Barclays: Τα 3 σενάρια για την Ελλάδα και οι επιπτώσεις - iefimerida.gr

Barclays: Τα 3 σενάρια για την Ελλάδα και οι επιπτώσεις

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τρία βασικά σενάρια του ελληνικού ζητήματος παρουσιάζει σε ανάλυσή της Barclays, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια ήπια κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί η κρίση.

«Πιστεύουμε ότι η απαραίτητη πολιτική βούληση για να υπάρξει συμφωνία θα βρεθεί μόνο αφού υπάρξει κάποιας μορφής κυβερνητική κρίση, η οποία θα δράσει ως καταλύτης για την απαραίτητη πολιτική αλλαγή», αναφέρει ο επενδυτικός οίκος.

Barclays: Τα 3 σενάρια για την Ελλάδα και οι επιπτώσεις | iefimerida.gr 0

Τα τρία σενάρια με το «ήπιο να είναι το επικρατέστερο.

Το «ήπιο» σενάριο

Η συμφωνία θα επέλθει τελευταία στιγμή, κατόπιν παραβιάσεις προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την κυβερνητική αναδιάρθρωση. Σύμφωνα με την Barclays, η καταπάτηση των «κόκκινων γραμμών» μπορεί να συντελέσει τόσο στην αποχώρηση των σκληροπυρηνικών τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το ίδιο το κόμμα.

Επιπλέον σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να αναζητήσει νέο κυβερνητικό σύμμαχο, αφού οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν μνημόνιο. Πιθανότατα θα στραφεί στο ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι.

Η Barclays θεωρούν πως 15 με 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσκείμενη στην Αριστερή Πλατφόρμα θα αποχωρήσουν, ενώ ακόμα 10 μπορεί να το σκεφτούν ως ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανόμενη σε αυτούς η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε περίπτωση επαλήθευσης αυτού του σεναρίου δεν θα υπάρξει bank run ή περιορισμός διακίνησης κεφαλαίων, με την κατάσταση στην οικονομία να συνεχίζει να είναι «εκρηκτική» μέχρι και το επόμενο έτος.

Οσον αφορά τις αγορές αναμένεται ράλι στα ελληνικά ομόλογα, κυρίως τα 10ετή, και σε αυτά της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν και πάλι αξιόπιστα με την χώρα να επωφελείται.

Σενάριο με δημοψήφισμα

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Ελληνες θα ψηφίσουν παραμονή στο ευρώ, με το σενάριο αυτό να περικλείει τα περισσότερα προβλήματα για την ελληνική οικονομία.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν φόβοι για διάχυση της κρίσης και σε άλλες χώρες με τους επενδυτές να προχωρούν σε sell off τοποθετήσεων που θεωρούνται υψηλού ρίσκου. Ακόμη, μπορεί να υπάρξει επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Αν όμως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το «Οχι» , έξοδο δηλαδή από το ευρώ, θα οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα σε επιβολή επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ και πιθανή δημιουργία IOUs προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο εσωτερικό.

Εκλογές μετά το καλοκαίρι

Η Barclays αναφέρουν πως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στο βασικό πλάνο του Αλέξη Τσίπρα, παρά τη νίκη που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Σε αυτό το σενάριο, η αγορά ομολόγων θα είναι περιορισμένη περισσότερο και από αυτές που θα προκύψουν από ένα πιθανό δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Barclays σενάρια για Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ