«Δεν πληρώνει» το Δημόσιο, στα 3,7 δισ τα φέσια σε ιδιώτες -Κραχ και στα ασφαλιστικά ταμεία - iefimerida.gr

«Δεν πληρώνει» το Δημόσιο, στα 3,7 δισ τα φέσια σε ιδιώτες -Κραχ και στα ασφαλιστικά ταμεία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πάνω από 50% είναι η καταβύθιση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, διαμορφώθηκε στα 1,186 δισ ευρώ έναντι 2,454 δισ ευρώ πέρσι.

Αναζητώντας κανείς τις αιτίες της "βουτιάς" δεν θα δυσκολευτεί να τις εντοπίσει, καθώς δια γυμνού οφθαλμού προκύπτει ότι αφενός ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αφετέρου τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λυγίσει υπό το βάρος της οικονομικής αβεβαιότητας. Κατ' αρχάς, τα ΝΠΔΔ και οι ΔΕΚΟ εμφανίζουν πρωτογενές έλλειμμα 216 εκατ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 606 εκατ. ευρώ, αφού παρά την έστω οριακή αύξηση των εσόδων τους, οι δαπάνες τους είναι διπλάσιες από πέρσι! Τι ακριβώς έγινε; Μήπως δόθηκαν... μισθοί κάτω από το τραπέζι ή έγιναν τίποτε έκτακτες δαπάνες; Η απάντηση είναι όχι. Το μυστικό βρίσκεται στον ειδικό κωδικό που αφορά στις μεταβιβάσεις προς τον Κρατικό Προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 670 εκατ. ευρώ έναντι... 0 ευρώ πέρσι και δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για τις ταμειακές διευκολύνσεις που γίνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό έτσι ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Το μεγάλο "κραχ" είναι στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εμφανίζουν "τρύπα" 349 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 798 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2014! Τι ακριβώς συμβαίνει; Κατ' αρχάς οι ασφαλιστικές εισφορές μόλις που έφτασαν στα 4,017 δισ ευρώ έναντι 4,723 δισ ευρώ πέρσι, καθώς η μείωση των εργοδοτικών εισφορών δεν εξισορροπήθηκε ποτέ από άλλες πηγές. Το... κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση, η οποία ενώ πέρσι έφτασε στα 3,972 δισ ευρώ, φέτος διαμορφώθηκε στα 3,292 δισ ευρώ, ενώ περίπου 100 εκατ. ευρώ είναι η "τρύπα" από τις ανάλογες μεταβιβάσεις που έγιναν από φορείς της γενικής κυβέρνησης!

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με την αθέτηση ή έστω καθυστέρηση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών προμηθευτών του. Τα νεώτερα στοιχεία δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φτάσει στα 3,741 δισ ευρώ, εκ των οποίων 2,008 δισ ευρώ είναι χρέη του ΕΟΠΥΥ και χρωστούμενα εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας. Σημειωτέον ότι στο τέλος του Δεκεμβρίου, οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονταν στα 3,024 δισ ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά το μηνιαίο δελτίο του υπουργείου Οικονομικών

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ