Το κινεζικό γιουάν εκτοπίζει το δολάριο στην Αφρική -Ενας γίγαντας γεννήθηκε

Η Γκάνα, η Νιγηρία, ο Μαυρίκιος και η Ζιμπάμπουε είναι μόνο μερικές από τις χώρες που χρησιμοποιούν γιουάν, το κινεζικό νόμισμα, στις συναλλαγές τους.


Την τελευταία εβδομάδα ήταν η σειρά της Πρετόρια, που είναι ο υπ'αριθμόν ένας εταίρος της Κίνας στην Αφρική, να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση του κόκκινου χαρτονομίσματος.
Στην Πρετόρια βρέθηκε για το σκοπό αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας και οι δύο χώρες λανσάρησαν την πλατφόρμα συναλλαγών μεταξύ των δύο νομισμάτων τους. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ του γιουάν και του ραντ. Δεν υπάρχει πια καμιά ανάγκη να περάσει κάποιος από το δολάριο ΗΠΑ ή από το δολάριο Χονγκ-Κονγκ.


Σιγά σιγά η Κίνα διεθνοποιεί το νόμισμά της. Προσεχώς αναμένεται να δημιουργηθεί και η Ασιατική Τράπεζα επενδύσεων υποδομών (ΑΙΙΒ, 500 δις δολάρια κεφάλαιο τον πρώτο χρόνο), με επικεφαλής το Πεκίνο και το κινεζικό νόμισμα αναμένεται να εκτιναχθεί, ενώ ως πρόσφατα ήταν εγκλωβισμένο στα στενά τείχη της Κίνας.
57 χώρες θα αποτελέσουν τα ιδρυτικά μέλη αυτού του νέου θεσμού, μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος. Η Κίνα είναι μια πλούσια χώρα και θέλει στο εξής να πληρώνει με το δικό της νόμισμα: διαθέτει για το σκοπό αυτό 3.700 δις δολάρια αποθεματικά σε ξένο νόμισμα. Αλλά οι αναταράξεις στο δολάριο και η πτώση του ευρώ ανησυχούν το Πεκίνο το οποίο θα επιθυμούσε να χρηματοδοτήσει απευθείας τα σχέδιά του με το κόκκινο νόμισμα.


Σύμφωνα με μια μελέτη της HSBC, οι συναλλαγές σε γιουάν θα αποτελούν ως το 2020 το 50% των συναλλαγών που πραγματοποιεί η Κίνα με το εξωτερικό. Το 2014 δεν αποτελούσαν παρά το 20%. Στην Αφρική, το θέμα της χρηματοδότησης σε γιουάν είναι ένα από τα κλειδιά της στρατηγικής της λεγόμενης «ΚινΑφρικής». Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Αφρικής πολλαπλασιάστηκε επί 20 από το 2000 και φτάνει πλέον στα 200 δις δολάρια, δηλαδή δύο φορές μεγαλύτερος από των ΗΠΑ.


Ενα μεγάλο μέρος αυτού του όγκου συναλλαγών γίνεται πλέον σε γιουάν μέσω της Exim Bank, της κινεζικής τράπεζας εισαγωγών-εξαγωγών. Σύμφωνα με την RMB Swift, πάνω από χίλιες τράπεζες χρησιμοποιούν ήδη το γουάν για τις συναλλαγές τους.
Χρηματοδοτώντας απευθείας τις επενδύσεις της η Κίνα ενισχύει τις νομισματικές δυνατότητές της, επιβάλλει το γιουάν σαν ένα νόμισμα κυρίαρχο και αδυνατίζει ακόμη περαιτέρω το δολάριο. Από το 2009 η Αφρική βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της νέας στρατηγικής που ξετυλίγει το Πεκίνο. Η Ζιμπάμπουε μάλιστα, κάποια στιγμή, είχε σκεφτεί να εγκαταλείψει το δικό της νόμισμα και να επιβάλλει παντού το γιουάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ