Zero Hedge: Πώς θα παραμείνει η Ελλάδα ως κράτος αν πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία; - iefimerida.gr

Zero Hedge: Πώς θα παραμείνει η Ελλάδα ως κράτος αν πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το σενάριο που επιλέχθηκε από τους πιστωτές πριν από δύο χρόνια, όταν η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην πτώχευση, ήταν η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η υποθήκευση του μέλλοντος μέσω των δανείων και η πώληση των μεγάλων περιουσιακών στοιχείων του κράτους».

Το οικονομικό σάιτ Zero Hedge επικεντρώνεται τον τρίτο πυλώνα των απαιτήσεων από τους διεθνείς δανειστές και με σχετικό άρθρο διερωτάται: «Θα είναι η Ελλάδα κράτος, αν κατέχει άλλος άλλος τα περιουσιακά της στοιχεία;».

Σημειώνει, δε, πως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι πριν από τέσσερις μήνες εξέλεξαν μια σοσιαλιστική κυβέρνηση με σκοπό να μην κάνει τίποτα από τα παραπάνω. Ωστόσο, όπως αναφέρει και το Newsweek, οι ιδιωτικοποιήσεις μετά από ένα πρόσκαιρο «πάγωμα», αρχίζουν να αποκτούν υψηλή ταχύτητα.

Αναδημοσιεύοντας ρεπορτάζ άλλων μέσων που αναφέρονται στους τομείς όπου η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε στρατηγικές συμφωνίες με ιδιώτες (ΟΛΠ, περιφερειακά αεροδρόμια κ.λπ.) σημειώνει: «Οι ξένες επενδύσεις είναι, φυσικά, ένας κοινός τόπος σε όλο τον κόσμο και γενικά θεωρούνται ένα καλό πράγμα. Οι Αμερικανοί, ως επί το πλείστον, θεωρούν πως οι Ιάπωνες επενδυτές θα ανεβάζουν τις μετοχές των εταιρειών των ΗΠΑ ή τις τιμές των διαμερισμάτων στο Μανχάταν λόγω του γεγονότος ότι προσελκύουν Κινέζουν επενδυτές. Με λίγες μόνο εξαιρέσεις, παίρνεις τα χρήματα και δεν κοιτάς πίσω».

Και συνεχίζει το άρθρο: «Αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο – ένα σημείο όπου τα ξένα συμφέροντα κατέχουν τόσα πολλά σε μια χώρα που τελικά οι ντόπιοι γίνονται δουλοπάροικοι. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα τεστ για να μας δείξει πού είναι αυτό το σημείο, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει να απαντηθούν και τρία ερωτήματα».

Αυτά είναι: πόσα από αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι μέρος μια ευρύτερης διαδικασίας στην οποία οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ξεγελιούνται από τους δανεισμούς και στη συνέχεια δέχονται λεηλασία. Θα έχουν η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, την ίδια τύχη με την Ελλάδα; Και τέλος, οι ελληνικές οικογένειας της μεσαίας τάξης εξαπατήθηκαν και αυτές με τη σειρά τους, αγοράζοντας σπίτια και αυτοκίνητα για να αναγκαστούν να δεχθούν τα δάνεια των πιστωτών;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ