Αλλάζουν οι αντικειμενικές, αλλά ο ΕΝΦΙΑ μένει ίδιος -Το κόλπο του ΥΠΟΙΚ που δεν μειώνει τον φόρο - iefimerida.gr

Αλλάζουν οι αντικειμενικές, αλλά ο ΕΝΦΙΑ μένει ίδιος -Το κόλπο του ΥΠΟΙΚ που δεν μειώνει τον φόρο

Αλλάζουν οι αντικειμενικές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεν θα φέρει... αναπροσαρμογή και του στόχου για τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ το 2015.

Μπορεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη να εξήγγειλε χθες ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κοντά στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς, το αργότερο μέχρι το φετινό Ιούνιο, ωστόσο ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται και για το 2015 και μάλιστα δεν αλλάζει και ο στόχος εσόδων από το συγκεκριμένο φόρο.

Οπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει πριν λίγο καιρό σε τηλεοπτική του συνέντευξη και όπως είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης χθες, ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί και το 2015. Και παρότι χθες με την εξαγγελία για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών δημιουργήθηκαν προσδοκίες για μείωση και του φόρου, όπως όλα τελικά δείχνουν δεν θα αλλάξουν και πολλά για τους ιδιοκτήτες, αφού ο στόχος για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει όπως και πέρυσι κοντά στα 2,7 δισ. ευρώ.

Με βάση τις εξαγγελίες του υπουργείου οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες θα φτάσουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 28% ως 30%. Αυτό από μόνο του θα οδηγήσει σε μια ραγδαία μείωση των εσόδων για το κράτος που υπολογίζεται ότι θα είναι περί τα 800 εκατομμύρια και έτσι για να μην υπάρξει πρόβλημα με τους Θεσμούς ήδη μελετάται ο τρόπος που αυτό θα αλλάξει και οι απώλειες θα περιοριστούν.

Πώς θα περιοριστούν οι απώλειες από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι αντικειμενικές θα πέσουν αλλά ο στόχος για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ίδιος, σχεδιάζει να κόψει τις φοροαπαλλαγές, διατηρώντας μόνο ελάχιστες, αλλά και να μην αλλάξει τους συντελεστές ανά τιμή ζώνης. Ετσι οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες θα μείνουν στον ίδιο συντελεστή φόρου πληρώνοντας σχεδόν τα ίδια με πέρυσι ή με ελάχιστη διαφορά προς τα κάτω και σίγουρα όχι μειωμένο φόρο κατά 20% ως 30%.

Ταυτόχρονα η μείωση των αντικειμενικών σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης θα είναι ελάχιστη ως μηδενική και έτσι και οι ιδιοκτήτες που έχουν χαμηλής αξίας ακίνητα δεν θα έχουν καμία ελάφρυνση, ενώ σε ορισμένες περιοχές, οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν, καθώς παρά την κρίση έχουν έχουν αυξηθεί και οι εμπορικές αξίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΦΙΑ κυβέρνηση ελληνικό δημόσιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ