Τέλος τα ταξίδια στο Βόρειο Πόλο: Η κλιματική αλλαγή αλλοίωσε τους πάγους - iefimerida.gr

Τέλος τα ταξίδια στο Βόρειο Πόλο: Η κλιματική αλλαγή αλλοίωσε τους πάγους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωποι με μια έλλειψη υλικοτεχνικής υποστήριξης και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, οι ανθρώπινες αποστολές στο Βόρειο Πόλο είναι πλέον στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Σε μία μη υποστηριζόμενη αποστολή στο Βόρειο Πόλο, οι ταξιδιώτες πρέπει να κάνουν σκι, χιονοπέδιλα, κολύμπι, και αναρρίχηση και όλα αυτά ενώ σέρνουν ένα έλκηθρο με προμήθειες 150 κιλών για περίπου 770 χιλιόμετρα σε ένα ταξίδι διάρκειας 50-70 ημερών και με τη θερμοκρασία του αέρα συχνά να πέφτει στους -40 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο το τελευταίο «παράθυρο» σε αυτές τις αποστολές πρόκειται σύντομα να κλείσει, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια, έγινε μόνο μία αποστολή στο Βόρειο Πόλο, σε σύγκριση με τις 7 που έγιναν την περίοδο 2005-2010.

Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών πάγου στην Αρκτική που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής τον Μάρτιο του 2015 ήταν η χαμηλότερη για το συγκεκριμένο μήνα σύμφωνα με δορυφόρους που παρακολουθούν τον πάγο από το 1981, για λογαριασμό του Εθνική Κέντρου Πάγου και χιονιού. Ο αρχαίος πάγος, που συνήθως επιβιώνει από τον κύκλο τήξης του καλοκαιριού, εξαφανίζεται σε ποσοστό 15,1% ανά δεκαετία.

Η αραίωση του πάγου έχει μια πληθώρα συνεπειών. «Στο παρελθόν υπήρχε πάγος πάχους 1,5 – 2 μέτρων και ήταν σχετικά σταθερός. Τώρα, ο πάγος είναι λεπτότερος και σπάει πιο συχνά και πιο ακανόνιστα. Ως εκ τούτου, έχετε μια πιο επικίνδυνη επιφάνεια, που είναι πιο δύσκολο να την διασχίσετε» εξηγεί ο Ερικ Λάρσεν, εξερευνητής από το Κολοράντο, που έχει ολοκληρώσει ήδη τρεις αποστολές στον Βόρειο Πόλο μέχρι σήμερα.

Αν δεν έχετε πολυετή πάγο στο σημείο που κατασκηνώσατε, τότε αυτό είναι επικίνδυνο. Ο πάγος είναι λεπτός και κινείται στη μέση της νύχτας. Τίποτα δεν πρόκειται να τον σταματήσει από το να σπάσει κάτω από τη σκηνή σας. Μάλιστα με το ρυθμό που λιώνουν οι πάγοι όπως ίσως να μην είναι μακριά η μέρα που οι επισκέπτες θα εξερευνούν την περιοχή με βάρκες.

Το νεότερο και ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις αποστολές στον Βόρειο Πόλο είναι η έλλειψη αεροπορικών υπηρεσιών. Οι μόνες ναυλωμένες πτήσεις που λειτουργούν στο Βόρειο Πόλο σταμάτησαν αυτό το έτος. Τον Νοέμβριο, η Kenn Borek Air ανακοίνωσε ότι δε θα στηρίξει πλέον ιδιωτικές αποστολές στην Αρκτική λόγω υψηλού κόστους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ