Γιούνκερ: Ο Τσίπρας έχει γίνει πολύ υπεύθυνος, ο Βαρουφάκης είναι πρόβλημα

Για την ανάγκη συμφωνίας με την Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και τους Τσίπρα, Βαρουφάκη και ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν σε συνέντευξη του στο Euro2day και την Αγγελική Παπαμιλτιάδου ζητά από την ελληνική πλευρά να δώσει σαφή στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη και θέτει συγκεκριμένες απαιτήσεις για τα έσοδα από ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις.

Δηλώνει επίσης ο κ.Γιούνκερ πως εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και ότι έχει γίνει πολύ υπεύθυνος, αλλά πως έχει αμφιβολίες για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχει πολλές τάσεις αναφέροντας «Το κόμμα του δεν είναι κανονικό κόμμα. Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, τον εμπιστεύομαι, αλλά δεν εμπιστεύομαι το κόμμα του γιατί είναι ένα μείγμα τόσο πολλών τάσεων».

Παράλληλα εκφράζει μομφή για τον Γιάνη Βαρουφάκη τονίζοντας ότι δεν βοηθάει στη διαδικασία και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων υπογραμμίζοντας «Δε βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό. Θυμίζω αυτό που είπε τις προάλλες ότι ο Σόιμπλε καταχράται τη δύναμή του αντί να απαντά στα επιχειρήματα των Γερμανών και των άλλων».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν τάσσεται κατά του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών και παίρνει θέση για το δημοψήφισμα. Ξεκαθαρίζει ότι θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να ταπεινωθεί. Αποδέχεται ορισμένες μεταρρυθμίσεις να μεταφερθούν για Σεπτέμβρη- Οκτώβρη με την προϋπόθεση, όμως, να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο και να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες.

Ερωτηθείς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ο κ. Γιούνκερ σημείωσε: «Οι Έλληνες συνομιλητές μας μας έχουν πει ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης στο ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει, όμως δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί δεν καταλαβαίνω πώς αυτή η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή επιπλέον περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει deal με την Ελλάδα και μολονότι φωτογραφίζει διαφορές απόψεων τονίζει ότι «οι Ελληνες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να «παίξουν» με τη διάσταση των απόψεων των τριών θεσμών. Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε μία κοινή γλώσσα. Είναι πολύ σημαντικό για κάποια ευρωπαϊκά κοινοβούλια». Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει ότι η Κομισιόν δεν έχει παράλογες απαιτήσεις.

Αποφεύγει να απαντήσει για το αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να ωθήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία, αν και εμμέσως το παραδέχεται. Στέκεται απέναντι στα σενάρια για ελληνικό default τονίζοντας ότι θα έχει μεγάλο κόστος για την Ευρώπη. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει τις συνέπειες ενός Grexit ή ενός Graccident, σημειώνει.

Στέκεται ενάντια σε ενδεχόμενο επιβολής capital controls (η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος) και κατατάσσει τον Μάριο Ντράγκι ανάμεσα στους ισχυρούς συμμάχους της Ελλάδας.

Τέλος, ο επικεφαλής της Κομισιόν στηρίζει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι πρέπει να χτυπηθούν ολιγαρχία και μονοπώλια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ