει νωρίτερα μερικές από τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως παραδείγματος χάρη το ασφαλιστικό, τα θέματα της σπατάλης, της διαφάνειας, ή αν δεν υπήρχε αυτή η τεράστια διόγκωση, για συγκεκριμένα συμφέροντα, του κόστους των φαρμάκων, θα ήμασταν ήδη σε πολύ καλή κατάσταση.

Τέλος ως προς τις διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι για το χρέος έχουν ήδη γίνει «πολύ επιτυχημένες διαπραγματεύσεις». Ωστόσο για τα ελλείμματα, και για τα νέα που παράγουμε, «πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε».

«Το να παράγουμε κι άλλα χρέη, το να κάνουμε διαπραγμάτευση για να μπορούμε να παράγουμε κι άλλα χρέη με τα λεφτά των άλλων, δεν νομίζω ότι είναι μια σοβαρή βάση επαναδιαπραγμάτευσης, που θα μπορούσε να συζητήσει κανείς, ούτε είναι προς το συμφέρον μας» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ