Μπόρις Τζόνσον: Πλησιάζει η οδυνηρή ημέρα της κρίσης για τους Ελληνες

Ο ηφαιστειώδης δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, και σημαντικό κομμάτι στη νέα κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε άρθρο στη βρετανική Telegraph για την Ελλάδα και μάλιστα με έναν άκρως επιθετικό τίτλο: «Πλησιάζει η οδυνηρή ημέρα της κρίσης για τους Έλληνες».

Αναφέρει πως ένας παλαίμαχος Έλληνας πολιτικός τού είχε πει κάποια στιγμή πως το καλό με τους Βρετανούς είναι ότι ξέρουν να ψηφίζουν. Αυτή η ατάκα αποτέλεσε την αφορμή για να αναπτύξει ο εκκεντρικός Τζόνσον την προβληματική του γύρω από την τωρινή κατάσταση της Ελλάδας.

«Οι Ιταλοί φτιάχνουν ωραίο παγωτό. Οι Γερμανοί φτιάχνουν μηχανές και οι Αμερικανοί μπορούν να σε στείλουν στο φεγγάρι. Κατά τον Έλληνα πολιτικό, οι Άγγλοι ξέρουμε να ψηφίζουμε, περισσότερο από το να φτιάχνουμε τσάι, να πολεμάμε, να κάνουμε έρωτα ή να μαγειρεύουμε. Και, αχ, είδα τι εννοούσε. Πηγαίνοντας στην Ελλάδα για 48 ώρες με σκοπό να κάνω επιτόπια έρευνα για την έναρξη της κρίσης, διαπίστωσα με έκπληξη το γενικό επίπεδο απαισιοδοξίας μεταξύ των κατά τα λοιπά ευφυών Ελλήνων επαγγελματιών».

Μιλώντας με Έλληνες του είπαν πως βλέπουν με φθόνο τους Βρετανούς για τον τρόπο που ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές, καθώς επανεξέλεξαν τον συντηρητικό Κάμερον. «Έχουν την αίσθηση της επικείμενης καταστροφής – έτσι μου είπαν. Βέβαια, αν πάει κανείς στις Κυκλάδες θα καταλάβει πως οι Έλληνες δεν χρειάζεται να μας ζηλεύουν. Μοιάζει με παράδεισο γεμάτο με ταβέρνες και ρετσίνα. Με ελικόπτερα που πηγαινοφέρνουν Έλληνες κροίσους, με όμορφα κορίτσια και Playboys και με μια ατέλειωτη πομπή αεροπλάνων που φέρνουν τουρίστες που έχουν την ατυχία να ζουν σε λιγότερο ηλιόλουστες περιοχές του κόσμου.

Τι πήγε λάθος;

Και συνεχίζει ο Τζόνσον με το φλεγματικό του στυλ: «Για όνομα του Θεού, αυτή είναι η Ελλάδα: η κύρια πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της δημοκρατίας. Εκεί όπου ο Φοίβος άνθισε και η Δήλος ξεπήδησε. Τι μπορεί να έχει πάει στραβά. Φαίνεται απίστευτο, αλλά έπειτα από πέντε χρόνια υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ. Είναι απίστευτο ακόμη το γεγονός ότι οι συλλογικοί εγκέφαλοι της ΕΕ και του ΔΝΤ απέτυχαν σε αυτή την περίπτωση. Μέσα από ένα μείγμα ανυπομονησίας, απόλυτης ανικανότητας και αψιμαχιών και από τις δύο πλευρές, μπορούμε να δούμε τους Έλληνες να πατούν το κόκκινο κουμπί και να ανατιναχτούν από το ευρωπαϊκό πιλοτήριο και να προσγειωθούν στη ρωσική σφαίρα επιρροής».

Γεωπολιτικός σπασμός

Κατά τον Τζόνσον, ο κόσμος κινδυνεύει από γεωπολιτικούς σπασμούς. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ και ήδη υπάρχουν «ξεροκέφαλοι» υπουργοί που λένε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. «Το τι θα συμβεί αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, εξαρτάται από την ψυχολογία της μάζας. Εξαρτάται από τι θα σημαίνει η χρεοκοπία για τους Έλληνες και όχι μόνο για τους πιστωτές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να εγγυηθεί τα χρήματα των πολιτών, ενώ άπαντες θα τρέξουν στις τράπεζες θρηνώντας όπως στις τραγωδίες του Σοφοκλή. Έτσι, η μόνη ελπίδα εναποτίθεται στον Μάριο Ντράγκι για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες. Μόνο που και αυτός έχει εξαντλήσει τις επιλογές τους. Το να δώσει κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα δεν θα είναι ούτε συνετό, ούτε νομικά σωστό – θα είναι μια προσβολή προς τα κράτη που έχουν πληρώσει τα χρέη τους. Οι Έλληνες ψάχνουν, ήδη, απελπισμένα να βρουν μετρητά και να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις.

Ο Πούτιν

Ο Τζόνσον αναφέρει πως οι Έλληνες υποφέρουν από τις κακουχίες και βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάρρευση των τραπεζών τους και η προοπτική να επιστρέψουν στη δραχμή, θα ήταν τρομερά δύσκολη και επώδυνη. «Έτσι, μπορούν να βρουν τους εαυτούς τους πιο κοντά στη Μόσχα και τον Πούτιν, κάτι που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

Η εναλλακτική λύση

Για τον δήμαρχο του Λονδίνου η εναλλακτική λύση είναι να καταπιεί η Ελλάδα το φάρμακο που προσφέρουν οι Γερμανοί – ανεξάρτητα αν δεν είναι του γούστου τους. Θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που απέφευγε εδώ και καιρό, να δώσει τέρμα στους βυζαντινισμούς των προσλήψεων, το φαύλο κύκλο της φοροδιαφυγής και να εξαγνίσει τη γραφειοκρατία. «Με μια λέξη να γίνουν λιγότερο Έλληνες και να μετατραπούν, λίγο, σε Γερμανοί. Την Κυριακή το πρωί, περπατώντας κάτω από τον ήλιο της Δήλου, θυμήθηκε τη Δηλιακή Συμμαχία που εξελίχθηκε από μια αδελφότητα των κυρίαρχων κρατών σε αθηναϊκή αυτοκρατορία. Σήμερα είναι η Ευρωζώνη που γίνεται μια αυτοκρατορία και η Γερμανία ένας ημι-απρόθυμος ηγεμόνας. Αυτή είναι η επιλογή των Ελλήνων: ανάμεσα σε μια επώδυνη και ίσως χαοτική ανεξαρτησίας ή σε μια οικονομική υποταγή που όμως μακροπρόθεσμα μπορεί να φέρει την αλλαγή των συμπεριφορών. Επιπλέον, θα πρέπει να μάθουν και ψηφίζουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπόρις Τζονσον Δραχμή Ευρωζώνη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ