JP Morgan: Πώς θα πείσει ο Τσίπρας την Αριστερή Πλατφόρμα να ψηφίσει τη συμφωνία με τους θεσμούς; - iefimerida.gr

JP Morgan: Πώς θα πείσει ο Τσίπρας την Αριστερή Πλατφόρμα να ψηφίσει τη συμφωνία με τους θεσμούς;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά την JP Morgan, είναι εντελώς ασαφές το πώς θα καταφέρει ο Τσίπρας να πείσει τους δικούς του βουλευτές (κυρίως εκείνους που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα) να ψηφίσουν την όποια συμφωνία φέρει στη Βουλή.

Στην τελευταία ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας γίνεται λόγος για έντονη πίεση προς την ελληνική πλευρά, καθώς ο χρόνος εξαντλείται. Οι πιέσεις έχουν να κάνουν με τις ταμειακές ροές και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, ενώ υπάρχει η πιθανολόγηση ότι θα υπάρξει μια ενδιάμεση συμφωνία στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου.

Ισως υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου

Όμως, σύμφωνα με την ανάλυση της JP Morgan, το πρόβλημα περνάει στον Τσίπρα, που θα πρέπει να χειριστεί τις όποιες εσωτερικές εντάσεις δημιουργηθούν στο κόμμα του από τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας. Το βασικό σενάριο είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε έλεγχο κεφαλαίων και χρεοκοπία.

Πάντως, επειδή ο χρόνος τρέχει εις βάρος της Ελλάδας, ενδέχεται ο Τσίπρας να μην καταφέρει να περάσει τη νέα συμφωνία αρκετά γρήγορα, έτσι ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από τους δανειστές.

Οι κίνδυνοι παραμένουν

Επιπλέον, όπως αναμεταδίδει το bankingnews, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να μη διαθέτουν τις εξασφαλίσεις που απαιτούνται για να καταστεί δυνατός ο δανεισμός από την ΕΚΤ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επιβληθούν έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων ώστε να ανακοπεί η εκροή καταθέσεων.

Πράγματι, η ανάγκη να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων θα μπορούσε είναι επιτακτική, ακόμη και εν τη απουσία μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Επίσης, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι συζητήσεις σε αυτό το σημείο είναι για ένα σχετικά περιορισμένο υποσύνολο θεμάτων, και το όλο ζήτημα του καθεστώτος μετά τον Ιούνιο θα πρέπει να επιλυθεί, ακόμη και αν επιτευχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία.

Άμεσες εξελίξεις

Η JP Morgan αναφέρει πως τα ζητήματα στα οποία συνεχίζουν να διαφωνούν οι δύο πλευρές είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας.

Σημειώνει ότι ο Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, θα προσπαθήσει να πιέσει τους άλλους ηγέτες για μια λύση. Η JP Morgan όμως δεν πιστεύει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να προσεγγίσει θετικά τον Σόιμπλε ή τη Μέρκελ είναι πιθανό να είναι επιτυχής, παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας θα προσπαθήσει πιθανό να δείξει το αντίθετο.

Με το δεύτερο πρόγραμμα να έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, μια συμφωνία σχετικά με τα μέτρα θα χρειαστεί σύντομα (εικασία μας είναι από τις αρχές Ιουνίου) ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την εφαρμογή και την τελική αξιολόγηση του προγράμματος.

Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές

Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις στο ελληνικό υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι υπάρχει μια σταθερή απόρριψη οποιασδήποτε συμφωνίας η οποία διασχίζει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Από την άλλη, η πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ δεν μπορεί να κρύψει το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας, ενώ από την άλλη υπάρχει υπέρβαση των στόχων στο πρωτογενές ισοζύγιο λόγω του γεγονότος ότι οι πρωτογενείς δαπάνες βρίσκονται πολύ κάτω από τον στόχο.

Η αύξηση, όμως, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές, καθώς και η συγκράτηση των δαπανών για επενδύσεις είναι πιθανό ναι εντείνουν την ύφεση που ξεκίνησε στα τέλη του 2014.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αύξησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο για τη χρήση του ELA αυτή την εβδομάδα κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ δεν αύξησε το haircut για τα ελληνικά collaterals. Αλλά τα σχόλια από τον Βάιντμαν της Bundesbank -ότι η ΕΚΤ έχει υπερβεί την εντολή της συνεχίζοντας να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες- αποδεικνύουν ότι η υπομονή του διοικητικού συμβουλίου εξαντλείται. Δεν είναι μόνο ότι η προθυμία της ΕΚΤ να επεκτείνει τη χορήγηση δανείων στις ελληνικές τράπεζες πλησιάζει στα όριά της, αλλά η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να δανείζονται από την ΕΚΤ μειώνεται πάρα πολύ, καταλήγει η JP Morgan.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ