Ταινίες της Εβδομάδας: Ο Αλ Πατσίνο στα καλύτερα του [εικόνες&τρέιλερ] - iefimerida.gr

Ταινίες της Εβδομάδας: Ο Αλ Πατσίνο στα καλύτερα του [εικόνες&τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια εβδομάδα με μέτρια συγκομιδή ταινιών. Ξεχωρίζουν, ο «Χαμένος Παράδεισος» μια ταινία γύρω απ τη ζωή του διάσημου βαρόνου κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ, η γαλλική κωμωδία «Συνταγή της Πωλέτ» και η δραματική «Ταπείνωση» με τον Αλ Πατσίνο, ακόμα μια φορά στο ρόλο του ηλικιωμένου καλλιτέχνη που ψάχνει για ένα νέο πάθος για ζωή.

Ταινίες της Εβδομάδας: Ο Αλ Πατσίνο στα καλύτερα του [εικόνες&τρέιλερ] | iefimerida.gr 0


ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

  • Lost Paradise
  • Σκηνοθεσία : Αντρέα Ντι Στέφανο
  • Παίζουν : Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Τζος Χάτσερσον, Κλαούντια Τράισακ, Μπρέιντι Κορμπέ, Κάρλος Μπαρδέμ, Άνα Ζιραρντό

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Μπερδεμένο αφηγηματικά θρίλερ που υποτίθεται οτι αναβιώνει και ως ένα βαθμό περιγράφει τη ζωή και τα έργα του Πάμπλο Εσκομπάρ, (Μπενίσιο Ντελ Τόρο) αρχηγού των Κολομβιανών καρτέλ κοκαΐνης και αρχετυπική μορφή “Βαρώνου της Κόκας” της Λατινικής Αμερικής. Ένας αδίστακτος μεγαλέμπορος ναρκωτικών που μοίραζε μέρος των εισπράξεων από το εμπόριο κοκαίνης, σε φτωχούς πράγμα που τον έκανε εξαιρετικά δημοφιλή.

Ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί τον κεντρικό χαρακτήρα του, μέσα από τα μάτια ενός αμερικανού σέρφερ ο οποίος φτάνει στην Κολομβία για να κάνει το αγαπημένο του σπορ. Ο Νικ (Τζος Χάτερσον) θεωρεί ότι έχει βρει τον επι γης παράδεισο όταν φτάνει στην Κολομβία, εκεί όπου έχει μετακομίσει ήδη ο αδερφός του. Μέσω του σερφ μπλέκει ερωτικά με την αγαπημένη ανιψιά του Εσκομπάρ, Μαρία κι έτσι γίνεται δεκτός στην “οικογένεια” του μεγαλέμπορου ναρκωτικών.

Σιγά-σιγά, ο Νικ θα βυθισθεί όλο και πιο βαθιά στην τεράστια εγκληματική οργάνωση του Εσκομπάρ, η δεσποτική αλλά και χαρισματική προσωπικότητα του οποίου ελέγχει τους πάντες γύρω του. Κάποια στιγμή ο μεγαλοβαρώνος θα του αναθέσει μια βρώμικη αποστολή. Ο Νικ πανικοβλημένος θα προσπαθήσει να απεμπλακεί απ’ τα φονικά δίχτυα της συμμορίας και τότε θ’ αρχίσουν οι πιστολιές και μια απελπισμένη καταδίωξη.

Ο σκηνοθέτης ρίχνει την αφηγηματικό του βάρος στον Νικ αλλά παρατηρεί τον Εσκομπάρ. Τελικά δεν κατορθώνει να σκιαγραφήσει ούτε τον ένα ούτε τον άλλο και αφήνει τον θεατή με την εντύπωση πως είδε τον θρυλικό Εσκομπάρ περισσότερο σα φόντο ενός άγριου θρίλερ. Ο Αντρέα ντι Στέφανο χάνει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το τεράστιο ταλέντο του Μπενίσιο Ντελ Τόρο καθώς ο ρόλος του Εσκομπάρ μετά τη μέση της ταινίας μικραίνει μπροστά στο κυνηγητό του Νικ από τους μπράβους του βαρόνου, που είναι αφηγηματικά πιο φωτογενές. Η ταινία παρακολουθεί τον Νικ ενώ ο βασικός πρωταγωνιστής Μπενίσιο Ντελ Τόρο-Εσκομπάρ μένει στο περίγραμμα μέσα από εμβόλιμες σκηνές του κυνηγητού με το κράτος. Τελικά το μοναδικό κέρδος για τον θεατή είναι η μεστή και εικαστικά τέλεια παρουσία του Μπενίσιο Ντελ Τόρο που πλάθει έναν Εσκομπάρ συγκλονιστικά αληθινό.


TAΠΕΙΝΩΣΗ - Δράμα / ΗΠΑ (2014)

  • The Humbling
  • Σκηνοθεσία : Μπάρυ Λέβινσον,
  • Παίζουν : Αλ Πατσίνο, Γρέτα Γκέργουικ, Κίρα Σέντγουικ, Νταϊάν Γουάιεστ,Τσαρλς Γκρόντιν

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Βασισμένο σε ένα στέρεο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ μια περίεργη φιλμική κατασκευή που την συγκρατεί σε κάθε μικρό σεισμό, το μεγάλο ταλέντο του Αλ Πατσίνο. Ο θρυλικός Αλ υποδύεται τον Σάϊμον Άξλερ έναν γερασμένο ηθοποιό του σεξπηρικού θεάτρου που βρίσκεται σε κάθετη ηλικιακή και ερμηνευτική πτώση. Τότε θα ερωτευτεί μια νεαρή θαυμάστρια του που τυχαίνει να είναι λεσβία. Ο Ροθ στο βιβλίο του θα συνεχίσει ακάθεκτος τις σταδιακές αποκαλύψεις που θα ανακατέψουν στο ηθικό μπλέντερ τον Άξλερ, αλλά όχι και το ταλέντο του.

Ο γέρο-Άξλερ θα έρθει σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την αξιοπρέπεια του, το σκυθρωπό μέλλον του, την ταπείνωση, και την απαξίωση του ταλέντου του. Θα προσπαθήσει να μείνει όρθιος μέσα απ τη σχέση του με τη νεαρή κοπέλα και να ξαναβρεί το πάθος του για ζωή αντιμετωπίζοντας όλες τις δύσκολες καταστάσεις της συναισθηματικής και δημιουργικής του κατάπτωσης. Είναι ένα γέρικο λιοντάρι που υπερασπίζεται όπως μπορεί την περιοχή του.

Ο Λέβινσον από την άλλη διαλέγοντας να μιλήσει με μικρές περιεκτικές σκηνές-φέτες μπορεί και κρατά το φιλμ σε έντονο αφηγηματικό ρυθμό σώζοντας πολλές δύσκολες καταστάσεις αλλά δεν καταφέρνει να κάνει ένα ελκυστικό φιλμ χωρίς επαναλήψεις. Την αφήγηση τραυματίζουν και μερικές σκηνές σφήνες που όμως συμβαίνουν στην φαντασία του Άξλερ και προς στιγμήν ανατρέπουν τα δεδομένα. Το φιλμ πότε γίνεται κωμωδία και πότε αποκτά μια τραγικότητα που η ερμηνεία του Πατσίνο της δίνει μια bigger than life διάσταση, όπως στη σκηνή όπου ο Αξλερ διηγείται τα πάθη του σε μια ομάδα αποτοξίνωσης. Αυτή η σύγχυση κάποιες φορές γίνεται ενοχλητική με τον Πατσίνο πάντα να της δίνει υπόσταση που παραπλανά.

Έτσι κι αλλιώς όμως το κέρδος για τον θεατή είναι μεγάλο. Ο μοναδικός αμερικανός ηθοποιός υπερασπίζεται το μεγάλο ταλέντο του και αφήνεται απ’ τον Λέβινσον να παίξει εκτεταμένες σεξπηρικές σκηνές τόσο σαν σε “πρόβα” όσο και στη πραγματική θεατρική σκηνή. Αυτό τελικά είναι το μόνο που αποζημιώνει την υπομονή μας.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα περίπου που βλέπουμε τον Πατσίνο σε φιλμ να υποδύεται τον αποδεκατισμένο ηλικιωμένο καλλιτέχνη (το άλλο ήταν το “Τίποτα δεν τελειώνει κύριε Κόλλινς”. Φαίνεται πως είναι ένας ρόλος που του αρέσει πολύ για να κάνει δύο ταινίες την ίδια χρονιά, με παραπλήσιο θέμα.

Ταινίες της Εβδομάδας: Ο Αλ Πατσίνο στα καλύτερα του [εικόνες&τρέιλερ] | iefimerida.gr 2


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΠΩΛΕΤ - Κωμωδία / Γαλλία (2014)

  • Σκηνοθεσία : Ζερόμ Ενρικό
  • Παίζουν : Μπερναντέτ Λαφόν, Καρμέν Μαουρά, Ντομινίκ Λεβανάν, Φρανσουά Μπερτίν

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Η γιαγιά Πωλέτ από τότε που έχασε τον αγαπημένο της σύζυγο βρίσκεται σε άρνηση και έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή.

Εκτός από τη μοναξιά, αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ζει σε μία φτωχογειτονιά στα προάστια του Παρισιού, δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την κόρη της, σιχαίνεται τον γαμπρό της και απεχθάνεται το ρόλο της γιαγιάς.

Όμως μία αναπάντεχη «ανακάλυψη» θα της αλλάξει για πάντα τη ζωή!

Η Πωλέτ μυρίστηκε ότι στη γειτονιά της ανθεί ένα ιδιαίτερα επικερδές εμπόριο: αυτό της κάνναβης. Αποφασίζει, λοιπόν, να ανοίξει τους επιχειρηματικούς της ορίζοντες και να πάρει την τύχη στα χέρια της. Ξεκινάει μία διαφορετική «καριέρα» που, χάρη στη μυστική της «συνταγή», θα της φέρνει χρήμα και επιτυχία, αλλά θα την μπλέξει παράλληλα σε πολλές περιπέτειες...!

Ταινίες της Εβδομάδας: Ο Αλ Πατσίνο στα καλύτερα του [εικόνες&τρέιλερ] | iefimerida.gr 3


ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΗ - Φαντασίας (2013)

  • Unknown Land
  • Σκηνοθεσία : Μάνουελ ντε Κόκο
  • Παίζουν : Μάνος Κοκορομύτης, Σάια Σάλεμ, Ντάνιελ Πλακέτ 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Στην Υεμένη στο νησί Σοκότρα ένα άγνωστο σχεδόν νησί της μουσουλμανικής αυτής χώρας, ξεβράζεται το σώμα ενός εβραίου ναυαγού από ένα ναυάγιο ισραηλινού ιστιοφόρου. Οι έρευνες για επιζώντες ξεκινούν. Στην άλλη άκρη του έρημου νησιού, ένας ντόπιος βλέπει στα όνειρά του το ναυαγό, ο οποίος ζητά τη βοήθειά του.

Στο απόκοσμο περιβάλλον του νησιού και με βάση αυτό το περιστατικό ο Μάνος Κοκορομύτης διηγείται την ιστορία μιας άγνωστης ψυχής που ζητά μια δεύτερη ευκαιρία. Μέσα από το σώμα του ναυαγού, ενός ανθρώπου που έβλεπε τη ζωή του να βυθίζεται, ξεκινά αυτή η περιπέτεια με σκοπό να τον αφυπνίσει και να του θυμίζει να είναι ευγνώμων. Κατά την άποψη του Κοκορομύτη η ταινία ξεκινά σαν ντοκυμανταίρ και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα συναρπαστικό οδοιπορικό.

Η ταινία γυρίστηκε με απλούς ανθρώπους και όχι με επαγγελματίες ηθοποιούς. Περιέχει ελάχιστο διάλογο.

Γεμάτη αλληγορίες και μέσα σε ποιητική ατμόσφαιρα ο σκηνοθέτης βάζει μια σειρά από φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από πολιτικά, θρησκευτικά και πνευματικά ζητήματα, στα οποία περιπλανιέται με την κάμερά του προσπαθώντας να δώσει μια απάντηση. Η ταινία άλλοτε με εσωτερικούς μονολόγους κι άλλοτε με κρυμμένους συμβολισμούς κινείται με καλές προθέσεις προς την κάθαρση του ήρωα. Το πρόβλημα είναι πως το ελλειπτικό σενάριο και η λιτή κινηματογράφηση, εκτροχιάζουν το φιλμ από μια στρωτή αφήγηση που περιμένει ο συνήθης θεατής και μας οδηγούν σε μια ατμοσφαιρική περιπλάνηση που δεν φαίνεται να ακολουθεί κάποια αφηγηματική δομή. Παρ όλ αυτά αν κάποιος παραδοθεί σ αυτή την ποιητική ατμόσφαιρα θα κάνει ένα περίεργα όμορφο ταξίδι σε έννοιες και εικόνες που δεν θα τον κάνουν να αποστρέψει το βλέμμα του.

Η ταινία απαγορεύθηκε στην Υεμένη αλλά πήρε αρκετά βραβεία και διακρίσεις σε φεστιβάλ του αραβικού κόσμου.

Ταινίες της Εβδομάδας: Ο Αλ Πατσίνο στα καλύτερα του [εικόνες&τρέιλερ] | iefimerida.gr 4


ΣΑΝΓΚΑΗ - Αστυνομική / Ινδία (2012)

  • Σκηνοθεσία : Ντιμπακάρ Μπεϊνερζί
  • Παίζουν : Εμραάν Χασμί, Αμπχάι Ντεόλ, Πρασενζίτ Σατερζέ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου της εταιρίας εισαγωγής.

«Ένας γιατρός - πολιτικός ακτιβιστής παρασύρεται από τρίκυκλο στον προαύλιο χώρο της προγραμματισμένης ομιλίας του. Ένας αδέκαστος και επίμονος εισαγγελέας αναλαμβάνει να ξετυλίξει το νήμα ενός εμφανούς σχεδίου δολοφονίας. Μια ιστορία πολιτικής διαφθοράς σε μια φανταστική πόλη στη σύγχρονη Ινδία, για την Ελλάδα αποτελεί καταγεγραμμένη ιστορία. Την ιστορία της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Μία ιστορία πολιτικής διαφθοράς σε μία φανταστική πόλη στη σύγχρονη Ινδία. Το «Ζ», που το 1969 είχε μεταφέρει αριστουργηματικά στην οθόνη ο Κώστας Γαβράς, γίνεται τώρα… «Σαγκάη». Το θέμα παραμένει το ίδιο. Ένας πολιτικός ακτιβιστής δολοφονείται την ημέρα της ομιλίας του και ένας εισαγγελέας αναλαμβάνει να βρει τους πραγματικούς υπαίτιους. Το βιβλίο «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, εμπνέει στην άλλη πλευρά του ημισφαιρίου, ενώνοντας δύο λαούς με τεράστια ιστορία.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ