Αμφιφυλόφιλα καλαμάρια κάνουν σεξ στο βυθό

Τα τεράστια καλαμάρια που ζουν στα βάθη των ωκεανών είναι αμφιφυλόφιλα εξαιτίας του σκοταδιού της αβύσσου, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Αμερικανοί βιολόγοι από το Monterey Bay Aquarium Research Institute παρακολουθούσαν για μήνες με τηλεκατευθυνόμενες κάμερες την χλωρίδα και την πανίδα στο θαλάσσιο βυθό, στη λεγόμενη άβυσσο, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Από το υλικό που συνέλεξαν από τις κάμερες παρατήρησαν ότι τα τεράστια καλαμάρια Octopoteuthis deletron παρουσίαζαν μεγάλη σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς από τα συνολικά 39 καλαμάρια που εμφανίζονταν στις φωτογραφίες τα 19 ήταν θηλυκά και τα 20 αρσενικά. Όμως σε 10 θηλυκά και 9 αρσενικά παρατήρησαν ίχνη σπέρματος, γεγονός που δείχνει ότι τα αρσενικά ζευγαρώνουν και με τα δύο φύλα. Μάλιστα, η αρκετά μεγάλη ποσότητα σπέρματος, επιβεβαιώνει ότι τα καλαμάρια έχουν αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών περιπτύξεων.

Οι βιολόγοι ερευνητές μετά από επισταμένη μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σπάνιο είδος αυτού του καλαμαριού είναι αναγκαστικά αμφιφυλόφιλο γιατί το πυκνό σκοτάδι δεν του επιτρέπει να διακρίνει το φύλο του ή της σεξουαλικού του συντρόφου. Για τον ίδιο λόγο το ζευγάρωμα είναι συχνό και η ποσότητα του σπέρματος μεγάλη.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ