Σόρος: «Να πάρουν οι κυβερνήσεις τον έλεγχο από τις αγορές» - iefimerida.gr

Σόρος: «Να πάρουν οι κυβερνήσεις τον έλεγχο από τις αγορές»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές οδηγούν τον κόσμο σε μία νέα "Μεγάλη Ύφεση" (Great Depression) και οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, πρέπει να επανακτήσουν αμέσως τον έλεγχο της κατάστασης, αναφέρει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times.

Στο άρθρο, με τίτλο: "Πώς να σταματήσει μία δεύτερη Μεγάλη Ύφεση", ο κ. Σόρος θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό Ταμείο για την Ευρωζώνη με αλλαγή της συνθήκης της και ένας νέος διακυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος θα επιτρέπει τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωζώνης απαιτούν χρόνο και για το μεσοδιάστημα ο Σόρος θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν τα εξής δύο βήματα:

Πρώτον, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να τεθούν υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση της ΕΚΤ με αντάλλαγμα την εξασφάλιση εγγυήσεων και της ανακεφαλαιοποίησής τους από το ΕΤΧΣ. Η ΕΚΤ θα δώσει οδηγίες στις τράπεζες να διατηρήσουν τις πιστωτικές γραμμές και το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους, ώστε να αποφευχθεί η απομόχλευσή τους, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες της κρίσης. Η ολοκλήρωση της αύξησης των κεφαλαίων των τραπεζών θα άρει το κίνητρο που έχουν για συρρίκνωση του ενεργητικού τους.

Δεύτερον, η ΕΚΤ πρέπει να επιτρέψει σε χώρες που είναι ευάλωτες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να χρηματοδοτηθούν για ένα προσωρινό διάστημα και μέσα σε συγκεκριμένα όρια από τις τράπεζές τους - μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων - με χαμηλό κόστος δανεισμού 1%, αντίστοιχα με το κόστος που θα δανείζονται οι τράπεζες από την ΕΚΤ, αφού η τελευταία μειώσει το προεξοφλητικό της επιτόκιο που είναι σήμερα 1,5%.

Με τις κινήσεις αυτές, σημειώνει ο επενδυτής, θα ηρεμήσουν οι αγορές και η Ευρώπη θα έχει χρόνο να αναπτύξει μία στρατηγική ανάπτυξης, χωρίς την οποία δεν θα μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του χρέους. Ο άμεσος στόχος είναι, προσθέτει ο Σόρος, να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ώστε να μην προκληθεί παγκόσμια κατάρρευση, θεωρώντας ότι οι αδύνατοι κρίκοι που πρέπει να προστατευθούν είναι οι τράπεζες και τα ομόλογα χωρών, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ο επενδυτής αναφέρει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να ωθηθεί στη χρεοκοπία. Αν επιτύχει, προσθέτει, τους στόχους, το ΕΤΧΣ μπορεί να εγγυηθεί μία "εθελοντική" αναδιάρθρωση του χρέους της με νέα ομόλογα που θα έχουν το 50% της σημερινής αξίας τους. Σύμφωνα με τον επενδυτή, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΔΝΤ - αντίθετα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπου αυτό θα γίνει μέσω του ΕΤΧΣ - και το πώς θα πορευθεί στη συνέχεια η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τους Έλληνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ