Κομφούζιο και τρόμος με τους συντελεστές του ΦΠΑ -Φωτιά στις τιμές - iefimerida.gr

Κομφούζιο και τρόμος με τους συντελεστές του ΦΠΑ -Φωτιά στις τιμές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χαμένοι στους αριθμούς των συντελεστών του ΦΠΑ είναι η κυβέρνηση και οι δανειστές, αφού κάθε πλευρά καταθέτει τη δική της πρόταση με άλλους αριθμούς και με τους φορολογούμενους να είναι στα κάγκελα με αυτά που ακούνε και κυρίως με τις ανατιμήσεις φωτιά που φαίνεται πως θα έρθουν.

Το θέμα του ΦΠΑ είναι ένα από μεγάλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση. Οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές 12% (κατά άλλες πληροφορίες 11%) και 23%. Οι συντελεστές αυτοί όμως φέρνουν επιβαρύνσεις στα φάρμακα, στα ξενοδοχεία, στα βιβλία, στον Τύπο και στα θέατρα, που σήμερα υπάγονται σε συντελεστή 6,5%. Αρκεί να αναφερθεί ότι για κάθε 1 μονάδα αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, υπάρχει επιβάρυνση 30- 35 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία. Έτσι, αν ο συντελεστής πάει από το 6,5% στο 11% ή στο 12%, τότε τα Ταμεία θα επιβαρυνθούν κατά 135- 150 εκατ. ευρώ.

Μικρή θα είναι η ελάφρυνση για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τις ιατρικές κλινικές, που σήμερα υπάγονται στο 13%. Όλα τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στο συντελεστή 23%.

Από την πλευρά της η Αθήνα εξακολουθεί να επιμένει, στη διαπραγμάτευση, για την καθιέρωση τριών και όχι δύο συντελεστών ΦΠΑ. Ειδικότερα:

  • Υπερμειωμένος συντελεστής στο 7%
  • Χαμηλός συντελεστής στο 14%
  • Υψηλός συντελεστής στο 22%
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΠΑ συντελεστές δανειστές κυβέρνησης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ