Και τρίτο ζευγάρι Γερμανών πληρώνει το μερίδιό του από το κατοχικό δάνειο [εικόνες] - iefimerida.gr

Και τρίτο ζευγάρι Γερμανών πληρώνει το μερίδιό του από το κατοχικό δάνειο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το παράδειγμα άλλων συμπατριωτών τους που προηγήθηκαν στο Ναύπλιο και το Ηράκλειο της Κρήτης και ίσως και αλλού, αποφάσισε να ακολουθήσει ένα ζευγάρι Γερμανών φιλελλήνων που έχουν πολύ στενούς δεσμούς με την Αρχαία Ολυμπία.

Ο Βόλφγκανγκ και η Μόνικα Ντέκερ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφέρουν το μερίδιό τους στην Ελλάδα για το κατοχικό δάνειο που το ίδιο το γερμανικό κράτος αρνείται να καταβάλει.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα «Πρωινή», πριν από έναν μήνα, ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους με επιστολή τους τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν τους την απόφαση, της καταβολής δηλαδή 300 ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο.

Ο Βόλφγκανγκ Ντέκερ ο οποίος έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο σε σχέση με την Αρχαία Ελλάδα και το ολυμπιακό πνεύμα -μάλιστα, το ένα εξ αυτών έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά με τίτλο «Ο Ολυμπισμός στην Ελληνική Αρχαιότητα- Από τους Μινωικούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες» και η σύζυγός του νΜόνικα, εικαστικός, έργα της έχουν εκτεθεί στην Γκαλερί «ΟΡΦΕΥΣ» στην Αρχαία Ολυμπία, λατρεύουν τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας και επισκέπτονται αρκετά συχνά την Αρχαία Ολυμπία.

Και τρίτο ζευγάρι Γερμανών πληρώνει το μερίδιό του από το κατοχικό δάνειο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το ζευγάρι των Γερμανών, σύμφωνα με τις πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας, έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη την Ολυμπία και περνούν μεγάλα διαστήματα εδώ, ενώ διατηρούν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη της Γκαλερί «ΟΡΦΕΥΣ» Αποστόλη Κοσμόπουλο, τον οποίο ενημέρωσαν για την επιστολή που έστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μάλιστα στην επιστολή τους αυτή προς τον κ. Κοσμόπουλο, υπάρχει μια χαρακτηριστική υποσημείωση: «Το γράμμα που γράψαμε στον Πρόεδρο της Ελλάδας, μας κάνει λίγο πιο ελεύθερους πριν από το νέο ταξίδι μας στην χώρας σας…». Χαρακτηρίζουν δε, την πράξη τους αυτή ως «ταπεινή χειρονομία» με την οποία όπως λένε δεν ξεχνούν ούτε θέλουν να διαγράψουν τα αμέτρητα κακά που έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής.

Και τρίτο ζευγάρι Γερμανών πληρώνει το μερίδιό του από το κατοχικό δάνειο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Βιβλία για την αρχαία Ελλάδα του Βόλφγκανγκ Ντέκερ

Η επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Βόλφγκανγκ και η Μόνικα Ντέκερ στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι γραμμένη και στα γερμανικά και στα ελληνικά αναφέρουν τα εξής:

«Σεβαστέ κύριε Πρόεδρε,

Το 1942 -τότε ήμουνα ενός έτους και η γυναίκα μου Μόνικα γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους- η Γερμανία κάτοχος της Ελλάδας, εζήτησε το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο από τους Έλληνες. Ποτέ η Γερμανική κυβέρνηση δεν επλήρωσε πίσω τα χρέη.

Όπως φαίνεται, μαζί με τους τόκους, σήμερα πρόκειται για ένα ποσόν 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε Γερμανός έχει χρέος απέναντι στην Ελλάδα περίπου 150 ευρώ. Η γυναίκα μου και εγώ, έχουμε σκοπό να πληρώσουμε το μερίδιό μας, δηλαδή 300 ευρώ. Σας παρακαλούμε να μας ονομάσετε έναν λογαριασμό για να στείλουμε το ποσόν στην Ελλάδα.

Θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι με αυτήν την ταπεινή μας χειρονομία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε στα αμέτρητα κακά που κάνανε οι Γερμανοί στην Ελλάδα την εποχή της Κατοχής. Κάναμε τακτικά ταξίδια στη χώρα σας και κανείς ποτέ δεν μας έκανε το χρέος θέμα της συνομιλίας μας. Θαυμάζουμε την μεγαλοθυμία των συμπολιτών σας.

Μετά τιμής
Wolfgang and Monica Decker».

Και τρίτο ζευγάρι Γερμανών πληρώνει το μερίδιό του από το κατοχικό δάνειο [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Και τρίτο ζευγάρι Γερμανών πληρώνει το μερίδιό του από το κατοχικό δάνειο [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο Ντέκερ με τον Αποστόλη Κοσμόπουλο

Πηγή: eproini.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ