Αιτήσεις πτώχευσης από 30.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Συνθήκες ασφυξίας έχει δημιουργήσει η κρίση σε περίπου 30.000 νοικοκυριά της Ελλάδας, που δεν μπορούν πλέον να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν αίτηση πτώχευσης στα πλαίσια του νόμου Κατσέλη για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο Εθνος, έχουν υποβληθεί πάνω από 30.000 αιτήσεις πτώχευσης από πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και θέλουν να μπουν στις ευνοικές ρυθμίσεις του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Στην πράξη, οι περισσότερες αιτήσεις είναι από ανθρώπους που πήραν δάνειο για πρώτη κατοικία και δεν μπορούν να το αποπληρώσουν.

Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι το 1/3 των παραπάνω αιτήσεων προέρχεται από άτομα που εργάζονται ή εργάζονταν ή στο δημόσιο ενώ το 80% των αιτήσεων είναι από συνταξιούχους του ΙΚΑ, του Δημοσίου και άλλων ταμείων, πράγμα που δείχνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτές οι κατηγορίες πολιτών που έχουν υποστεί μειώσεις μισθών και επιδομάτων. Μάλιστα, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται φαίνεται αλλά χειροτερεύει καθώς οι τράπεζες θεωρούν ότι ο αριθμός των αιτήσεων πτώχευσης θα υπερβεί τις 40.000 μέχρι το τέλος του 2011!

Μόνο 1 στις 4 αιτήσεις γίνεται δεκτή

Μολονότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα δικαστήρια βγάζουν ευνοικές αποφάσεις για τους δανειολήπτες, δεν φτάνουν όλες οι υποθέσεις μέχρι εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες αποδέχονται μόνο μία στις τέσσερις αιτήσεις από υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Έτσι, οι αιτήσεις που τελικά έφτασαν στα δικαστήρια είναι περίπου 7500 μέχρι σήμερα (από 30.000 συνολικά), και από αυτές έχουν εκδικασθεί λίγο περισσότερες από... 50.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περί τις 7.500 αιτήσεις δικαστικού συμβιβασμού σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας, με τον μεγάλο όγκο αυτών να κατευθύνονται στα δικαστήρια του Λεκανοπεδίου Αττικής, από τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν εκδικασθεί περισσότερες από 50.

Από αυτές, το 40% των αιτήσεων απορρίφθηκαν και το 60% έγιναν αποδεκτές με τα δικαστήρια να δέχονται την αδυναμία πληρωμής εκδίδοντας αποφάσεις διακανονισμού των χρεών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ