Εξι τραυματίες από την πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου -Μάχη για τη ζωή τους δίνουν οι 5

Εξι τραυματίες, εκ των οποίων οι πέντε σοβαρά, είναι ο απολογισμός από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στα διυλιστήρια Ασπροπύργου.

Οι τρεις από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο νοσοκομείο και οι άλλοι τρεις στο «Αττικόν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Θριάσιο νοσηλεύονται τρεις εργαζόμενοι: ο πρώτος, 31 ετών με εγκαύματα στο 70% του σώματός του διασωληνωμένος, ο δεύτερος, 43 ετών, με εισπνευστικό έγκαυμα, διασωληνωμένος, ενώ διασωληνώθηκε και ο τρίτος, 29 ετών, με εγκαύματα στα χέρια, ωστόσο η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν» διακομίστηκαν τρεις τραυματίες, ηλικίας κάτω από 35 ετών, σε σοβαρή κατάσταση. Ενας φέρει εγκαύματα 70% και αναπνευστική ανεπάρκεια. Αρχικά, είχε αποφασισθεί να διακομιστεί στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», μεταφέρεται όμως διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο δεύτερος, με εγκαύματα β' βαθμού και αναπνευστική ανεπάρκεια, μεταφέρεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εγκαυμάτων στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και ο τρίτος, επίσης διασωληνωμένος, με εγκαύματα μεσαίου βαθμού, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αττικό».

Η φωτιά ξέσπασε στα διυλιστήρια Ασπροπύργου του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, σε εξωτερικό χώρο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Στις μονάδες των διυλιστηρίων εκτελούνταν εργασίες συντήρησης και η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μια από τις δεξαμενές, πιθανώς από σπινθήρα. Την ίδια ώρα πυκνό σύννεφο καπνού κάλυψε όλη την περιοχή προβληματίζοντας για την τοξικότητά του.

Η πυροσβεστική, που ενημερώθηκε στις 8:20 το πρωί, βρέθηκε νωρίς επί τόπου με 10 οχήματα, ωστόσο, επενέβη μόνο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς από την πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες στο χώρο.

Η κυκλοφορία στην περιφερειακή Αιγάλεω ως την Αττική Οδό που είχε διακοπεί αποκαταστάθηκε.

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Στην ανακοίνωση τους για την πυρκαγιά, τα ΕΛΠΕ αναφέρουν τα εξής: «Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες».

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση για την κατάσβεση της φωτιάς

Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας

Ανακοίνωση συμπαράστασης για τους έξι εργαζόμενους που τραυματίστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.).

Στην ανακοίνωση εκφράζεται η αμέριστη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας στα θύματα του νέου εργατικού ατυχήματος στα ΕΛΠΕ, όπως αναφέρεται και εκφράζεται η ευχή να γίνουν όλοι γρήγορα καλά και να επιστρέψουν υγιείς στις οικογένειες τους.

Όπως τονίζεται, έχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες για έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας στις Χημικές Βιομηχανίες, ενώ γίνεται αναφορά σε ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και καταγγέλλεται ότι πολλές κατηγορίες εργαζομένων εξαιρούνται από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά στις επιχειρήσεις Χημικής Βιομηχανίας.

Η Ομοσπονδία καλεί το ΣΕΠΕ να επιδείξει μεγαλύτερη αυστηρότητα όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας και να εξασκήσει πίεση στις εταιρίες να εφαρμόζουν τους νόμους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ