Ξεκίνησαν οι εκλογές της FIFA - Ο 79χρονος Μπλάτερ απέναντι στον 39χρονο Πρίγκιπα Αλί - iefimerida.gr

Ξεκίνησαν οι εκλογές της FIFA - Ο 79χρονος Μπλάτερ απέναντι στον 39χρονο Πρίγκιπα Αλί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησαν η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της FIFA στη Ζυρίχη, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα βαρύ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και οδήγησε στη σύλληψη 14 κατηγορούμενων για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Ζεπ Μπλάτερ και ο Πρίγκιπας Αλί μπιν αλ-Χουσεϊν είναι οι δύο διεκδικητές της θέσης του νέου προέδρου της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Ο 79χρονος Μπλάτερ, δεν παραιτήθηκε χθες από τη διεκδίκηση παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε τόσο από τον Μισέλ Πλατινό όσο και από σύσσωμο τον ευρωπαϊκό Τύπο. Ο 39χρονος Πρίγκιπας Αλί, έχει δεδομένα στο πλευρό του την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ωστόσο θεωρείται αουτσάιντερ παρά το σκάνδαλο που βαραίνει την υποψηφιότητα του Μπλάτερ.

Η διαδικασία

Κάθε υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του 15 λεπτά για να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του στα 209 μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου. Στη συνέχεια κάθε μέλος θα ψηφίσει χωρίς να ονομάσει την επιλογή του και στον πρώτο γύρο θα αναδειχθεί νικητής όποιος συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων, δηλαδή 140. Αν δεν υπάρξει νικητής, τότε θα περάσουμε στο 2ο γύρο όπου θα αρκεί έστω και μια ψήφος προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της FIFA. Το τελικό αποτέλεσμα υπολογίζεται ότι θα γίνει γνωστό μετά τις 17:00 το απόγευμα.Ο Μπλάτερ βρίσκεται στο τιμόνι της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας εδώ και 17 χρόνια και έχει την ξεκάθαρη στήριξη της Ασίας και της Αφρικής καθώς και της Κεντρικής Αμερικής.

H κατανομή των ψήφων για τις 209 χώρες, έχει ως εξής: Αφρική (54), Ευρώπη (53), Ασία (46), Βόρειος και Κεντρική Αμερική (35), Ωκεανία (11) και Νότιος Αμερική (10).

O Μπλάτερ ήταν αυτός που με την ομιλία του «άνοιξε» το 65ο Κονγκρέσο της FIFA για την ανάδειξη του προέδρου.

«Τα γεγονότα της Τετάρτης προκάλεσαν μια καταιγίδα και δημιουργήθηκε το ερώτημα για το αν θα έπρεπε να αναβληθεί ή όχι η εκλογή της προεδρίας. Σήμερα, είμαι εδώ και περνάω το μήνυμα της ενότητας για να συνεχίσουμε όλοι μαζί μπροστά. Δεν ήταν ποτέ εύκολο αλλά σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα. Δεν θα συμβεί σε μια ημέρα αλλά θα το παλέψουμε με όλα τα μέλη των συνομοσπονδιών γιατί αυτά εκπροσωπούν το ποδόσφαιρο. Εσείς έχετε τη δύναμη να αλλάξετε τη FIFA. Την έχετε στην καρδιά σας, μια δύναμη, η οποία δεν μπορεί να εξαγοραστεί.

Ας πιάσουμε δουλειά. Ας μη μιλάμε μόνο για προβλήματα. Ελάτε να τα λύσουμε και να προχωρήσουμε. Η FIFA αντιστέκεται και πολεμάει τη διαφθορά, το στήσιμο αγώνων και το ρατσισμό. Θα κάνουμε βήματα μπροστά αλλά πρέπει να τα κάνουμε ενωμένοι.

Θα ήθελα όλοι μας να διατηρήσουμε σε αυτή την εκλογική διαδικασία, αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της FIFA. Πειθαρχία, σεβασμό και fair play. Είναι σαν να παίζουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Πάντα υπάρχουν κανόνες έστω και αν εμείς δεν έχουμε διαιτητές. Εσείς είστε οι διαιτητές. Ας δείξουμε στον κόσμο τι μπορούμε να κάνουμε. Με αυτά τα λόγια ανοίγω το 65ο Κονγκρέσοτης FIFA».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκλογες fifa Ζεπ Μπλάτερ πριγκιπας αλι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ