Τραγωδία στην Κολομβία -Πλημμύρισε χρυσωρυχείο, ανασύρθηκαν έξι νεκροί [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Τραγωδία στην Κολομβία -Πλημμύρισε χρυσωρυχείο, ανασύρθηκαν έξι νεκροί [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλημμύρα σε χρυσωρυχείο είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό 15 εργαζομένων, από τους οποίους οι 6 ανασύρθηκαν νεκροί από τα σωστικά συνεργεία, όπως ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Κολομβίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής τα συνεργεία ανέσυραν τους 6 άτυχους ανθρώπους από το χρυσωρυχείο της κοινότητας Ριοσούσιο της επαρχίας Κάλδας, 220 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Κολομβίας. Τα συνεργεία άντλησαν μέρος του νερού που είχε πλημμυρίσει τις στοές του μεταλλείου.

Οι σοροί των θυμάτων που ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν στην πόλη Περέιρα για την αναγνώρισή τους. Κάθε ελπίδα των συγγενών των των αγνοουμένων εξανεμίστηκε με το άκουσμα της είδησης πως βρέθηκαν οι πρώτοι σωροί. Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος εξέφρασε την συμπαράστασή του στις οικογένειες των παγιδευμένων τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα.

Τραγωδία στην Κολομβία -Πλημμύρισε χρυσωρυχείο, ανασύρθηκαν έξι νεκροί [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας το δυστύχημα προκλήθηκε εξαιτίας μιας διακοπής της ηλεκτροδότησης, που είχε αποτέλεσμα να σταματήσουν να δουλεύουν οι αντλίες που χρησιμοποιούσαν οι χρυσωρύχοι για την απομάκρυνση των νερών ενός ποταμού που περνά δίπλα από τη στοά όπου εργάζονταν. Δεκάδες ήταν αυτοί που κατάφεραν να βγουν από το μεταλλείο πριν πλημμυρίσει την Τετάρτη.

Στο σημείο έσπευσαν περίπου 80 στελέχη της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, του Ερυθρού Σταυρού της Κολομβίας και των ένοπλων δυνάμεων, τα οποία συνεχίζουν συμμετέχουν στις προσπάθειες να βρεθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Το χρυσωρυχείο, το οποίο λειτουργούσε παράνομα, βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία να λάβει άδεια από τις αρχές. Ένας από τους ιδιοκτήτες, μάλιστα, είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι είχε υποβάλει αίτηση πριν από δύο χρόνια, αλλά οι αρμόδιοι δεν έχουν επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις του, με τις αρχές να μην σχολιάζουν τη δήλωση αυτή.

Τραγωδία στην Κολομβία -Πλημμύρισε χρυσωρυχείο, ανασύρθηκαν έξι νεκροί [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 1

Στέλεχος της εθνικής υπηρεσίας ορυχείων επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν επιτρεπόταν η διάνοιξη της στοάς που πλημμύρισε, καθώς ακόμη το χρυσωρυχείο δεν διέθετε άδεια, ενώ πρόσθεσε πως οι χρυσωρύχοι δεν είχαν συμβάσεις εργασίας με τους ιδιοκτήτες.

Τα δυστυχήματα στα παράνομα μεταλλεία της Κολομβίας, από τα οποία εξορύσσεται μεγάλο μέρος του χρυσού και άλλων πρώτων υλών που εξάγει η λατινοαμερικάνικη χώρα, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Η φτώχεια είναι το βασικό στοιχείο που ωθεί τους κατοίκους των περιοχών να δουλεύουν σε αυτά, αν και γνωρίζουν τις επικίνδυνες συνθήκες.

Το 2014 σημειώθηκαν 87 δυστυχήματα σε ορυχεία, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 120 ανθρώπους στην Κολομβία, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία. Το 2010, 73 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας έκρηξης που είχε σημειωθεί σε ένα νόμιμο ανθρακωρυχείο στην επαρχία Αντιόκια.

Η Κολομβία είναι μια από τις κυριότερες παραγωγούς χρυσού στον κόσμο. Η εξόρυξη αυτού του πολύτιμου μετάλλου κατέγραψε μεγάλη αύξηση στη χώρα την τελευταία δεκαετία, καθώς η τιμή του αυξήθηκε αλματωδώς: από το επίπεδο των 400 δολαρίων ανά ουγγιά, έφθασε τα σχεδόν 1.200.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ