Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη 7 Μαΐου άνοιξε τις πόρτες της η 12η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της HELEXPO με τη συμμετοχή εκδοτών, συγγραφέων, πολιτιστικών φορέων, ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και επαγγελματιών από όλο τον κόσμο. Η ΔΕΒΘ διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ιβηροαμερικάνικη λογοτεχνία ενώ παράλληλα φιλοξενεί εκδότες και συγγραφείς από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Κίνα, η Ινδονησία κ.ά.

Αφιέρωμα στην ιβηροαμερικάνικη λογοτεχνία
Η ΔΕΒΘ μας ξαφνιάζει ευχάριστα φέτος με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ισπανική, πορτογαλική και λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις αφιερωμένες σε εμβληματικούς συγγραφέις όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Φερνάντο Πεσσόα και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί έκθεση πορτρέτων από 69 σκιτσογράφους της Λατινικής Αμερκής με τίτλο «Τα πρόσωπα του Γκάμπο», ένας φόρος τιμής στον πατριάρχη του μαγικού ρεαλισμού, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Μουσικές και ποιητικές βραδιές συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το αφιέρωμα.

Βιβλίο και τέχνες
Μια σειρά εκδηλώσεων φανερώνει την στενή σχέση και αλληλεπίδραση που έχουν τα βιβλία με όλες τις μορφές της Τέχνης. Οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα τη λογοτεχνία και τη μουσική ενώ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν ταινίες εμπνευσμένες από λογοτεχνικά έργα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η ενότητα «Βιβλίο και design» με συζητήσεις και παρεμβάσεις γύρω από το βιβλίο ως αντικείμενο σχεδιασμού και αισθητικής, καθώς και εργαστήρια καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας.

Τιμητικές εκδηλώσεις
Οι τιμητικές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες σε σημαντικούς λογοτέχνες που δεν βρίσκονται πια στη ζωή αλλά εξακολουθούν να «ζουν» μέσα από το έργο τους και να μας επηρεάζουν. Φέτος οι τιμώμενοι λογοτέχνες είναι ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος και ο Μένης Κουμανταρέας.

Η ΔΕΒΘ σε αριθμούς

- 4 ημέρες

- 205 εκθέτες

- 181 εκδηλώσεις

- 27 εκδηλώσεις για την ιβηροαμερικάνικη λογοτεχνία

- 72 εκδηλώσεις για παιδιά και νέους

- 21 ξένες χώρες

- περισσότεροι από 500 συντελεστές: εκδότες, συγγραφείς, εικονογράφοι, ακαδημαϊκοί, κριτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, εξειδικευμένοι επαγγελματίες

Τη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συνεργασία της ΔΕΘ-HELEXPO, των Ελλήνων Εκδότων και του Δήμου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

INFO
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ , 7-10 Μαΐου 2015
ΔΕΘ – HELEXPO, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 13 & 15
Ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη 7 Μαΐου, 15:00-21:00
Παρασκευή 8 Μαΐου, 10:00-21:00
Σάββατο 9 Μαΐου, 10:00-22:00
Κυριακή 10 Μαΐου, 10:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θεσσαλονίκη έκθεση βιβλίου Κόσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ