Ο Μπαλάφας ξέχασε: Δεν είπαμε ποτέ ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια [βίντεο] - iefimerida.gr

Ο Μπαλάφας ξέχασε: Δεν είπαμε ποτέ ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκατό μέρες μετά τις εκλογές φαίνεται ότι η μνήμη κυβερνητικών στελεχών εξασθενεί επιλεκτικά και πλέον αμφισβητούν τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ περί σκισίματος του Μνημονίου και κατάργησή του με ένα άρθρο.

«Δεν είπαμε ποτέ στα προεκλογικά μας προγράμματα ότι θα σκίσουμε τα Μνημόνια ή ότι θα τα καταργήσουμε με ένα νόμο» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας.

Μιλώντας στο Βήμα fm ο κ. Μπαλάφας υποστήριξε: «Εμείς, από την πρώτη στιγμή, στα προεκλογικά μας προγράμματα, στις προγραμματικές μας δηλώσεις, δεν είπαμε ποτέ τέτοια πράγματα. Το να μου λέει κάποιος «το είπατε το 2008, 2009, 2010», δεν έχει έννοια. Το «σκίσιμο των μνημονίων» δεν υπάρχει πουθενά».

Οταν πιέστηκε, απάντησε: «Προφανώς μπορεί να είπαμε κάποια στιγμή, εγώ δεν το αμφισβητώ αυτό, μπορεί κάποια στιγμή, κάποιοι να μίλησαν για πιο γρήγορους ρυθμούς προώθησης κάποιων πραγμάτων».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής είπε και κάτι άλλο: «Λες κάτι προεκλογικά, γίνονται εκλογές, παίρνεις το συγκεκριμένο ποσοστό, κάνεις τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και όχι κάποια άλλη, κάνεις προγραμματικές δηλώσεις. Νομίζω είναι λογικό να κρίνεις μια κυβέρνηση με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις, εκεί είναι το λογικό».

Ο κ. Μπαλάφας επέμεινε: «Εγώ δεν αμφιβάλω ότι μπορεί κάπου, κάποιος, στην προεκλογική περίοδο, να το είπε, αλλά στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερο στις προγραμματικές μας δηλώσεις, τοποθέτηση «μ’ ένα άρθρο και τελειώνουμε», δεν υπάρχει». Μόνο που αυτός ο «κάποιος» δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νοέμβριο του 2012 να λέει από του βήματος της Βουλής επί λέξει: «Η μόνη εναλλακτική πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο όσων ψηφίσατε προχθές».

Η επίμαχη φράση είναι στο 1:20 του βίντεο.

Λένε παρόλες όσοι μιλούν για δημοψήφισμα

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μπαλάφας διέψευσε τα περί εκλογών ή δημοψηφίσματος, επικρίνοντας όσους από το κόμμα του τα υποστηρίζουν.

«Η κάλπη των εκλογών δεν υπήρχε ποτέ. Η τελευταία κουβέντα, υπεύθυνη από την πλευρά του Τσίπρα, ήταν: «Είναι κι αυτό στα υπ’ όψιν, αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί». Αυτή ήταν η κουβέντα. Τώρα, ο καθένας είναι φυσικό σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και με έναν υποκειμενισμό που περισσεύει αυτή την εποχή, να λέει και την παρόλα του. Τις θεωρώ υπερβολικές, υποκειμενισμούς και καλό θα ήταν να υπάρχει περισσότερη φειδώ στα λόγια. Ορισμένες από αυτές είναι παρόλες, μη μου ζητήσετε να πω ονόματα. Παρόλες είναι και έλλειψη φειδούς».

Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί, αλλά αργότερα

Οσο για τον ΕΝΦΙΑ – τον οποίο είχε δεσμευτεί να καταργήσει ο Αλέξης Τσίπρας – ο κ. Μπαλάφας επανέλαβε ότι «είναι ένας φόρος άδικος, κοινωνικά ανάλγητος, ο οποίος θα καταργηθεί, αφού πρώτα αλλάξουμε τις αντικειμενικές αξίες και θα τον αντικαταστήσουμε από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας». Οσο για το χρόνο κατάργησής του;

«Δεδομένης της οικονομίας μας, της σημερινής οικονομικής κατάστασης και με αυτή τη σημερινή οικονομική κατάσταση, επειδή είμαστε σοβαροί άνθρωποι και παίρνουμε και το κόστος, λέμε να πάει πιο πίσω η ιστορία του ΕΝΦΙΑ μερικούς μήνες, έξι, επτά, οχτώ, πιο πίσω».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ