Αντιφατικά μηνύματα κυβέρνησης-δανειστών στο δρόμο για συμφωνία

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί Αθήνα και Βρυξέλλες για να μπορέσουν αφενός να αξιολογήσουν τα σημεία σύγκλισης και αφετέρου να ξεπεράσουν τα σημεία απόκλισης.

Από την πλευρά της Ελλάδας κυβερνητικές πηγές εκφράζουν «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη μίας «ενιαίας, πλήρης και σαφής συμφωνίας» και πλέον στο Brussels Group γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ο τελικός κατάλογος των μέτρων που αυτή θα περιλαμβάνει.

Οι υποχωρήσεις της Αθήνας

Εργασιακά, ΦΠΑ, δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό είναι οι λέξεις «κλειδιά» που μπορούν να ανοίξουν την «πόρτα» της συνεννόησης, ώστε να δοθεί τέλος στο μαρτύριο της σταγόνας, όπως το χαρακτηρίζουν πολλά κυβερνητικά στελέχη.

  • Στο ασφαλιστικό, η Αθήνα έχει κάνει την υποχώρηση να «παγώσουν»  οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (δίχως να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα), όπως επίσης και να ενοποιηθούν τα ταμεία
  • Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr έχει «κλειδώσει» η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στον Τουρισμό και ειδικότερα στα ξενοδοχεία, ενώ είναι γνωστό ότι οι εταίροι θέλουν δύο κλίμακες (11% και 23%).
  • Από το ύψος του Πρωτογενούς πλεονάσματος θα καθοριστεί το δημοσιονομικό κενό, άρα και το ύψος των μέτρων που θα χρειαστεί να ληφθούν. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για τα επόμενα δύο χρόνια στο 1%-1,5% με τις συζητήσεις να «κολλάνε» για τη συνέχεια

Αισιόδοξος ο Τσίπρας- Σε άλλο κλίμα Κομισιόν, ΔΝΤ, Βερολίνο

Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει όλες τις δυνάμεις του στη μάχη με το χρόνο και ο Αλέξης Τσίπρας- που είναι σε «ανοικτή γραμμή» με ηγέτες και ευρωπαίους αξιωματούχους ,κατά την χθεσινή του επίσκεψη στο ΥΠΟΙΚ έστειλε μηνύματα εντός και εκτός συνόρων , διαβεβαιώνοντας:

  • Πρώτον, ότι «η συμφωνία θα αναδιανέμει τα βάρη»
  • Δεύτερον ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τις καταθέσεις

Ωστόσο, οι δηλώσεις από το Βερολίνο και ευρωπαίους αξιωματούχους ότι «δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία» σε συνδυασμό με τα ακανθώδη ζητήματα στο τραπέζι των συνομιλιών στα τεχνικά κλιμάκια, περιπλέκουν το τοπίο των διαπραγματεύσεων.

Ταυτόχρονα, βαριά πέφτει και η σκιά των διαφορετικών απόψεων που διατυπώνουν μεταξύ τους οι θεσμοί. Κομισιόν και ΕΚΤ θέλουν να κλείσει γρήγορα η συμφωνία και να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, με το ΔΝΤ να τάσσεται υπέρ μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης.

Σταθάκης: Σε μια, δυο μέρες κλείνει η διαπραγμάτευση

Μιλώντας στο Mega, την εκπομπή Online και τους Ολγα Τρέμη και Νίκο Ευαγγελάτο ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε αν ήδη γράφεται η συμφωνία. Παρόλα αυτά εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα

Με τις εργασίες στο Brussels Group να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα και στην τηλεδιάσκεψη του euroworking group. Προσδοκία της ελληνικής πλευράς, είναι να πάρει το «πράσινο φως» ώστε να υπάρξει ένα έκτακτο eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της Συνόδου των G7 στη Δρέσδη. Εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες το «παρών» δίνουν τόσο η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Μετά τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες Τσίπρα-Λιου , ο υπουργός των ΗΠΑ θα ζητήσει από όλα τα μέρη να καταλήξουν άμεσα σε μια επικοιδομητική ρεαλιστική λύση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Σημαντική τέλος, κρίνεται και η συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ-Γιουνκέρ τη Δευτέρα στο Βερολίνο, με θέμα τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ενίσχυση της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ