CNBC: Πώς η άφραγκη Ελλάδα πληρώνει τους λογαριασμούς της; - iefimerida.gr

CNBC: Πώς η άφραγκη Ελλάδα πληρώνει τους λογαριασμούς της;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλοι γνωρίζουν πως τα ταμεία της Ελλάδας είναι σχεδόν άδεια, αλλά η χώρα κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

Αυτό το μυστήριο προσπαθεί να λύσει το CNBC που γράφει χαρακτηριστικά:

«Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα συγκέντρωσε σημαντικό ποσό για να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ, αλλά σύντομα αποκαλύφθηκε πως αυτό έγινε με μη συμβατικό τρόπο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα μέτρα απελπισίας στα οποία έχει καταφύγει η Ελλάδα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

Όλα τα βλέμματα στην αρχή της εβδομάδας στράφηκαν στην Ελλάδα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών πως μπορεί να μην καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αποπληρώσει τα 750 εκατ. ευρώ του ΔΝΤ την Τρίτη.

Μια ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της θα οδηγούσε σε χρηματοπιστωτικό χάος την χώρα που ενδεχομένως να κατέληγε στην έξοδό της από το ευρώ.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα πραγματοποίησε την πληρωμή προς το Ταμείο μια ημέρα νωρίτερα. Ωστόσο, αυτό που εξέπληξε τους αναλυτές ήταν ο τρόπος που το έπραξε, καθώς όπως επιβεβαίωσε στο CNBC αξιωματούχος της ΤτΕ η χώρα χρησιμοποίησε κεφάλαια από έναν ειδικό λογαριασμό έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη του ΔΝΤ είναι υποχρεωμένα να κρατούν έναν λογαριασμό ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με την έγκριση του ΔΝΤ.

Εν ολίγοις, η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα αποθεματικά του ΔΝΤ για να πληρώσει το ΔΝΤ.

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς η χώρα θα κληθεί να πληρώσει άλλα 1,5 δις. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο, καθώς και τόκους προς την ΕΚΤ, ενώ χρειάζεται άλλα 2 δις. ευρώ έως τα τέλη Απριλίου για μισθούς και συντάξεις.

Όλα τα παραπάνω, καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 7,2 δις. ευρώ προς την Ελλάδα».

Πηγή:capital

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ