Σε συμπληγάδες μεταξύ δανειστών και ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση - iefimerida.gr

Σε συμπληγάδες μεταξύ δανειστών και ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων ξεκινά για την ελληνική κυβέρνηση και με το χρόνο να λιγοστεύει απειλητικά, το βλέμμα όλων στρέφεται στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας και στην έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει στροφές, με διακηρυγμένο στόχο να υπάρξει «μία και ενιαία συμφωνία» που θα δίνει οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, όπως τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η οποία θα μπορεί να πάρει το… πράσινο φως από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν παύει να υπάρχουν "φωνές", οι οποίες να μην συμμερίζονται εξολοκλήρου την εν λόγω αισιοδοξία, όσο το ασφαλιστικό και τα εργασιακά παραμένουν "κλειστά". Μάλιστα, στις κατ 'ιδίαν συνομιλίες τους εκτιμούν πως ίσως επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου -επί των "ώριμων θεμάτων"- στα οποία δηλαδή υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων (όπως είναι πχ μία σειρά μέτρων στα φορολογικά), για να απελευθερωθούν εργαλεία χρηματοδότησης, και τα υπόλοιπα να παραπεμφθούν για το Σεπτέμβριο.

Ο Τσίπρας θέλει «ισχυρό πολιτικό σήμα» από τους ομολόγους του
Την ίδια ώρα, το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν κρύβει πως στο σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα, είναι να εισάγει το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο των συνομιλιών στη Ρίγα της Λετονίας , παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων.

Ο στόχος που κυριαρχεί στο πλάνο των στρατηγικών κινήσεων, είναι ο κ. Τσίπρας να εξασφαλίσει τετ α τετ συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αν και κανείς δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το σίγουρο είναι πως ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με έναν βαρύ φάκελο επιχειρημάτων υπέρ της συμφωνίας.

Στο… μικροσκόπιο και το «χαρτί» του δημοψηφίσματος
Τέλος, για πολλοστή φορά επανέρχονται οι δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα.

«Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση η κυβέρνηση βρεθεί εκτός των ορίων της εντολής και κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις θα ερωτηθεί ξανά ο λαός» είπε σε συνέντευξή του ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε λογική υποταγής της χώρας, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, προσθέτοντας πως αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το», τότε το τελεσίγραφο αυτό θα είναι και το αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Ανυποχώρητο το Μαξίμου στα εργασιακά, ζητά «μία και ενιαία συμφωνία»

Για το Εργασιακό η κυβέρνηση επιμένει, πάντως, στο ότι θα κινηθεί επί τη βάσει μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για την πρακτική που ακολουθούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα πρέπει να γίνουν αφού ολοκληρωθούν οι νέες Αναλογιστικές μελέτες το Φθινόπωρο, θέσεις που φαίνεται ότι δεν βρίσκουν σύμφωνη την πλευρά των δανειστών.

  • εξετάζεται το «πάγωμα» των διατάξεων για της συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό
  • αν και αποκλείεται οριζόντιο «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων με τη ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μελετάται η προοπτική κάποιου «κόφτη» στις υψηλές επικουρικές συντάξεις
  • δεδομένη είναι η πρόθεση για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, χωρίς να θιγούν, όμως, τα θεμελιωμένα δικαιώματα και μετά από μεταβατικό χρονικό διάστημα
  • όσον αφορά στη 13η σύνταξη θα τεθούν πιο αυστηρά κριτήρια ή θα «ψαλιδιστεί».

Πιο κοντά στα φορολογικά

Πιο έτοιμο φαντάζει το φορολογικό «πακέτο», αν και είναι σαφές ότι η... δοσολογία των μέτρων θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία των δύο πλευρών για το πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο του 2015 αλλά και των επόμενων ετών. Τι βρίσκεται στο τραπέζι;

  • η επαναφορά στα πρότερα επίπεδα των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα από 30.000 ή 50.000 ευρώ και άνω
  • μπαίνει μέχρι νεωτέρας στον «πάγο» η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ
  • δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διατήρηση για φέτος του ΕΝΦΙΑ, με αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η αναπροσαρμογή θα αφορά στο φετινό υπολογισμό του φόρου, δηλαδή θα ανατρέξει αναδρομικά στην 1η Ιανουαρίου

Στις διαβουλεύσεις για το ΦΠΑ, η ελληνική πλευρά δεν δέχεται συντελεστή πάνω από 18%, ο οποίος ενδέχεται να πέφτει στο 15% για πληρωμές με κάρτα, ενώ ο χαμηλός «παίζει» μεταξύ 7- 9% και θα καλύπτει μόνο φάρμακα, και βασικά είδη διατροφής.


Ρεπορτάζ: Στέλλα Γκαντώνα, Γιώργος Παππούς

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ