Ενας μυστικός κήπος-νησί στην Αθήνα, ανάμεσα σε θαύματα της αρχαιότητας [εικόνες] - iefimerida.gr

Ενας μυστικός κήπος-νησί στην Αθήνα, ανάμεσα σε θαύματα της αρχαιότητας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο χωροχρόνος εδώ έχει δικούς του νόμους. Το φως του αττικού ουρανού, διαθλάται, διυλίζεται, ανασχηματίζεται μέσα από τις εντυπωσιακές μαρμάρινες περσίδες της οροφής και ο επισκέπτης νιώθει να ταξιδεύει σε χώρους, και σε διαφορετικές φάσεις της ημέρας. Ολα αυτά καθισμένος στο ανακαινισμένο καφέ και εστιατόριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ενας μυστικός κήπος-νησί στην Αθήνα, ανάμεσα σε θαύματα της αρχαιότητας [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στην αρτηρία επάνω που τέμνονται το νεότερο κτίριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με το Μέγαρο Σταθάτου, ο παλμός χτυπά διαφορετικά, τροφοδείται από την ενέργεια και κίνηση του καφέ και εστιατορίου του μουσείου. Το καφέ-εστιατόριο που άλλαξε μορφή, άλλαξε φιλοσοφία, έγινε ένα νέο τοπίο, ένα νησί που ενώνει τις συγκλονιστικές συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τις περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενεί. Εκθέσεις σταθμούς όπως, τα «Επέκεινα» που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο και την έκθεση «Ιασις» που ολοκληρώνεται στις 31 Μαϊου και που συγκέντρωσαν μέσα σε λίγους μήνες 60.000 επισκέπτες.

Το μουσείο γίνεται πλέον επισκέψιμο ξανά και ξανά, όχι μόνο για τις εκθέσεις του αλλά και για την εμπειρία που προσφέρει η στάση για καφέ ή φαγητό στην καρδιά της πόλης. Μπαίνοντας μια συστάδα δέντρων γραπώνει το βλέμμα: οφιοπόγονες, φτέρες, σπαράγγια, ράπις, κέντιες, κισσοί δημιουργούν ένα πυκνό πράσινο όριο, για το μινιμαλιστικό, κατάλευκο, πιστό στις αρχές της κυκλαδικής αισθητικής και τέχνης καφέ που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects.

Ενας μυστικός κήπος-νησί στην Αθήνα, ανάμεσα σε θαύματα της αρχαιότητας [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο αρχιτέκτων Στέλιος Κόης, πριν αρχίσει να σχεδιάζει μίλησε με κάθε συνεργάτη του μουσείου, από τον θυρωρό μέχρι την πρόεδρο και τον διευθυντή Νίκο Σταμπολίδη. «Τι προτιμάτε, Μπουρζουά ή Τζεφ Κουνς» ρώτησε την πρόεδρο Σάντρα Μαρινοπούλου επιχειρώντας να αντλήσει κάθε δυνατή πληροφορία και διαισθητική και αισθητική ματιά των ανθρώπων που είναι η ψυχή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και που καθορίζουν εν πολλοίς την ταυτότητά του. (Η απάντηση, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι προφανής: Μπουρζουά).

Απόλυτος πρωταγωνιστής του χώρου είναι το αιωρούμενο στέγαστρο γλυπτό που καθώς τα σύννεφα περνούν ή ο ήλιος ανεβαίνει, αλλάζει η φωτοσκίαση μέσα στο χώρο. Ο κύριος Κόης εξηγεί: «Το λευκό στέγαστρο, με τη διαθλαστική του ικανότητα, έρχεται να συμπληρώσει, με το φως που αποδίδει στο χώρο, την αφηρημένη εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας για την κυκλαδική ατμόσφαιρα. Χωρίς να καταφύγουμε στη χρήση γραφικών σημειωτικών στοιχείων, σκοπεύσαμε να αποδώσουμε τα χαρακτηριστικά εκείνα του τόπου που δίνουν την υπόσταση που θαυμάζουμε και τον κάνει ξεχωριστό. Για το σχεδιασμό μας ενέπνευσε ιδιαίτερα η συλλογή της Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου που φιλοξενεί τα επαναπατρισμένα ευρήματα του θησαυρού της Κέρου, καθώς και μερικά από τα μεγαλύτερα μαρμάρινα σκεύη και ειδώλια. Οι γραμμές και η δυναμική που έχουν μερικά από αυτά τα ευρήματα είναι ασύλληπτη. Η αφαιρετικότητα, η κλίμακα, η αρμονία και η λιτότητα της σύνθεσης πολλών εκθεμάτων, μας καθοδηγούσε σε όλα τα στάδια της σύλληψης και του σχεδιασμού.»

Ενας μυστικός κήπος-νησί στην Αθήνα, ανάμεσα σε θαύματα της αρχαιότητας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο Θωμάς Δοξιάδης από την doxiadis+ λέει για τη φύτευση: «Ενθουσιαστήκαμε με την ευκαιρία να μεταμορφώσουμε ένα μυστικό χώρο της Αθήνας σε μια φιλόξενη όαση. Παρόλο που είσαι σε εσωτερικό χώρο, αισθάνεσαι την φύση να σε αγκαλιάζει. Μια ποικιλία από τροπικά και σκιανθεκτικά, χαμηλά, μεσαία και ψηλά φυτά, όπως οφιοπόγονες, φτέρες, σπαράγγια, ράπις, κέντιες, κισσοί κ.α. χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα παχύ σκούρο πράσινο φόντο κάτω από την ομπρέλα των πελώριων φίκων που προϋπάρχουν. Το πράσινο που πλαισιώνει το χώρο μαλακώνει τα όριά του και δίνει την αίσθηση ενός τρυφερού καταφυγίου στην καρδιά της Αθήνας.» Τον φωτισμό του χώρου υπογράφει η Ελευθερία Ντεκώ.

Ο αεικίνητος διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης, εξηγεί πως η ανάπλαση του χώρου θα συνεχιστεί και με το πωλητήριο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως το Κυκλαδικής Τέχνης λειτουργεί ως πραγματικά σύγχρονο Μουσείο δίνοντας σημασία σε δράσεις πέραν των εκθεσιακών. Δράσεις και ενέργειες που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των εσόδων -κυρίως στην τρέχουσα περίοδο με την οικονομική κρίση να αποστερεί πόρους από τον τομέα του πολιτισμού και να πλήττει σοβαρά τις χορηγίες.

Ενας μυστικός κήπος-νησί στην Αθήνα, ανάμεσα σε θαύματα της αρχαιότητας [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Το menu επιμελείται η Begnis Catering και προσφέρει από απλό καφέ μέχρι πρωινό, brunch και μεσημεριανό. Ο χώρος προσφέρεται για ενοικίαση για ειδικά δρώμενα και ιδιωτικές εκδηλώσεις.


Το Cycladic Café λειτουργεί προς το παρόν τις μέρες και ώρες του Μουσείου:

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00
Πέμπτη:10.00-20.00
Κυριακή: 11.00-17.00
Τρίτη κλειστά

*Φωτογραφίες του Γιώργου Σφακιανάκη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ