ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βάζουν στο κάδρο της Εξεταστικής και τον Βαρουφάκη - iefimerida.gr

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βάζουν στο κάδρο της Εξεταστικής και τον Βαρουφάκη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρεμιέρα είχε την Πέμπτη η Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια, την οποία κάνει η Βουλή και ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έβαλαν εμφανώς στο κάδρο και το νυν υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Παρά την απόφαση της Βουλής να ελέγξει η εξεταστική συγκεκριμένη περίοδο φαίνεται πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν άλλα σχέδια αφού έθεσαν ζήτημα διεύρυνσης της έρευνας της εξεταστικής στις πράξεις και τις παραλείψεις τόσο του νυν Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη όσο και γενικότερα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην εξεταστική Ανδρέας Λοβέρδος γνωστοποίησε πως παρά το γεγονός ότι η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι η εξέταση της περιόδου μόνο από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 οι αναφορές του ΠΑΣΟΚ για τον Γιάννη Βαρουφάκη θα είναι συνεχείς και καθημερινές.

«Οι αναφορές από εμάς στη παρούσα περίοδο θα είναι συνεχείς. Το ξέρω ότι έχετε την πλειοψηφία και θα αρνηθείτε την διερεύνηση. Όμως οι αναφορές θα είναι συνεχείς. Πώς να μην είναι όταν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών είπε τραγικά πράγματα για το PSI;Για τον Υπουργό αυτόν οι μομφές από τον ίδιο τον Αλέξη Μητρόπουλο ήταν σαφείς. Δεν θα κάνουμε αναφορά σε αυτά; Δεν θα κάνουμε αναφορά σε έναν πολιτικό ο οποίος ζημιώνει τη χώρα κάθε μέρα; Αφού κάνατε το λάθος να ανοίξετε τώρα την εξεταστική τότε θα αναφέρουμε κάθε μέρα τον Βαρουφάκη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό του κλίματος και της γραμμής πάντως με την οποία «κατεβαίνει» η Νέα Δημοκρατία στην Εξεταστική ήταν το σχόλιο του Μάκη Βορίδη ο οποίος ακούγοντας τον κ. Λοβέρδο είπε: «Τώρα που θα ψηφιστεί το τρίτο Μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μοιραία η εξεταστική Επιτροπή θα ασχοληθεί και με αυτό. Δεν είναι δυνατόν να μην το διερευνήσει».

«Βόμβα» και από τον Λαπαβίτσα

Αν κάτι πάντως προκάλεσε αίσθηση ήταν η τοποθέτηση του Κώστα Λαπαβίτσα ο οποίος διαφοροποιούμενος από συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι υποστήριξαν πως η Επιτροπή δεν μπορεί να διερευνήσει την περίοδο ούτε πριν από το 2009 ούτε μετά το 2014 - η Νίνα Κασιμάτη για παράδειγμα είπε "δεν μας ενδιαφέρει πως χρεοκοπήσαμε, αλλά το πως μπήκαμε στο Μνημόνιο"- τόνισε πως δεν μπορεί να μπει γκιλοτίνα στην έρευνα και πως όλα τα ζητήματα ακόμα και για το σήμερα θα συζητηθούν.

Αγρια κόντρα Χαριλάου Τρικούπη με τον υπουργό Οικονομικών

Την ίδια ώρα, από το μεσημέρι της Πέμπτης, βρίσκεται σε εξέλιξη μια άγρια κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και υπουργείου Οικονομικών με την Χαριλάου Τρικούπη να χρησιμοποιεί πολύ σκληρές εκφράσεις για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τον υπουργό Οικονομικών «γραφικό» και «ευνουχισμένο» από τον πρωθυπουργό, ενώ, σημειώνει ότι θέτει σε αμφισβήτηση τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Κάλεσε, παράλληλα, την κυβέρνηση να τον αποσύρει από τη θέση του.

Το ΥΠΟΙΚ απάντησε με ειρωνική ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι «Είναι «συγκινητική» η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ με την οποία πασχίζει να υπεραμυνθεί του καταστροφικού PSI, ένας μόνο αντίκτυπος του οποίου (για να μην αναφερθούμε στο επιλεκτικό «κούρεμα» των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρο-ομολογιούχων) είναι ο αποκλεισμός της χώρας από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ακόμα και μετά το πέρας της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης.Η συνεχιζόμενη υπεράσπιση των Μνημονίων, και δη του PSI, τα οποία ο ελληνικός λαός έχει καταδικάσει, προκαλεί μόνο συναισθήματα λύπης».

Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, επανήλθε και με νέα σκληρή ανακοίνωση κατηγορεί τον Γιάνη Βαρουφάκη για «πολιτική αλητεία» και «τζάμπα μαγκιά».

Αναλυτικά:

«Ο κ. Βαρουφάκης διερρήγνυε τα ιμάτια του στην πλατεία των αγανακτισμένων το 2011 γιατί δεν έγινε κούρεμα και αναδιάρθρωση χρέους το 2010 και τώρα αμφισβητεί το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε στις αρχές του 2012.
Επαναλαμβάνει τα γνωστά φληναφήματα για τη δήθεν βλάβη των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI, φληναφήματα στα οποία έχει δοθεί αποστομωτική απάντηση στη Βουλή.
Συνιστά ακραίο θράσος να τα λέει αυτά την ίδια ώρα που συγκεντρώνει αναγκαστικά, με ΠΝΠ, τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ, των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, ενώ ταυτοχρόνως γλείφει την κα Λαγκάρντ διαβεβαιώνοντάς την ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει με συνέπεια στο διηνεκές τις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ.
Συνιστά πρόκληση να τα λέει αυτά ο υπουργός που πρέπει τώρα να ζητήσει την εφαρμογή των παραμετρικών αλλαγών στο χρέος που αποτελούν κεκτημένο του PSI του 2012. Θα γλείψει εκεί που φτύνει.
Συνιστά πολιτική αλητεία να τα λέει αυτά ο υπουργός που έλεγε ότι δεν θέλουμε τις δόσεις και την παράταση του προγράμματος και στη συνέχεια συνήψε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς - όπως κατάλαβε με καθυστέρηση δυο μηνών - να διασφαλίσει χρηματοδότηση, ενώ αντιθέτως του πήραν τα 11 δις του ΤΧΣ μέσα από τα χέρια.
Ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη ο υπουργός που υπέγραψε την τετράμηνη παράταση του μνημονίου χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση και αρνείται να στείλει στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα αποφεύγοντας, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να έρθει να απαντήσει στη σχετική επερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Αν νομίζει ότι έχει κάτι να πει, ας έρθει λοιπόν στη Βουλή, όπως έχει προκληθεί. Η περίοδος της ανέμελης τζάμπα μαγκιάς του κ. Βαρουφάκη τελείωσε. Τον πήραν χαμπάρι».

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην επίθεση ΠΑΣΟΚ

«Ο υπουργός Οικονομικών εύχεται να αναπαραχθεί η νέα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σε όσα περισσότερα ΜΜΕ γίνεται, για να αντιληφθούν οι πολίτες, για μια ακόμη φορά, την ποιότητα λόγου στην οποία έχει διολισθήσει το κόμμα αυτό…», απάντησε το υπουργείο Οικονομικών στη δεύτερη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ