Λαμπρινίδης: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι αποφασισμένες να ξεπεράσουν την κρίση»

Την «πολιτική αποφασιστικότητα» τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και προκειμένου να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Χούβερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στο Σαν Φρανσίσκο.

O βασικός θεματικός άξονας της συζήτησης ήταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, η αντιμετώπιση της καθώς και οι επιπτώσεις της σε διεθνές επίπεδο. Ο κ. Λαμπρινίδης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων οικονομολόγοι του Ινστιτούτου και καθηγητές οικονομίας των πανεπιστημίων του Στάνφορντ, του Ράντγκερς, της Βαρσοβίας και δεξαμενών σκέψης, «για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα και τα σημαντικά αποτελέσματα που έχει ήδη επιτύχει, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού», όπως ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, δεν παρέληψε να συζητήσει με τους συνομιλητές του τις «αντιφάσεις του διεθνούς οικονομικού συστήματος», όπου η συμπεριφορά των αγορών δημιουργεί συνθήκες «αυτοεκπληρούμενης προφητείας», τονίζοντας ότι τόσο η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, όσο και η Ευρώπη, έχουν τόσο την πολιτική αποφασιστικότητα ΄όσο και τα οικονομικά μέσα για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις. Ο κ. Λαμπρινίδης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη μπορεί να εξέλθει της κρίσης πιο δυνατή και πιο ενωμένη, διαθέτοντας πλέον τα απαραίτητα εργαλεία για να μην επιτρέψει την επανάληψη παρόμοιας κρίσης στο μέλλον.

Το Ινστιτούτο Χούβερ, με έδρα το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, συγκεντρώνει σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής ζωής των ΗΠΑ, ασκώντας επιρροή στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, με στελέχη που έχουν διατελέσει, για παράδειγμα, υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο κ. Λαμπρινίδης είχε συνάντηση με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας στην Ευρώπη, καθώς και την αύξηση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την τουρκική συμπεριφορά έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες που έχει για την ευρύτερη περιοχή, σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω της αραβικής άνοιξης και των εξελίξεων στο Παλαιστινιακό.

Χθες το απόγευμα, ο υπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων της περιοχής του Σαν Φρανσίσκο και με νέους επαγγελματίες και φοιτητές. Το βράδυ, παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο γνωστός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, Άγγελος Τσακόπουλος, με τη συμμετοχή επιφανών μελών της Ομογένειας, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο κ. Λαμπρινίδης είχε συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες, επενδυτές και ερευνητές στο χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, της φαρμακευτικής έρευνας, της ενέργειας και των μεταφορών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ