Βραβεία Βιβλίου Public 2015: Μια μεγάλη γιορτή για το βιβλίο [εικόνες]

Με μια λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τα Βραβεία Βιβλίου Public 2015. Μέσα από μια ψηφοφορία που κράτησε δυο μήνες, περισσότεροι από 100.000 αναγνώστες ανέδειξαν τα αγαπημένα τους βιβλία για τη χρονιά που πέρασε. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 150 εκδοτικοί οίκοι, 1200 συγγραφείς και περισσότεροι από 2000 ελληνικοί τίτλοι βιβλίων.

Οι μεγάλοι νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public:

Ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς: «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη (εκδόσεις Πατάκη)

Μεταφρασμένο μυθιστόρημα της χρονιάς: «Άγιος ή αμαρτωλός» του Ian Rankin, σε μετάφραση Βάσιας Τζανακάρη (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ξενόγλωσσο μυθιστόρημα της χρονιάς: «The Dress Thief» της Natalie Meg Evans (εκδόσεις Quercus)

Ελληνικό non-fiction: «Υπάρχει Θεός» του Φιλοκτήτη Διακομανώλη (εκδόσεις Ιωλκός)

Ελληνική ποίηση: «Άπαντα τα ποιητικά 1904-1975» του Κώστα Βάρναλη, σε επιμέλεια Μαρίας Συμεωνίδου (εκδόσεις Κέδρος)

Ελληνική παιδική λογοτεχνία: «Δώδεκα παρά δώδεκα» του Ευγένιου Τριβιζά (εκδόσεις Καλέντη)

Ελληνική εφηβική λογοτεχνία: «Το ημερολόγιο ενός δειλού» του Βασίλη Παπαθεοδώρου (εκδόσεις Καστανιώτη)

Ευ Ζην: «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις» του Άκη Πετρετζίκη (εκδόσεις Ψυχογιός)

Τέχνες: «Spinalonga- Μέσα από τα μάτια μου» της Τζίνας Ξανθάκη (εκδόσεις Λιβάνη)

Κατηγορία έκπληξη - «Ο πιο ερωτικός χαρακτήρας»: «Δίδυμα Φεγγάρια» της Ρένας Ρώσση- Ζαϊρη(εκδόσεις Ψυχογιός)

Παράλληλα, δόθηκαν και τρία Ειδικά Βραβεία που ψηφίστηκαν από ειδικές επιτροπές:

Εκδοτικό Αποτύπωμα: Εκδόσεις Ίκαρος (για το βραβείο ψήφισαν επαγγελματίες του εκδοτικού χώρου)

Εξώφυλλο της χρονιάς: «Θιβετιανή Ροδακινόπιτα» του Τομ Ρόμπινς (εκδόσεις Αίολος). Για το βραβείο ψήφισαν εικαστικοί, γραφίστες και πρόσωπα που σχετίζονται με την δημιουργία ενός βιβλίου.

Βραβείο Βιβλιοπωλείου Public: «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» του Ισίδωρου Ζουργού (εκδόσεις Πατάκη). Για το βραβείο ψήφισαν οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων Public

Την τελετή απονομής παρουσίασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης ο οποίος επιμελήθηκε και τη σκηνοθεσία μαζί με τον Χρίστο Γεωργίου.

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετείχαν ενεργά στη λαμπερή βραδιά, απονέμοντας τα βραβεία: η Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, ο Χρίστος Καράς, εικαστικός, ο Βασίλης Κατσούφης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Μάγια Τσόκλη, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, η δημοσιογράφος Λένα Αρώνη, η ηθοποιός Ιωάννα Παππά, ο μεταφραστής Γιώργος Δεπάστας, ο Μιχάλης Αρφαράς, πρόεδρος του τομέα «Χαρακτική» της ΑΣΚΤ Αθήνας, ο Τζανέτος Πετροπουλέας, πρόεδρος της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας, ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης καθώς και οι ηθοποιοί της παράστασης «Η τελευταία μαύρη γάτα». Ο Σάκης Ρουβάς ως Αγγελιοφόρος του Συλλόγου Ελπίδα αποδέχθηκε την προσφορά μίας παιδικής βιβλιοθήκης από τα Public στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» ενώ απένειμε το Βραβείο στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία.

Το πολυπληθές κοινό που τίμησε με την παρουσία του την τελετή είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στην εντυπωσιακή σκηνή που διαμορφώθηκε ειδικά για την ξεχωριστή αυτή βραδιά αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις που βασίστηκαν σε βιβλία και ξεχώρισαν στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή: «Η τελευταία μαύρη γάτα», από το μυθιστόρημα του Ευγένιου Τριβιζά, με πλειάδα εκλεκτών ηθοποιών, οι «Μεγάλοι δρόμοι», από το βιβλίο της Λένας Κιτσοπούλου, με την Εύα Λαμπάρα, το «Αχ!» από την ομάδα bijoux de kant, βασισμένο στην «Κερένια Κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου με τον Δημήτρη Μοθωναίο, η «Κατερίνα», από «το Βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ με τη Λένα Παπαληγούρα και η «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου με την Ιωάννα Παππά.

Ήταν μια όμορφη γιορτή για όλους τους φίλους του βιβλίου. Και του χρόνου!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ