Κυβέρνηση σε δανειστές: Θετική δήλωση, αλλιώς «δεν πληρώνουμε» το ΔΝΤ - iefimerida.gr

Κυβέρνηση σε δανειστές: Θετική δήλωση, αλλιώς «δεν πληρώνουμε» το ΔΝΤ

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas/SOOC
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Μπορεί καμία από τις δύο πλευρές (Αθήνα-δανειστές) να μην αναμένει να βγει λευκός καπνός από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε μία γραπτή ανακοίνωση στην οποία θα αποτυπώνεται η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Μία θετική δήλωση από το Eurogroup θα είναι το «νεύμα» που περιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα της ρευστότητας και να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική ασφυξία.

Ωστόσο η Αθήνα, όπως φαίνεται, δεν περιορίζεται μόνο στις προθέσεις των δανειστών, αλλά ασκεί και πίεση μέσω του διλήμματος του δημοψηφίσματος αν οι εταίροι παραμείνουν αμετακίνητοι στις δικές τους θέσεις.

Θετική δήλωση από τους Ευρωπαίους, αλλιώς δεν πληρώνουμε το ΔΝΤ

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση θα θεωρήσει σημάδι ρήξης την άρνηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για ρητή «δήλωση» την προόδου που έχει συντελεστεί ανάμεσα στους εταίρους και την Ελλάδα.

Εξάλλου, το μήνυμα στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου δεν ήταν άλλο από το «ή το Eurogroup κάνει τη θετική κίνηση και έτσι δίνει σήμα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει την ομαλή ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία –έστω και με ημίμετρα– ή η Αθήνα δεν θα καταβάλει αύριο την δόση προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 780 εκατ. ευρώ».

«Θέλουμε την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει, όμως σε κάθε περίπτωση η επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, με αποδέκτες τόσο τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και το εσωτερικό του κόμματός του.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτοί που υποστηρίζουν πως για την Αθήνα είναι μονόδρομος η μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ προκειμένου να αντιληφθούν και οι εταίροι ότι η Αθήνα δεν θα επιλέξει τον δρόμο της ταπείνωσης.

Οι ημερομηνίες-«φωτιά»

Ετσι η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει εάν τελικά θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ειδικότερα:

  •     Αύριο θα πρέπει να καταβάλει τη δόση (περίπου 780 εκατ.) στο ΔΝΤ.
  •     Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παράταση παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω ELA.
  •     Στο τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση καλείται να καταβάλει τους μισθούς Μαΐου που πληρώνονται ανά δεκαπενθήμερο (500 εκατ. ευρώ).
  •     Στο τέλος του μήνα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις (1,5 δισ. ευρώ)

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα

Η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πετύχει μια «αμοιβαία και επωφελή συμφωνία», επανέρχεται επιτακτικά τα τελευταία 24ωρα στο πολιτικό σκηνικό και προκαλεί τριγμούς σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπουργοί, βουλευτές και στελέχη χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα.

Οι υπέρμαχοι του δημοψηφίσματος

  • Αλέκος Φλαμπουράρης
  • Παναγιώτης Λαφαζάνης
  • Πάνος Σκουρλέτης
  • Αλέξης Μητρόπουλος
  • Νίκος Φίλης

Αυτοί που λένε «όχι»

  • Γιώργος Σταθάκης
  • Παναγιώτης Κουρουμπλής
  • Πάνος Καμμένος
  • Δημήτρης Παπαδημούλης
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ