Ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε σε ισχύ νόμους για την αποσοβιετοποίηση της χώρας - iefimerida.gr

Ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε σε ισχύ νόμους για την αποσοβιετοποίηση της χώρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έθεσε χθες Παρασκευή σε ισχύ τους αμφιλεγόμενους νόμους που θα απαγορεύουν την “κομμουνιστική προπαγάνδα” εξαίροντας τους εθνικιστές μαχητές και προκαλώντας την οργή της Ρωσίας.

Το πακέτο νόμων που εγκρίθηκε από το ουκρανικό Κοινοβούλιο τον Απρίλη, θα φέρει την Ουκρανία σε πλήρη ρήξη με το σοβιετικό παρελθόν της, την ώρα που οι ουκρανικές αρχές συγκρούονται με φιλορώσους αυτονομιστές νοσταλγούς της άλλοτε ΕΣΣΔ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι νόμοι αυτοί «απαγορεύουν τα σοβιετικά σύμβολα, καταδικάζουν το κομμουνιστικό καθεστώς, ανοίγουν τα αρχεία των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών και αναγνωρίζουν όλους τους μαχητές για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας»

Μάλιστα βάσει των νέων νόμων του κράτους τα μνημεία τα οποία τιμούν σοβιετικούς αξιωματούχους, ιδίως οι προτομές του Λένιν, θα αποκαθηλωθούν, ενώ κοινότητες, δρόμοι και επιχειρήσεις θα αλλάξουν ονόματα ώστε να μην παραπέμπουν στην εποχή του κομμουνισμού και η αναπαραγωγή του ύμνου της σοβιετικής ένωσης, που η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν επανέφερε ως τον εθνικό ύμνο της Ρωσικής Ομοσπονδίας με προσαρμοσμένους τους στίχους, είναι πλέον ποινικό αδίκημα στην Ουκρανία που επισύρει ποινή φυλάκισης.

Η Ρωσία κατήγγειλε με έντονο τρόπο τους συγκεκριμένους νόμους, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί “ολοκληρωτικές” μεθόδους για την αποσοβιετοποίηση της Ουκρανίας και την προώθηση μιας εθνικιστικής ιδεολογίας που ωθεί τη χώρα “στην άβυσσο”, ενώ Δυτικοί διανοούμενοι επισημαίνουν από τη δική τους πλευρά ότι οι αμφιλεγόμενοι νόμοι θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις εντάσεις, σε μια χώρα ήδη βαθιά διχασμένη από τον πόλεμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ