Αυτές είναι οι 7 χειρότερες οικονομικές προβλέψεις στην ιστορία [εικόνα] - iefimerida.gr

Αυτές είναι οι 7 χειρότερες οικονομικές προβλέψεις στην ιστορία [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αμέτρητοι παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία, καθιστούν τις προβλέψεις γύρω από αυτήν πολύ δύσκολες. Ετσι λοιπόν, ανά καιρούς, ακόμα και οι διασημότεροι οικονομολόγοι, αλλά και μεγάλοι επιχειρηματίες και επενδυτές έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα.


Δείτε τις 7 περιπτώσεις όπου γνωστοί οικονομολόγοι και επιχειρηματίες έπεσαν απόλυτα έξω:

1. Ezra Vogel: Η Ιαπωνία θα πάρει τα πρωτεία στην παγκόσμια οικονομία (1979)

Το βιβλίο «Japan As Number One» κυκλοφόρησε το 1979 από τον διάσημο κοινωνικό επιστήμονα Erza Vogel. Στο περιεχόμενο του βρίσκονταν οι λόγοι για τους οποίους η Ιαπωνία θα προσπεράσει τις Η.Π.Α, φτάνοντας στην πρώτη θέση της παγκόσμιας οικονομίας. Μετά από 36 χρόνια, η θεωρία αυτή μοιάζει με... επιστημονική φαντασία.


2. Irving Fischer: Οι μετοχές έχουν φτάσει σε «σταθερά υψηλό επίπεδο» (1929)

Ενας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς οικονομολόγους δήλωσε το 1929 πως, κατά την άποψη του, οι μετοχές έχουν φτάσει σε ένα «σταθερά υψηλό επίπεδο». Οι δηλώσεις του Irving Fischer, που συνήθιζαν να έχουν τεράστια βαρύτητα, ήρθαν να διαψευσθούν πλήρως, όταν μετά από μερικές εβδομάδες προέκυψε το γνωστό «κραχ». Για να φτάσουν στα επίπεδα που ήταν, όταν ο Fischer δήλωνε σίγουρος για το μέλλον τους, έπρεπε να περάσουν παραπάνω από 25 χρόνια.


3. Abby Joseph Cohen: Οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα ανέβουν κατά 14% (2007)

Αυτές είναι οι 7 χειρότερες οικονομικές προβλέψεις στην ιστορία [εικόνα] | iefimerida.gr 2

Σε μια αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του Fischer, η επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής του Goldman Sachs είχε δηλώσει πως ο δείκτης S&P 500 θα ανέβει κατά 14% μέχρι το τέλος το 2008, φτάνοντας το 1.675. Ενα χρόνο μετά οι προβλέψεις της Abby Joseph Cohen αποδείχτηκαν απολύτως λανθασμένες αφού ο συγκεκριμένος δείκτης είχε «βουτήξει» κάτω από το 900.


4. Richard Branson: Σε πέντε χρόνια θα έχουμε σημαντική κρίση πετρελαίου (2010)

Αυτές είναι οι 7 χειρότερες οικονομικές προβλέψεις στην ιστορία [εικόνα] | iefimerida.gr 3


Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Richard Branson, αναφερόμενος στο θέμα του πετρελαίου είχε δηλώσει πως: «Σε πέντε χρόνια θα αντιμετωπίζουμε μια ακόμα κρίση. Αυτή του πετρελαίου» προβλέποντας μεγάλα προβλήματα και σοβαρή έλλειψη εφοδιασμού. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλότερες από ότι ήταν το 2010.

5. James Glassman και Kevin Hassett: Οι δείκτες του Dow Jones θα τριπλασιαστούν (1999)

Αυτές είναι οι 7 χειρότερες οικονομικές προβλέψεις στην ιστορία [εικόνα] | iefimerida.gr 4

Στο βιβλίο τους με όνομα «Dow 36,000» οι δύο γνωστοί οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πως οι χρηματιστηριακοί δείκτες του Dow Jones θα τριπλασιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, φτάνοντας στα 36.000. Ακόμα και σήμερα όμως, 16 χρόνια μετά, οι δείκτες δεν έχουν φτάσει ούτε στα μισά.

6. Joan Robinson: Η Βόρεια Κορέα αναπτύσσεται πολύ, ενώ η Νότια Κορέα πέφτει συνεχώς (1964)

Ενας από τους γνωστότερους οικονομολόγους του 20ου αιώνα, αφού επισκέφτηκε την Κορέα το 1964, είχε δηλώσει πως: «Η Βόρεια Κορέα αναπτύσσεται συνεχώς και η Νότια Κορέα να “πέφτει”. Αργα ή γρήγορα οι κουρτίνες θα πέσουν». Σήμερα η οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Κορέας είναι υποδειγματική, σε αντίθεση με την Βόρεια Κορέα που έχει γυρίσει αιώνες πίσω.

7. George Soros: Ο πληθωρισμός στην Κίνα είναι εκτός ελέγχου (2011)

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Αμερικανός επενδυτής, αναφερόμενος στην οικονομία της Κίνας, είχε δηλώσει πως ο πληθωρισμός της είναι εκτός ελέγχου, ενώ πρόκειται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια. Σήμερα, οι οικονομολόγοι ανησυχούν για αποπληθωρισμό στην Κίνα, κάτι εντελώς αντίθετο με αυτό που είπε ο Soros.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ