Γιούνκερ για Βαρουφάκη-Τσίπρα: «Μοιάζουν με ασκούμενους σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς»

Βαρύ κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταφέρει ο γερμανικός Τύπος, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και το πρόβλημα ρευστότητας γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό.

Η Handelsblatt ρίχνει τις ευθύνες για τη μη επίτευξη συμφωνίας αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο Γιούνκερ παρομοιάζει τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Γιάνη Βαρουφάκη με «ασκούμενους σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς» και Ευρωπαίος αξιωματούχος λέει κατηγορηματικά «όχι» σε ένα νέο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.

Handelsblatt: Λόγω Τσίπρα δεν υπάρχει συμφωνία

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, ρίχνει αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα τις ευθύνες για τη μη επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές μέχρι τώρα.

«Το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές συνεχίζονται ήδη για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών χωρίς συμφωνία οφείλεται στον Αλέξη Τσίπρα. Εκείνος έχει βάλει την όπισθεν. Ακυρώνει βήματα τα οποία είχαν ήδη εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως οι περικοπές θέσεων εργασίας στο Δημόσιο», σημειώνει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός απαρνείται μεταρρυθμίσεις. «Ο Τσίπρας απαρνείται μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, να τονώσουν τις επενδύσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, εν συντομία να θωρακίσουν τη χώρα για το μέλλον», σημειώνει.

Η Handelsblatt παρατηρεί ακόμη ότι η η χώρα υποχωρεί τώρα ξανά στην ύφεση και σχολιάζει: «Αυτό είναι το τίμημα του λαϊκισμού».

Παράλληλα, εκτιμά ότι ότι η Αθήνα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης «προκειμένου να διαφυλαχθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. (…) Είναι όμως σαφές: Πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια επιτρέπεται να χορηγηθεί μόνο εφόσον η κυβέρνηση στην Αθήνα επιτέλους συνετιστεί. Για να γίνει αυτό δεν απομένει πολύς χρόνος στον Τσίπρα».

Τσίπρας-Βαρουφάκης σαν ασκούμενοι σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα και η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει το δικό της «εσωτερικό μέτωπο» σε σχέση με την Ελλάδα, αφού πολλοί βουλευτές εκφράζουν την αγωνία τους για την όλη κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ομάδα βουλευτών από το Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό κόμμα επέβαλαν να συμπεριληφθούν στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΟ οι εξελίξεις για την Ελλάδα, με σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στόχος τους να διεξαχθεί ευρύτερη συζήτηση για το ενδεχόμενο Grexit.

Ο Σόιμπλε τους καθησύχασε ότι δεν πρέπει να γίνονται εικασίες για τυχόν σχέδιο Β', ωστόσο η ατμόσφαιρα στην ΚΟ χειροτερεύει όλο και περισσότερο, όπως μεταφέρει η Deutsche Welle.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Handelsblatt, η ηγετική ομάδα της ΚΟ του εν λόγω κόμματος επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση αυτή έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης της Ελλάδας, ενώ η συζήτηση κατέληξε να γίνεται σε υψηλούς τόνους.

Ο Γιούνκερ επέμενε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία μέλος της Ευρωζώνης και επέμεινε στη συνέχιση του προγράμματος στήριξης για να διασφαλιστεί η συνοχή της Ευρώπης. Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι σε κάποιο σημείο φέρεται να παρομοίασε τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη σαν δύο ασκούμενους που κάνουν εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

«Δεν είναι πλέον μυστικό ότι αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί θεωρούν ότι ο Γιούνκερ λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων του κρατά εφεκτική στάση απέναντι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που εμμένει στην ίδια σκληρή γραμμή. Αλλά κανείς δεν παραδέχεται ανοιχτά ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς», σημειώνει η Deutsche Welle.

Οχι χωρίς το ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτημα της Handelsblatt εάν η Ευρωζώνη μπορεί να διανοηθεί από τον Ιούνιο διάσωση της Ελλάδας χωρίς το ΔΝΤ, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης απάντησε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα αρνητικά με κατηγορηματικότητα. «Ναι μεν προσπαθούν ορισμένοι ενδιαφερόμενοι κύκλοι να διαιρέσουν τους δανειστές, αλλά δεν πρόκειται να το επιτύχουν», σημειώνει ο διπλωμάτης.

«Για την καγκελάριο Μέρκελ είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δύσκολο να πείσει τους σκεπτικιστές από την ΚΟ της ομάδα για την αναγκαιότητα νέου πακέτου στήριξης σε περίπτωση που θα χρειαζόταν. Όχι χωρίς το ΔΝΤ είναι το βασικό μήνυμα που μετέφερε η ηγεσία της ΚΟ στον Γιούνκερ», σημειώνει η Deutsche Welle.

Στο μεταξύ, βέβαια, έχει καταγραφεί κινητικότητα, η Αθήνα υπέβαλε νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που αξιολογούνται ως πιο αποδεκτές από τις Βρυξέλλες. Για την Μέρκελ πάντως σηματοδοτούν μια πρώτη πρόοδο, ένα πρώτο βήμα. «Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν, θα πρέπει να καταγραφεί εμφανής πρόοδος», δήλωσε χθες η καγκελάριος, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ