Θύελλα αντιδράσων για την αναβολή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου Ολοκαυτώματος στην Καβάλα

Την οξεία αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και τα πυρά των κομμάτων προκάλεσε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καβάλας να αναβληθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ολοκαυτώματος στην πόλη.

Το απίστευτο επιχείρημα για αυτή την απόφαση, για το μνημείο για τους 1.484 Ελληνες Εβραίους της Καβάλας, για την αναβολή των αποκαλυπτηρίων που είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή, ήταν η αντίθεση της δημάρχου, Δήμητρας Τσανάκα στη χάραξη του «Αστρου του Δαυίδ» σε αυτό. Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε να σχεδιαστεί ξανά το μνημείο, χωρίς αυτό και μόνο με το κείμενο.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

  • ΣΥΡΙΖΑ: Προσβάλει τη μνήμη και τους αγώνες

«Η ματαίωση της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα προσβάλλει την ιστορική μνήμη και τους δημοκρατικούς και αντιναζιστικούς αγώνες του ελληνικού λαού. Είναι μία πράξη που υποδαυλίζει τον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία και ως τέτοια δεν μπορεί να είναι ανεκτή», ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Αποδοκιμάζουμε κάθε τέτοια ενέργεια

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, δήλωσε σχετικά:«Η ανοχή της Νέας Δημοκρατίας σε φαινόμενα αντισημιτισμού είναι μηδενική. O Αντώνης Σαμαράς υπήρξε ο Πρωθυπουργός, που δεν δίστασε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, όχι απλώς με λόγια, αλλά και με έργα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο σχετικός νόμος με τον οποίο τιμωρείται η άρνηση, αλλά και η άμεση ή έμμεση υποτίμηση του Ολοκαυτώματος. Διάταξη, που επίσης προκάλεσε, σε παγκόσμιο επίπεδο, επιδοκιμασία από ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς.Κατά συνέπεια, αποδοκιμάζουμε κάθε ενέργεια, όπως αυτή που αποδίδεται στο Δήμο Καβάλας, και αναμένουμε να διευθετηθεί άμεσα το θέμα με τρόπο που να τηρείται απολύτως η κείμενη νομοθεσία και επίσης με πνεύμα που να αναδεικνύει, αντί να υπονομεύει, ανάλογους εορτασμούς μνήμης του Ολοκαυτώματος».

  • Ποτάμι: Κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας

Σε ανακοίνωσή του το «Ποτάμι» αναφέρει σχετικά: «Ο τομέας Δικαιωμάτων του Ποταμιού καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως αυτή προστατεύεται κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο εγγυάται την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης ανεξαρτήτως θρησκεύματος.Η απόφαση αυτή προσβάλλει πρωτίστως τη μνήμη των Καβαλιωτών Εβραίων που έφυγαν από την πόλη με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί φορώντας αυτό ακριβώς το σύμβολο το οποίο η δήμαρχος δεν επιθυμεί να χαραχθεί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.Η απόφαση όμως αυτή είναι και άδικη για τους πολίτες της Καβάλας, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις της διοίκησης του Δήμου, τιμούν τη μνήμη των συμπολιτών τους που χάθηκαν βίαια και διώχθηκαν για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, και ήδη αντιδρούν και τοποθετούνται δυναμικά κατά της απαράδεκτης αυτής απόφασης.Καλούμε και εμείς τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να αναθεωρήσουν άμεσα την απόφασή τους και να προχωρήσουν κανονικά στα αποκαλυπτήρια του μνημείου όπως ακριβώς αυτό έχει φιλοτεχνηθεί.Κυρίως όμως, εφιστούμε την προσοχή όλων στα επικίνδυνα φαινόμενα μισαλλοδοξίας, φανατισμού και πατριδοκαπηλίας που δυστυχώς εμφανίζονται σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης και διαμορφώνουν ένα κλίμα που δεν τιμά την Ελληνική Δημοκρατία και τους λειτουργούς της».

  • ΑΝΕΛ: Απαράδεκτοι οι λόγοι

Η εκπροσώπος τύπου των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη αναφερόμενη στο θέμα είπε: «Είναι τουλάχιστον ακατανόητοι και απαράδεκτοι οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε η δήμαρχος Καβάλας και υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο ώστε να ματαιωθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καβάλας είναι ρατσιστική και άκρως προσβλητική για τη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της πόλης που βρήκαν τραγικό θάνατο στους θαλάμους αερίων των ναζί. Εκθέτει όχι μόνο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Καβάλας αλλά και την ίδια την εικόνα της πόλης διεθνώς.Κατά συνέπεια πρέπει να ανακληθεί άμεσα».

  • ΠΑΣΟΚ: Ακραία και αποτρόπαια αντισημιτική πράξη

Το ΠΑΣΟΚ σε σχετική του ανακοίνωσή του αναφέρει: «Κάθε δημοκρατικός πολίτης της χώρας οφείλει να καταδικάσει τις ενέργειες της δημάρχου Καβάλας και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.Η προσβολή της μνήμης των Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας αλλά και των θρησκευτικών τους συμβόλων είναι ακραία και αποτρόπαια αντισημιτική πράξη.Οι πολίτες της Καβάλας έχουν υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους και την ιστορία να απαιτήσουν να ανατραπεί αυτή η απόφαση που εκθέτει και ντροπιάζει τις δημοκρατικές μας παρακαταθήκες».

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος

«Η δήμαρχος εξέφρασε, στις 14/5, τηλεφωνικά προς το ΚΙΣΕ την αντίρρησή της ως προς τη χάραξη του «Αστρου του Δαυίδ» στο Μνημείο, που αποτελεί σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας, και ζήτησε να εμφανίζεται μόνον το κείμενο της αφιέρωσης, ώστε να μη ματαιωθεί η τοποθέτησή του», αναφέρει το ΚΙΣΕ, που απορρίπτει όπως σημειώνει την «την απαίτηση της δημάρχου ως απαράδεκτη, προσβλητική και ανήθικη», ενώ τονίζουν ότι τη θεωρούν κατάφωρη πρόκληση προς το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων Εβραίων πολιτών της χώρας, καθώς και βάναυση προσβολή της ιερής Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πρωτοφανή στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης.

«Οι Εβραίοι της Καβάλας και της Ελλάδας, αλλά και τα έξι εκατομμύρια των ομοθρήσκων μας από την Ευρώπη, φορώντας το θρησκευτικό σύμβολο του “Αστρου του Δαυίδ” στο πέτο, διαχωρίστηκαν, εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν σε στρατόπεδα του θανάτου των Ναζί. Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι 70 χρόνια αφότου οι 1.484 Εβραίοι της πόλης εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν φορώντας το “Αστέρι του Δαυίδ”, κάποιοι στην πόλη της Καβάλας επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιστορία διαγράφοντας το σύμβολο το οποίο κράτησε ζωντανούς τους Εβραίους εδώ και 5.700 χρόνια. Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, τη διαγραφή ή την αλλοίωση του “Αστρου του Δαυίδ” από τη χάραξη του Μνημείου», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση, που καταλήγει:

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες της Καβάλας, οι συμπολίτες μας, η κυβέρνηση και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, μαζί με φωτισμένους ιεράρχες του τόπου μας, θα αποτίσουν σύντομα την οφειλόμενη τιμή στους 1.484 Ελληνες Εβραίους της πόλης, στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και θα απομονώσουν τους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού».

Τι απαντά η δήμαρχος Καβάλας

Σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας ανέφερε ότι στις 14 Μαΐου, στην τελευταία συνεδρίαση δηλαδή, δεν ελήφθη απόφαση ματαίωσης της των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, αλλά τα μέλη του ΔΣ εξουσιοδότησαν εν λευκώ τη δήμαρχο να διαχειριστεί το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας που θα έπρεπε αυτό να έχει.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ, εξέφρασε τη λύπη της υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση τόσο δική της όσο και της διοίκησης του δήμου να μην τοποθετηθεί το μνημείο. Σημείωσε πάντως «ότι ο δήμος Καβάλας ως θεσμικός φορέας πρέπει να έχει θέση και άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η ανέγερση και η προστασία του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας. Η απόφαση για την τοποθέτηση του μνημείου αποτελεί μια συλλογική ενέργεια ενός θεσμικού φορέα όπως είναι ο δήμος Καβάλας και ξεπερνά κατά πολύ μεμονωμένες αντιλήψεις και πρόσωπα».

Η δήμαρχος αναγνωρίζει παραλείψεις και τυχόν λάθη στο θέμα της τοποθέτησης του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας, αλλά δεν αναγνωρίζει σκοπιμότητα και έλλειψη σεβασμού προς μια θρησκευτική κοινότητα που πρόσφερε πολλά στην Καβάλα και αποτέλεσε στο παρελθόν την πολυπληθέστερη στη βόρεια Ελλάδα μετά αυτήν της Θεσσαλονίκης.

Η ίδια πάντως τονίζει ότι μετά από συνεχή επικοινωνία με τη διοίκηση του Κ.Ι.Σ.Ε. και ειδικότερα τον πρόεδρο Μωυσή Κωνσταντίνη και τον αντιπρόεδρο Μωυσή Μαγρίζο, έχουν αρθεί όλες οι παρεξηγήσεις και ότι η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του υφιστάμενου μνημείου μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα, προτείνοντας ως εναλλακτική ημερομηνία την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει πως από τα τελευταία γεγονότα δόθηκε η αίσθηση «ότι η πόλη δεν επιθυμεί να τιμήσει τους Εβραίους συμπολίτες της ή ότι η δήμαρχος δεν σέβεται τα θρησκευτικά σύμβολα ζητώντας ν’ αποσυρθεί από το μνημείο το αστέρι του Δαυίδ».

Ο κ. Φιλόσογλου υπογραμμίζει ότι «μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Καβάλα και οι κάτοικοί της αποτέλεσαν την πρώτη τοπική κοινωνία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα που απότισε φόρο τιμής στους συμπολίτες της Εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Έτσι, το 1952 η Καβάλα πρώτη ανέγειρε μνημείο στη μνήμη των 1.484 Εβραίων συμπολιτών της μέσα στον χώρο του εβραϊκού νεκροταφείου. Κανείς λοιπόν σήμερα δεν επιδιώκει και σαφώς δεν επιθυμεί την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και της ζοφερής πραγματικότητας που βίωσαν οι Εβραίοι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καβάλα δήμαρχος μνημείο ολοκαύτωμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ